CROSSDOCK Extraliga

Alespoň v koutku duše musíte o titulu přemýšlet, zdůrazňuje Petr Brykner

Hradecký pirát s maskou Petr Brykner je druhým nejvytěžovanějším gólmanem celé CROSSDOCK Extraligy. V základní části se jeho čísla pohybují až k 800 odchytaným minutám.

Důvěra trenérů a spoluhráčů? Závazek, který mě motivuje!

Už je jasné, že po základní části stanete na druhém místě v tabulce odchytaných minut. Vyhovuje vám takováto minutáž, nebo byste si raději vícekrát v sezoně oddychl?

Myslím, že vzhledem k délce základní části extraligy, kdy je 22 utkání rozprostřeno zhruba do 5 měsíců, není potřeba nijak zvlášť odpočívat. Osobně musím říct, že mi pozice, kdy odchytám většinu zápasů, vyhovuje nejvíc. Můžete sebevíc trénovat, ale když máte do zápasu naskočit jednou za čas, tak je někdy složité dostat se do toho správného rytmu. Post brankáře je v tomhle dost specifický, ale i s takovou situací je potřeba se někdy poprat.

Každopádně to, že máte zatím odchytáno skoro 800 minut, svědčí o tom, že trenér na vás spoléhá a máte jeho důvěru. To vás musí určitě těšit a povzbudit do dalších zápasů. Je tomuto tak?

Určitě! Důvěra trenéra a spoluhráčů mě samozřejmě těší. Zároveň je to i závazek, který mě motivuje do poctivé přípravy. Myslím, že každý brankář by byl rád za pozici, kterou mám v této sezoně já, a které si nesmírně vážím. Těším se na každý zápas bez ohledu na soupeře a snažím se připravovat, jak nejlépe umím, aby moje výkony byly, pokud možno konstantní, což se ale ne vždy daří tak, jak bych si představoval (úsměv).

V současné době se piráti nachází na 6. příčce tabulky a v posledním kole můžete teoreticky ještě poskočit o jedno místo. Jste v kabině s průběhem sezony spokojeni?

Upřímně mám dojem, že jsme mohli po základní části být na lepší než šesté příčce, ale bohužel jsme nezvládli víkend v Ústí nad Labem a Mostě, kde jsme ztratili kontakt s první čtyřkou a je jisté, že play off nezačneme doma. Jinak ale myslím, že spokojeni být můžeme. Účast ve vyřazovacích bojích jsme si zajistili v klidu a s předstihem. Zápasy, ve kterých jsme potřebovali body, jsme většinou „urvali“ a podařilo se nám vydolovat i nějaké body ze zápasů, kdy jsme s tím třeba tolik nepočítali.

Základní část prakticky nehraje roli, v play off se začíná s „čistým stolem“

Čeká vás play off, což je úplně jiná soutěž než základní část. Těšíte se na vrchol sezony a budete se vy osobně nějak speciálně připravovat?

Samozřejmě se těším. Máte pravdu, že play off je vyvrcholení celé sezony a jiná soutěž. Základní část prakticky nehraje žádnou roli, začíná se znovu a s „čistým stolem“. Jsou to ty nejzajímavější, ale také nejobtížnější zápasy. Celá naše zimní příprava směřovala od začátku k tomu, abychom byli v co nejlepší formě právě na tyto momenty. Osobně žádnou speciální přípravu, která by se lišila od té v základní části, nechystám. Věřím, že bude fungovat to, co fungovalo doteď.

Letošní sezona je opět vyrovnaná. S jakým umístěním byste byl spokojený? Myslíte, že by si Hradec Králové mohl sáhnout až na mistrovský titul?

Mistrovský titul je v naší pozici dost smělý cíl, ale pokud o něm člověk alespoň v koutku duše nepřemýšlí, tak nemá cenu se do play off vůbec pouštět. Sportovní historie už několikrát ukázala, že pokud se všechno sejde jak má, tak je možné opravdu vše. Jak říkáte, soutěž je znovu nesmírně vyrovnaná. Momentální cíl je tak přejít přes čtvrtfinále, pokud se to podaří, můžeme koukat dál.

Hokejbalový sen? Dojít s Hradcem v play off daleko, opravdu daleko…

Máte nějaké sportovní vzory, které vás inspirovali v hokejbalové kariéře?

Tak na prvním místě je to můj táta, který hokejbal sám dlouho chytával, a který mě k němu vlastně v Přelouči přivedl. Co se brankářských vzorů týká, tak se snažím sledovat, jak kdo chytá a od každého si brát to, co se mi v jeho stylu líbí. Když bych měl říct konkrétní jména, tak vynikající jsou Bobrovsky nebo Quick... z našich pak Will nebo Bartošák.

Je nějaký sen nebo cíl, který byste si chtěl v hokejbale splnit?

Nejdůležitější je, abych cítil, že to, co dělám, má nějaký smysl, naplňuje mě to a baví mě to. Cílem bych tedy mohl nazvat to, že bych se chtěl hokejbalem bavit tak dlouho, jak zdraví dovolí. A hokejbalový sen? Dojít jednou s Hradcem v play off daleko, opravdu daleko... (úsměv).