CROSSDOCK Extraliga

Kontumace! Sudoměřice získaly zdarma tři body. Jinak to nešlo, zní z Rakovníka

CROSSDOCK Extraliga dostala ze začátku tohoto týdne jednu nepěknou ránu. Kontumace zápasu nikdy není příjemnou zprávou, navíc poté, co se jedná už o druhý zápas v letošním ročníku nejvyšší soutěže.

Důvody obou odložení byly podobné

V tabulce poslední Rakovník měl k odloženému zápasu zajíždět minulou neděli, pro oba celky to přitom mohlo být hodně důležité utkání. Raci bojovali o napravení reputace v letošní extra nepovedené sezoně a Jihomoravané zase potřebovali tři body pro udržení naděje na play off. Nakonec je to pro ně bez atraktivity, bez souboje, bez toho, proč všichni stále ještě amatérský sport ovšem na nejvyšší úrovni vykonávají. Ligová komise v pondělí jen oficiálně potvrdila to, co bylo všem jasné hned o víkendu. „V prvním případě zástupce Rakovníka zavolal v sobotu, že nemohou přijet k nedělnímu utkání, a to kvůli nashromážděným omluvám hráčů. Sudoměřice jim vyšly vstříc a chtěly utkání napodruhé odehrát. Jenomže tento případ se minulý týden před náhradním termínem bohužel opakoval, Rakovník nás kontaktoval emailem, že se k utkání nedostaví, opět kvůli nedostatečnému množství hráčů,“ upřesňuje předseda Ligové komise Jan Fedák.

Kontumace v poměru 5:0 pro Sudoměřice v této fázi sezony v podstatě už musela přijít, a to kvůli regulérnosti soutěže. Vždyť před většinou týmů jsou poslední dvě kola, navíc dva poslední hrací víkendy a Jihomoravany ještě ke všemu čekají další dohrávky odložených zápasů, tentokrát kvůli počasí v prosinci na severu Čech a poté také kvůli vlastnímu nedostatečnému počtu hráčů na hřišti Autoskla. Pro Rakovník bude konec základní části ovšem velkým vysvobozením. „Bohužel se to špatně sešlo a víceméně to bylo hlavně kvůli tomu, že jsme na minulou neděli opravdu nedali dohromady dva brankáře, protože Leoš Gerlich odešel na KOVO a brácha Ondra Tvarůžek, jinak hráč v poli nemohl a nepojede s námi ani teď do Karviné, jelikož každý den čeká narození potomka. Navíc Honzu Marka nepustily Dobřany, naše trojka Lukáš Polakovič byl v práci a nepřehodili mu směnu a dorost Rakovníka hrál svůj zápas. Opravdu špatná konstalace, mrzí nás to, ale nešlo jinak,“ vrací se k situaci a upřímně odpovídá na kontumaci Martin Tvarůžek z Rakovníku.

Hráče máme, ale nedá se na ně spolehnout

Jedno je už dlouho jasné, hokejbalovému Rakovníku v nejvyšší soutěži bohužel beží alespoň pro tyto roky poslední minuty. Středočeši už s jistotou skončí na poslední pozici v tabulce, kterou nemohou ani vylepšit v posledních dvou zápasech v Karviné a v Pardubicích. „Všude se psalo, že se budeme snažit dohrát se ctí, ale tohle se ctí bohužel není ani být nemůže. Začíná to zavánět ostudou. Totálně se rozpadlo zdravé jádro týmu a prakticky jsem zbyl jen já, a to jsem měl nabídky na play off, ale samozřejmě jsem zůstal, pak tu je ještě brácha, Lukáš Martínek, Michal Sunkovský, Venca Urban a Michael Schierl,“ pokračuje v nelehkých otázkách Martin Tvarůžek.

„Bohužel se zranily opory jako Milan Sýkora ml., nebo kapitán Jirka Cafourek. Zbytek lepíme dorostem, veterány a kluky, co hrají jinde a nastupují i u nás nebo spoléháme, že se někdo prostě uráčí přijít pomoct. Protože ty lidi na soupisce máme, ale spolehnout se na ně nemůžeme! Bohužel nejsme konkurenceschopní a podle toho vypadají výsledky. Na extraligu zoufalost a mně osobně je z toho jak to dopadlo do pláče! Už kvůli našim fanouškům, rodinám a známým, kteří za námi vždy stojí,“ dodává smutně Tvarůžek.

Rakovník v sezoně 2015/16 ovládl nejprve s náskokem dvanácti bodů tabulku 1. Ligy a poté i celé play off, kde ve finále porazil Rondo Teplice v poměru 3:1 na zápasy. Následné tři sezony v nejvyšší české hokejbalové soutěži pak Raci trávili blíže spodku tabulky, než nějakým vyšším příčkám. Nejpovedenější ročník pro ně pak byl ten minulý, kdy na jaře nejprve hodně reálně bojovali o play off, i když nakonec neúspěšně.„Letos už určitě sestoupíme. A doufám, že nebudeme muset hrát play out, protože už není o čem, a upřímně, pokud můžu mluvit za sebe a ostatní zbylé kluky, po tom všem nechceme tohle už absolvovat a těšíme se na konec. Je to smutné, ale je to tak! Otázka je, jakou budeme hrát soutěž. Co se týká příští sezony, bude se hrát buď 1. Liga nebo regionální. Myslím si, že to bude tak dvacet ku osmdesáti pro region. Za mě smutný konec v Rakovníku, ale jako tým si nic jiného nezasloužíme,“ důrazně ukončuje povídání o situace stále ještě v extraligovém Rakovníku...