CROSSDOCK Extraliga

Boj o play off CROSSDOCK Extraligy vrcholí! Nejvýhodnější pozici okupuje Elba

V sobotu 30.3. nás čeká poslední zápolení v základní části CROSSDOCK Extraligy. Pořadí týmů na prvních třech místech se už s jistotou nezmění. Letohrad bude bojovat o udržení 4. místa, na které si brousí zuby pardubické Autosklo.

Hradec živí teoretické šance na 5. místo, série s Plzní je ale pravděpodobnější

Karty jsou rozdány celkem jasně. První šestka postupujících celků do play off je jistá. Škatulata se mohou rozhýbat pouze na 4. – 6. místě. Za předpokladu, že pardubické Autosklo potvrdí drtivou roli favorita a zvítězí v posledním sobotním 22. kole základní části nejvyšší soutěže nad beznadějně posledním a jistě sestupujícím Rakovníkem, tak královéhradečtí piráti i přes potenciální výhru nad Sudoměřicemi zůstávají na 6. místě a jdou ve čtvrtfinále play off na Plzeň. Pokud Autosklo doma vyhraje i předchozí páteční dohrávku 20. kola se Sudoměřicemi, bude se těšit z celkového zisku 40 bodů a přichází řada na aktuálně čtvrtý Letohrad.

Jeleni si podle všeho budou chtít zajistit start vyřazovacích bojů na domácí asfaltové půdě. S velkou pravděpodobností se ve čtvrtfinále střetnou se svým východočeským rivalem z Pardubic. Teď jde o to, zdali ze 4. nebo 5. pozice. Pokud Letohrad vyhraje poslední duel základní části s Mostem, pak se bude pyšnit 40 body z 22 zápasů, což by při konstelaci všech našich předpokladů znamenalo shodný počet bodového zisku s Pardubicemi. V tuto chvíli přichází primárně na řadu vzájemné duely, v nichž se v letošním ročníku trochu překvapivě více dařilo letohradské družině. Ta vyhrála domácí klání 4:1, na půdě Autosklářů pak padla 1:2 po nájezdech. Sečteno podtrženo, Letohrad získal ze vzájemného měření sil 4 body, zatímco Pardubice 2 a Jeleni by se těšili v případě výhry nad Mostem a Pardubic nad Sudoměřicemi i Rakovníkem ze 4. místa. Vše ale může dopadnou rapidně jinak!

Sudoměřice a KOVO se těší z lepších vzájemných zápasů než přímí konkurenti!

Do závěrečných bojů základní části vstupuje z nejméně výhodné pozice Most, který se nachází na předposledním 11. místě se shodným počtem 23 bodů jakým disponují desáté Sudoměřice. Jihomoravané ale mají zápas k dobru, a navíc se mohou těšit z lepší úspěšnosti vzájemných zápasů. Sudky totiž porazily severočeský soubor z Mostu 2:1 a 4:3 po nájezdech, proto jsme pro vás připravili aktualizovanou tabulku před koncem základní části, do níž jsme oproti oficiální tabulce ve statistikách na webu hokejbal.cz s předstihem započítaly vzájemné duely, které v aktuálním rozpoložení „sil“ vyznívají lépe pro pražské KOVO a právě Sudoměřice.

Situaci ve svých rukou mají hráči ústecké Elby, ale na závěr základní části je čeká náročný „výlet“ na území kladenských Rysů, kteří na jaře prohráli pouze jednou, a to těsně 1:2 v hale rozjetých plzeňských mečounů. Ústí nad Labem nicméně stačí k naprosté jistotě postupu do čtvrtfinále play off zisk 1 bodu za prohru po prodloužení či nájezdech. Severočeši totiž disponují lepšími vzájemnými zápasy jak s dotírající Karvinou, KOVEM, tak se Sudoměřicemi. Pouze Most disponuje s Elbou ve vzájemném měření sil lepšími čísly, ale vzhledem k tomu, že rival z Mostu ztrácí na Elbu 4 body, tak se tato matematická záležitost vůbec nemusí řešit.

V případě úspěchu všech se z postupu bude radovat Elba a Sudoměřice!

Poslední kolo základní části CROSSDOCK Extraligy se také ponese ve znamení atraktivního souboje o nadvládu města Prahy. KOVO, které nutně potřebuje v boji o play off bodovat narazí na svém hřišti na Palmovce na kolos největšího kalibru v podobě vítěze základní části a dvojnásobného mistra extraligy z posledních dvou sezon. Kert Park nedá KOVU rozhodně nic zadarmo. V případě, že Sudoměřice, Most i Karviná své poslední zápasy prohrají, mohou být hokejbalisté z Palmovky v naprostém klidu, protože disponují lepšími vzájemnými duely s přímým protivníkem v boji o postup do vyřazovacích bojů v podobě Karviné.

Ústecká Elba (7. místo), KOVO (8. místo), Karviná (9. místo), Sudoměřice (10. místo) a Most (11. místo), celá tato pětice narazí v posledním utkání, v případě Sudoměřic dvou duelů, na favority, kteří ale většinou mají už své jisté. Variant, jak „šachy“ v tabulce mohou po tomto víkendu dopadnout, je přehršel. Pojďme se ale zaměřit na možná tu nejméně pravděpodobnou, že všechny celky na 7. – 11. místě své duely ovládnou. V tu chvíli by ze sedmé pozice postupovala Elba (30 bodů), z posledního osmého postupového místa pak Sudoměřice (29 bodů) a Černý Petr by zbyl na KOVO (28 bodů), Karvinou (28 bodů) a jedenáctý Most (26 bodů). Jak to celé dopadne? To můžete sledovat již tento víkend. Všechny sobotní zápasy začínají shodně v 15:00, pražské derby se vysílá živě na tvcom.cz.

Vzájemné zápasy v boji o play off:

HBC Most vs. SK Sudoměřice 3:4 ss

HBC Most vs. TJ KOVO Praha 3:5

HBC Most vs. HbK Karviná 4:3 pp

HBC Most vs. Elba DDM Ústí nad Labem 3:1

TJ KOVO Praha vs. HbK Karviná 5:3

TJ KOVO Praha vs. SK Sudoměřice 3:2

TJ KOVO Praha vs. HBC Most 2:3 ss

TJ KOVO Praha vs. Elba DDM Ústí nad Labem 3:4 pp

Elba DDM Ústí nad Labem vs. SK Sudoměřice 2:1

Elba DDM Ústí nad Labem vs. HbK Karviná 6:2

Elba DDM Ústí nad Labem vs. TJ KOVO Praha 3:0

Elba DDM Ústí nad Labem vs. HBC Most 3:4 pp

SK Sudoměřice vs. HbK Karviná 1:2

SK Sudoměřice vs. Elba DDM Ústí nad Labem 3:4 ss

SK Sudoměřice vs. TJ KOVO Praha 2:1

SK Sudoměřice vs. HBC Most 2:1

HbK Karviná vs. Elba DDM Ústí nad Labem 5:2

HbK Karviná vs. TJ KOVO Praha 3:4

HbK Karviná vs. HBC Most 2:1 ss

HbK Karviná vs. SK Sudoměřice 3:5

Pozn. Tabulka se oproti aktuální na webu hokejbal.cz ve statistikách liší, protože se vzájemné zápasy budou započítávat až po konci základní části. My jsem ale provedli srovnání vzájemných duelů už nyní, před posledním 22. kolem a z toho vychází to, že se KOVO aktuálně posouvá na 8. příčku před Karvinou z původního 9. místa a Sudoměřice z 11. na 10. místo před Most!