CROSSDOCK Extraliga

Tipy expertů: Do play off proklouzne Karviná! Udrží Letohrad čtvrtou příčku?

Vyřazovací boje CROSSDOCK Extraligy klepou na dveře, jenomže zatím není vůbec jasné, kdo do postupové osmičky nakonec proklouzne! Udrží současné umístění Ústí a KOVO, nebo se z postupu do play off budou radovat jiné týmy?

Pátek 29.3.

18:30 HBC Autosklo H.A.K. Pardubice vs. SK Sudoměřice

Václav Šlehofer st. (trenér TJ Snack Dobřany): Hosté hrají o každý bodík, v případě plného bodového zisku z víkendu mají dokonce jistou vstupenku do play off. S tím do víkendových zápasů vyrazí, přičemž jim však při nejhorším stále hrozí i play out. Moravany prostě čeká klíčový víkend sezony. Sport může být tedy zajímavý, ale krutý zároveň. Dohrávku by přesto měli zvládnout domácí hráči, kteří jsou kvalitním mančaftem a zároveň ještě žijí v teoretické naději na čtvrtý flek v tabulce.

Vojtěch Palcer (útočník SHC Opava a vedoucí reprezentace U16): Jednoznačná výhra domácích Pardubic. Autoskláři si pohlídají top hráče Sudoměřic, a navíc hrají doma. Jihomoravané budou kousat, a to velmi, ale domácí si vítězství vzít nenechají.

Tip redakce (Ondřej Novotný): Hodně bude záležet, v jaké sestavě hosté na východ Čech přicestují. Podle mě to ale bude v hodně kvalitní, jelikož šance Jihomoravanů na play off pořád žijí a v mých očích zase tak teoreticky malé být nemusí. Díky tomu tipuji v Pardubicích v pátek trochu nečekanou remízu, tedy alespoň jeden bod pro hosty, který však bude muset být podložený bezchybným výkonem Sudek. Pro hosty bude důležité nepustit domácí třeba do nějakého většího vedení, pokud by totiž Pardubice vedly třeba o dvě branky během krátké chvíle v první třetině, dle mého by bylo rozhodnuto, a to o všem.

Tip redakce (Vojtěch Filipiec): Těžko říct, v jakém složení v pátek Sudoměřice na hřiště v Polabinách dorazí. Věřím však, že nenechají nic náhodě a do konečného umístění ještě rozhodně promluví, nicméně s Pardubicemi to budou mít ohromně těžké. Při troše štěstí by Jihomoravané nějaký bodík urvat mohli.

Sobota 30.3.

15:00 TJ KOVO Praha vs. HC Kert Park Praha

Václav Šlehofer st.: Tenhle zápas se mi tipovat vůbec nechce, v obou týmech mám za ty roky kamarády. Navíc jsme Češi a každý bude v tomto derby duelu hledat čachry, spekulace, prostě klasičtí „odborníci“ vylezou z úkrytů a pohrnou se fámy. To vše proto, že KOVO hraje o hodně a Kert Park může šetřit síly a první místo má jisté. Nechť tedy zvítězí rozum a především kvalitní hokejbal.

Vojtěch Palcer: Věřím ve výhru Kert Parku. KOVU jde o play off, nechají na Palmovce všechno, ale Kert Park nebude chtít poslední zápas základní části prohrát.

Tip redakce (Ondřej Novotný): Nesmírně důležitý zápas domácích, podstatě pro KOVO zápas roku! Vzpomínám si, jak na podzim hráli borci z Palmovky duel v daleké Karviné, kde byli nakonec úspěšní, aby se vlakem večer mohli vrátit zpět do Prahy a hned brzy ráno se zase sejít na Lužinách k televiznímu derby. Hosté tam tehdy hráli s Kert Parkem dlouho hodně vyrovnanou partii a pokud by se jim to povedlo i v sobotu, klidně bychom se také tady mohli dočkat remízy. Síla mistra z posledních dvou let je ovšem obrovská, takže tento zápas se bude všem divákům nesmírně líbit.

Tip redakce (Vojtěch Filipiec): Derby nemá favorita – otřepané, avšak víc než pravdivé klišé. Kert Park bude na první pohled „hokejbalovější“, KOVO však tradičně předvede velmi bojovný výkon, který jim v kombinaci se šťastnými brankami zajistí remízu. V prodloužení bude úspěšnější Kert Park.

15:00 Hbk Karviná vs. HBC Plzeň

Václav Šlehofer st.: S Karvinou jsme s Dobřany odehráli nesčetně zápasů, od žáčku až po dospělé. Vím, jakou má kvalitu, zejména doma. Letos je ale velmi kvalitní také Plzeň. Ta se ze třetí příčky nikam nepohne, tudíž může léčit bolístky a zkoušet různé herní variace či dát prostor méně využívaným klukům. Oba týmy jsou technické, může to být pěkný hokejbal. Jsem sice Plzeňák, ale Karviná v čele s Martinem Palou st., či mladším „Paličem“ na place, dále s bratry Rosůlky či Lukou, je stále ve hře o play off, body potřebuje. Bude je chtít více a tudíž vyhraje.

Vojtěch Palcer: Karviné jde stejně jako KOVU o play off, navíc hraje doma a tam je velmi nebezpečná. Plzeň bude mít za sebou dlouhou cestu, což ale v dnešní době nemusí nic moc znamenat. Tuším, že to bude souboj o každý míček a tipuji těsnou výhru domácích.

Tip redakce (Ondřej Novotný): Karviná bude obrovsky nabuzená a v plné sestavě čelit rozjetým Mečounům. Hosté mají už jisté třetí místo, což však rozhodně neznamená, že by nechtěli zakončit vítězně svoji celou jarní jízdu i před play off. Podle mého ale rozhodne ta zmiňovaná obrovská touha dostat se do konečné osmičky také u Slezanů, kteří získají tři body a budou oslavovat postup do vyřazovací části.

Tip redakce (Vojtěch Filipiec): Karvinou před koncem sezony posílily zvučné posily jako Luka, Christov či Pořízek. V kombinaci se stálicemi a oporami v sestavě Slezané ještě zabojují o postup do play off a z tohoto těžkého utkání vytěží výhru za tři body.

15:00 HBC ALPIQ Kladno vs. Elba DDM Ústí nad Labem

Václav Šlehofer st.: Druhé Kladno má před play off rovněž své jisté. Tým kolem Drahoše Kadlece to pojme jako přípravu na play off a i tady dle mé úvahy dostanou šanci méně vytěžovaní kluci, kteří se budou nebo by se měli snažit trenéra přesvědčit o další šanci v následném play off. Ústí to bude mít těžké a musí bodovat, play off totiž jisté nemá. Může z toho vzejít pěkná „plichtička“, která by Elbě měla stačit. Lehce se vše říká, hůře vydře na place. Spíše ale tipnu výhru Kladna.

Vojtěch Palcer: Výhra Kladna. Přestože Ústí stále bojuje o udržení se v play off a Kladno má jistou druhou pozici, tak ALPIQ nepřipustí drama a dokráčí si pro vítězství.

Tip redakce (Ondřej Novotný): Obrovsky složitá koncovka pro Elbu, která potřebuje pro jistotu play off přibalit na zpáteční cestu do severních Čech také nějaký bodík. ALPIQu to ale na jaře skvěle klape, směrem dozadu i dopředu je hodně kvalitní, takže to pro Ústecké nebude vůbec lehký úkol. Souboj dvou zkušenostmi nabitých trenérů pánů Kadlece a Pavlíka podle mě rozhodne fakt v hlavách hostů větší nutnost bodovat, takže i tady bych se nebál označit utkání jako remízové. Nesmíme zapomenout ani na to, že Severočeši chtějí napravit hořkou pachuť vypadnutí z loňského play off, kdy jim tehdy Pardubice otočily sérii z 0:2 na konečných 3:2 pro Autoskláře.

Tip redakce (Vojtěch Filipiec): Ústí čeká veledůležitý zápas, do kterého dá nepochybně vše. Zkušenost kladenských hokejbalistů se však naplno projeví i v jejich posledním utkání základní části a z utkání vyjdou vítězně.

15:00 HBC Hradec Králové 1988 vs. SK Sudoměřice

Václav Šlehofer st.: Hradec dle mého názoru skončí šestý a i on může dát volno zkušeným pardálům, přičemž mladíci mohou vyrazit pro zkušenosti do extraligového boje či v něm dostat těžší úkoly. Hosté mají velmi těžké dvojkolo a bude pochopitelně záležet, jak dopadnou v pátek v Pardubicích. I tady by mělo zafungovat domácí prostředí. Ačkoliv přeji tradiční a sympatické hokejbalové vesnici v roli hosta ve dvojkole bodový zisk, tipuji výhru domácího Hradce.

Vojtěch Palcer: Hradec si bude chtít po nevydařených dvou venkovních zápasech napravit reputaci. Pro Sudky a jejich psychiku bude důležité, jak dopadne jejich sobotní zápas. Tipuji výhru Hradce po nájezdech.

Tip redakce (Ondřej Novotný): Za mě tady bude rozhodovat především páteční dohrávka Sudoměřic u hradeckého jižního rivala. Pokud by tady uspěly Sudky, tak sobotní zápas pod Bílou věží bude mít ale neskutečný drajv! V takovém případě bych to klidně viděl i na tři body Jihomoravanů, pokud by ale v pátek nebodovaly, i tak bychom mohli vidět vyrovnaný zápas. Piráti však také potřebují vyhrát, vždyť jít do vyřazovací části se třemi prohrami v zádech, to nechce žádný z mančaftů...

Tip redakce (Vojtěch Filipiec): Sudoměřice budou mít v nohách náročné utkání s Pardubicemi, ani to jim ale nezabrání v předvedení dalšího bojovného výkonu, nicméně oproti pátku to s Hradcem na body stačit nebude.

15:00 SK Hokejbal Letohrad vs. HBC Most

Václav Šlehofer st.: Tak tenhle zápas bude mít náboj. Oba týmy hrají o dost – Letohrad o čtvrtou příčku, Most o každý bodík. Tři body a dobrá konstelace hvězd či souhra potřebných výsledků z jiných duelů by jim dokonce mohla zajistit play off. Nic není nemožné. Nevidím ale do kabin, přípravy, rozpoložení týmů, na hráčské formy apod. Přesto, domácí jsou pro mě favorit. Výtečný gólman, kvalitní mládež nebo dobře fungující spolupráce např. s Poličkou. Tým z východu Čech vyhraje a posichruje si výhodu do play off v podobě čtvrté příčky.

Vojtěch Palcer: Výhra Letohradu. Hraje doma, navíc s Pardubicemi o čtvrté místo v tabulce. Most pro naději probojovat se do play off musí doufat v zaváhání všech svých pronásledovatelů.

Tip redakce (Ondřej Novotný): Mostečtí hráči nemohou na nic čekat, musí se do tvrdé defenzivy Jelenů pustit od prvních minut a hrát takovou obětavou hru, kterou praktikují i ve své domácí hale. Jenomže ani tentokrát je to podle mého ke třem bodům nedovede. Letohrad totiž zažívá další snovou základní část, ve které útočí a chce si zuby nehty udržet momentální čtvrtou pozici, což se jim teoreticky povede jen tehdy, pokud z posledního mače vydolují tři body. Podle mě nyní tak sice nebude platit, že se bude jednat o zápas, který rozhodne jedna dvě branky, právě že naopak, ale více míčků bude, z pohledu hostů bohužel, lovit ze své klece Severočeský strážce svatyně.

Tip redakce (Vojtěch Filipiec): Z Letohradu se body neodváží snadno ani těm největším favoritům. Most, stejně jako čtyři další celky, bojuje o postup do play off, toto utkání však snaze Mostu postoupit nepomůže, jeleni vyhrají.

15:00 HBC Autosklo H.A.K. Pardubice vs. HBC Rakovník

Václav Šlehofer st.: A zase jsme u toho… Pardubice už po pátku budou vědět, o co hrají. Pokud páteční duel zvládnou, i ony mohou šetřit opory, léčit zranění, zkoušet či oprašovat fungující. Zkrátka mohou hrát uvolněně, to samé Rakovník. Právě kluků z Rakovníka je mi líto. Zažil jsem srab a pád jak ve fotbale, tak i v hokejbale. Snad jen pro útěchu, pořád je to jen sport a nepochybně začne něco nového. Hlavně mít pořád chuť do sportu. Osobně to ale beru jako memento, jak to vše po postupové euforii může dopadnout. V posledním zápase v Pardubicích, a vlastně i v extralize, ani tentokrát Rakovničtí nezabodují, i když bych to klukům kolem bratří „Tvarohů“, Tlusťocha, Pepy Moravce či našich Dobřaňáků moc přál.

Vojtěch Palcer: Jednoznačná výhra Pardubic, tady není co dodat. Rakovník je poslední, je jisté, že do bojů o play off nezasáhne, ale myslím si, že Raci si budou chtít své poslední vystoupení v sezoně užít a zakončit ho se ctí.

Tip redakce (Ondřej Novotný): Tady se asi nezrodí nečekaný výsledek, očekávám tři body pro Pardubice. Ale! Rakovník rozhodně nedá svoji kůži zadarmo, v kabině se Středočeši zcela jistě vyburcují, přijedou v co nejsilnější sestavě, kterou mohou dát na poslední zápas dohromady, a budou zlobit. Raci tak podle mě nebudou chtít svoji éru v nejvyšší soutěži, podle všeho na dlouhé roky zatím poslední, zakončit nějakým pověstným desetibrankovým náklepem. Ze strany Pardubic by se do hry klidně mohlo dostat i více mladíků, tedy pokud se na soupisce objeví, aby získali potřebné cenné zkušenosti z nejvyšší soutěže.

Tip redakce (Vojtěch Filipiec): Autosklo si na závěr základní části spraví chuť a Rakovník porazí výraznějším rozdílem.