CROSSDOCK Extraliga

Devět výher v řadě? Sérii bychom rádi prodloužili, říká odhodlaně Tomáš Wróbel

Zimní přípravy pomalu, ale jistě vrcholí, nejinak je tomu také v kádru mistrovského Kert Parku. Je třetí příčka po podzimní části v extrémně vyrovnané tabulce Extraligy úspěchem? Co Pražané v zimní přípravě pilovali? Nejen na tyto otázky odpovídal v rozhovoru kapitán celku z Lužin Tomáš Wróbel.

Po vlažném startu sezony se vše dostalo do normálu


Tomáši, po podzimní části okupujete třetí příčku tabulky, která, ačkoliv to může znít jako klišé, je rok od roku vyrovnanější. Jak podzimní část Kert Parku vnímáte Vy osobně?
Pro začátek je nutno říci, že náš tým prošel výraznou obměnou, co se týče skladby. Pár kluků skončilo, jiní se vrátili do svých mateřských klubů, přičemž se to týkalo zejména obranných řad. To byl opravdu velký zásah do týmu, protože jsme museli zapracovat nové hráče, kupříkladu kluky z Hostivaře, ze Suchdola přišel Kuba Laurinc, takže než se naučili systém, který po nás trenéři již nějaký ten čas chtějí a než se jim to vrylo pod kůži, tak to chvíli trvalo. Možná i proto vypadal úvod sezony tak, jak vypadal. Kluci se však do toho perfektně dostali a začali jsme dlouhou šňůru bez porážky, vše si sedlo a začali jsme předvádět hokejbal, na který jsme my i fanoušci zvyklí. Nedostávali jsme zbytečné, laciné branky, vše se dostávalo do starých kolejí. Stále je určitě znát, že to jsou mladí kluci, kterým je kolem dvaceti let, takže určitě je důležité i počkat, až vyzrají, což někomu trvá déle, někomu to jde rychleji. Díky bohu, jak jsem říkal, si to vše poměrně rychle sedlo a s naší hrou jsme mohli být spokojenější.

Jsem rád, že jste mi v podstatě kompletně odpověděl na mou další otázku, kde jsem se chtěl zeptat právě na zapracování mladíků do sestavy…
Jak jsem říkal. Začátky byly vlažné, postupem času se kluci oťukali a opět jsme začali hrát naší hru.



Kert Park sehrál kvalitní utkání s národním týmem hráčů do 20 let připravujícím se na červnové mistrovství světa ve Švýcarsku!


Předávání cenných rad mladším spoluhráčům


Pasujete se třeba jakožto kapitán do role jakéhosi mentora, který sám přijde za kluky a dá jim určité rady, nebo spíš čekáte, zda přijdou oni sami?
Z pozice kapitána tuto roli samozřejmě zastávám, situace si to mnohdy vyžaduje, ale tady je to opět individuální. Když člověk ty kluky pozná, tak musí pochopit, jak kdo na co reaguje, protože ne každý se odhodlá přijít si pro radu. Někdo se musí trošku otrkat, aby zjistil, kdy a jakým způsobem si za mnou pro tu radu může přijít, ale my starší se samozřejmě mladším klukům snažíme radit, jelikož jich tam máme, myslím si, poměrně dost. Takže jak říkám, není problém dát radu někomu, kdo přijde, u těch ostýchavějších přijdeme za nimi my sami a samozřejmě se jim snažíme pomoct, když to jde. Jsou to chytří kluci, kteří to mají v hlavách srovnané, takže rady si ve valné většině případů vštěpí do hlavy a podobnou chybu ve hře už příště neudělají.



Jarní část Extraligy klepe na dveře, jak hodnotíte zimní přípravu? Předpokládám, že byla pořádně výživná a zároveň se pomalu blíží ke konci…
Díky bohu, že se blíží ke konci (smích). Musím říci, že letos ta zimní příprava byla asi nejtěžší, co jsem v Kertu zažil, byla skutečně náročná. Konec se sice pomalu blíží, některé týmy už jsou dávno na hřišti, my ale stále volíme zejména běhy, posilovnu, cvičení na BOSU (balanční podložky, pozn. red.). Je skvělé, že se to trenéři vždy snaží něčím obohatit, příprava je každý rok v něčem jiná. Některé důležité prvky samozřejmě zůstávají, některé se přidávají, aby třeba byl i ten dril o něco zábavnější. Takže zabrat jsme skutečně dostali, ale už budeme pomaličku přecházet na hřiště. Na tuto část se kluci v kabině rozhodně těší, to bylo vidět třeba i v přípravných zápasech v Plzni s domácím týmem a reprezentací U20, které se klukům povedly (Tomáš Wróbel se dvojutkání z důvodu zranění nezúčastnil). Nyní nás čeká zápasová prověrka v Mostě, takový menší turnaj a budeme se snažit naladit na ten úvod jara. Spoluhráčům se jistě klepou ruce a už by chtěli hrát zápasy.



Dá se říci, zda Vaše příprava byla zaměřena nějak výrazně na určité věci, nebo jste ji pojali komplexně?
Ono to asi bylo stejné, jako to má většina týmů. Ze začátku tělocvična a posilovna k nabrání potřebné kondice, kde to vše pomalu směřuje do výbušnosti, rychlosti. Jak už jsem zmínil výše, jádro přípravy je vždy stejné, ačkoliv některé tréninkové jednotky byly něčím ozvláštněné. Takže určitě nechyběly klasické věci jako trénink fyzičky, silové vytrvalosti, v závěru přípravy poté přechod do zmiňované dynamiky a rychlosti. Kdybych měl vypíchnout jednu věc, na které jsme skutečně hodně dřeli, tak asi tu fyzičku, abychom vydrželi co nejdéle. Brali jsme při tom v potaz, jak dlouho třeba trvá střídání.



Rozhovor vznikal před přípravnými zápasy v Mostě, kde se Kert Parku moc nedařilo.


Tým je skvěle připraven


Můžete prozradit, jak to s týmem vypadá po zdravotní stránce? Budete pro jarní část připraveni v plné sestavě?
Teď, když tak přemýšlím a sesumíruju si to, tak nás netrápí žádné výraznější zranění, tým je dobře připraven. Zatím to vypadá, klepu na zuby, že jsou všichni zdraví. Takže pevně věřím, že to takto vydrží až do konce sezony.



V prvním zápase jara Vás doma čeká silné Kladno. Co bude podle Vás s tak kvalitním a zkušeným soupeřem důležité? Co na Kladno může platit?
Bude to náš první zápas jara, Kladno bude mít za sebou páteční utkání s KOVEM, nerozehranost ale možná bude vidět u obou, bude to taková oťukávaná. Celý proces chvíli trvá, než si hráči zase zvyknou na to zápasové tempo a další věci. Kladno je samozřejmě kvalitní soupeř a velmi důležité bude dostat se do určité herní pohody. Určitě to bude zajímavé utkání a těžko říci, kdo uspěje a neuspěje. Přestože v zápase asi bude poměrně dost nepřesností, utkání podle mě slibuje dobrou podívanou. Tříměsíční pauza je holt dosti dlouhá. Týmy sice absolvují přípravná utkání, nicméně co si budeme povídat, ta mnohdy nejsou v ligovém tempu.



Co vnímáte jako přednost ve hře Kert Parku, čím můžete na jaře strašit soupeře v cestě za případnými úspěchy?
Velmi důležité bude naslouchat pokynům zkušených trenérů, dodržovat taktické prvky. Kert Park se prezentuje určitou herní tváří, nějaký styl hry, který praktikujeme a toho se musíme držet. Loni jsme na jaře neprohráli ani zápas, teď držíme sérii devíti vyhraných zápasů v řadě, takže bych se nezlobil, kdybychom ji ještě prodloužili.



Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9