CROSSDOCK Extraliga

Extraligové finanční okénko: HC Kert Park Praha

Ještě před startem jarní části extraligové sezony jsme pro fanoušky extraligových klubů připravili zajímavé nahlédnutí do zákulisí dění v hokejbalovém týmu. Jak se v klubech rodí rozpočet? Jakých dotací a grantů jednotlivé týmy využívají?

David Kuna: Téměř všechny granty mají mládežnický kontext

Jak vzniká rozpočet vašeho klubu, je ve vašem regionu složité sehnat finanční prostředky na podporu hokejbalu?

Rozpočet našeho klubu vzniká v průběhu jarní části sezony na nový ročník, potažmo budoucí nový rok. Nikde není jednoduché sehnat finanční prostředky, ale myslím si, že na to, že pracujeme de facto v amatérských podmínkách jsme docela úspěšní, ale rozhodně to může být ještě lepší.

Dá se porovnávat s předchozími lety? Situace se zlepšuje nebo právě naopak?

Úplně se to srovnávat nedá, třeba za dob rozdělování peněz od Sazky, to bylo trošku jiné. Dnes bych řekl, že se situace zlepšila a jsme rádi, že prostřednictvím státu, přes MŠMT jde přímo do klubů více peněz, jen ty podmínky se stále obměňují, už by to chtělo dle mého soudu ustálit a ty prostředky nepřímo garantovat tak, aby se všem klubům daleko lépe plánovalo ve všech směrech.

Co se týče financování mládeže, jakých dotací či grantů využíváte a kolik jde právě do mládeže?

Snažíme se zapojit do všech možných grantů či dotací, z kterých je pro nás reálné získat finanční prostředky do klubu, týká se to více institucí a téměř všechny mají mládežnický kontext.

V minulém roce jsme získali dva důležité partnery

Jaké granty či dotace od státních institucí až po soukromé využíváte, případně o ně žádáte?

O které všechny konkrétně žádáme, to by bylo na delší povídaní a hlavně na doslovné vyjmenování, ale ty nejdůležitější jsou pro nás jednoznačně prostřednictvím MŠMT v programu VIII a dále pak především u MČ Praha 13 dlouhodobá organizovaná činnost mládeže + příspěvek na celoroční činnost našeho klubu. V neposlední řadě nesmím zapomenout na Magistrát hlavního města Prahy, kde získáváme prostředky přes PSHb. V loňském roce jsme také využili toho, že Praha byla Evropským městem sportu a bylo možné žádat o mimořádné příspěvky na konkrétní projekty a akce.

Velkou část rozpočtu zajisté tvoří partneři, jak se oni podílí na finanční chod klubu?

Nechci mluvit o přesných procentuálních číslech, ale jsme velice rádi, že se nám v minulém roce podařilo přivést dva velké a důležité partnery a sice Pražskou energetiku a.s. a firmu Brit, kterým patří velké poděkování. Pevně doufám, že naše spolupráce bude pokračovat i v novém roce 2017. Ovšem stále naším hlavním partnerem, díky kterému jsme zaznamenali v poslední dvou a půl letech velké zlepšení v oblasti zázemí a vybavení klubu je MČ Praha 13, tato spolupráce je pro nás naprosto klíčová a velice si jí vážíme.