CROSSDOCK Extraliga

Finanční okénko: Bez pomoci soukromých firem by to nešlo, zní z Letohradu

Seriál článků o financování extraligových klubů pokračuje, pod lupou se nyní pokusíme prozkoumat celek SK Hokejbal Letohrad.

Vlastimil Janoušek: Zabezpečení finančních prostředků je rok od roku těžší

Jak vzniká rozpočet vašeho klubu, je ve vašem regionu složité sehnat finanční prostředky na podporu hokejbalu?

Rozpočet připravujeme dle nákladů v předchozí sezóně s ohledem na počet týmů a druhu soutěží, které budeme hrát. Nejprve ho schvaluje Výkonný výbor a poté ho schvaluje Valná hromada klubu. Zabezpečení dostatku finančních prostředků na chod klubu je rok od roku těžší, jsme malé město, ve kterém je hodně sportovního vyžití a dalších zájmových spolků, všichni potřebují peníze ke své činnosti.

Dá se porovnávat s předchozími lety? Situace se zlepšuje nebo právě naopak?

Řekl bych, že dříve byly firmy víc ochotné dát finance do sportu. Navíc také přibývá sportovních spolků.

Co se týče financování mládeže, jakých dotací či grantů využíváte a kolik (procentuálně) jde právě do mládeže?

Využíváme veškerých možných grantů a dotací, je dobře, že se podporuje mládež a je možnost získat část financí z těchto zdrojů. Bohužel abychom měli dostatek mládeže, potřebujeme jim nabídnout odpovídající sportovní využití i do dospělosti a navíc děti hodně koukají na „dospělácké“ vzory. Ale sehnat finance na mužskou kategorii je o hodně těžší. Co se týká objemu financí rozpočtu klubu do mládeže, tak z rozpočtu jde více jak polovina rozpočtu klubu.

Bez pomoci soukromých firem by to nešlo

Jaké granty či dotace od státních institucí až po soukromé využíváte, případně o ně žádáte?

Každý rok se podávají žádosti jak na MŠMT, kraj, město a svaz. Bohužel pro amatérské sporty je potom velká zátěž vyúčtování všech dotací a grantů. Je to na konci roku ohromné papírování, které zabere spoustu času.

Velkou část rozpočtu zajisté tvoří partneři, jak se oni podílí na finančním chodu klubu?

Bez finanční pomoci soukromých firem by to opravdu asi nešlo. Jsme velice rádi, že tady máme firmu OEZ, která do sportů v Letohradě dává nemalou částku. Dále nám finančně přispívají menší firmy, většinou jsou za těmito získanými prostředky rodiče dětí, které v klubu hrají. Jsme velice vděční za jakoukoliv finanční částku a velice všem sponzorům děkujeme.