CROSSDOCK Extraliga

Ofenzivním statistikám vládnou Lužinští, směrem dozadu jsou opět nejlepší Jeleni

CROSSDOCK Extraliga má v letošním ročníku poslední dva hrací víkendy základní části. Potom už začnou rozhodující fáze každé sezony, tedy play off. Každý tým tak už většinou musel najít svého letošního tahouna základními koly, který o sobě bude možná dávat vědět i ve vyřazovací části.

Obávané trio trápí úspěšně defenzivy soupeřů

Už od začátku letošního ročníku se v popředí statistik asistentů i gólových hráčů drží Petr Danko z Kert Parku. Za zatím devatenáct odehraných zápasů má na kontě už třiadvacet branek a sedmnáct asistencí, dohromady tedy prozatím čtyřicet kanadských bodů! Ve vzduchu tak visí možná překonání maxima z posledních let. Tomáš Fejfar totiž v minulém ročníku nasbíral hned čtyřiačtyřicet bodů, a to dokonce za pouhých dvacet zápasů!

Když už jsme zmínili Tomáše Fejfara, tak ten letos sice nenastoupil do všech zápasů Kert Parku, jeho osmadvacet bodů za šestnáct zápasů je ale pořád velkým nadstandardem tohoto forvarda, který je v hokejbalu teprve pár let. Letos mu zatím ve statistice bodování patří „až“ třetí místo, mezi něho a zmíněného Danka se totiž ještě vměstnal Tomáš Wróbel, tedy další tahoun mistra posledních dvou sezon.

Tento karvinský odchovanec letos především připravuje branky svým spoluhráčům, na kterých se podílel za devatenáct zápasů už jedenadvacetkrát. Mocně se ale taktéž zapisuje do kolonky střelců, v součtu s třinácti brankami má tak na kontě čtyřiatřicet kanadských bodů a stejně jako všichni Lužinští ještě dva zápasy v základní části k dobru.

Kdo dále vyčnívá ve statistikách produktivity?

Vedoucí trojice tedy patří Pražanům, hned za nimi je ale v zápřahu Martin Pala, který se stal jasným tahounem své domovské Karviné, se níž po jejím návratu do nejvyšší soutěže bojuje o play off. Pala má na kontě za šestnáct zápasů deset branek a patnáct asistencí. Ofenzivní tahoun Slezanů tak už dávno překonal své loňské maximum v základní části, ve které nasbíral za jedenáct zápasů třináct kanadských bodů a i nadále tak potvrzuje svoji zlepšující se formu. Navíc tomu tak není pouze v extralize, září a hodně vidět je i v reprezentaci!

Co lze dále vyčíst z elitní desítky ve statistikách? I nadále je nahoře letohradská kometa v letošním ročníku Jiří Krejsa. Tento stále ještě defenzivní borec letos už dvanáctkrát skóroval a stejně tak asistoval u dalších branek Jelenů. Je tak až paradoxní, že Letohrad táhne za dalším z nejlepších umístění po základní části za poslední roky obránce s hodně útočnými choutkami. Když už jsme na východě Čech, tak se musíme zastavit i u Pardubic. Ty totiž letos už šestnácti brankami podporuje Josef Česák. Tento fyzicky a rychlostně nadstandardně vybavený hráč taktéž prokazuje, že je sezonu od sezony lepší.

Směrem nahoru vylétl ve statistikách i bratr dlouholetého reprezentačního tahouna Martina Kručka, tedy Jiří. Jak jsme vás nedávno informovali, tento mladší z bratrů zaznamenal v Sudoměřicích svůj historicky první hattrick v seniorské soutěži a i dále o sobě dává vědět. Dvaadvacet kanadských bodů je více než důkazem! Svoji stabilní perfektní výkonnost si pak drží i kladenský Martin Špaček, letos zatím taktéž na dvaadvaceti kanadských bodech, a i ústecký forvard Lukáš Soukup, jenž nasbíral o jeden bod méně.

Jihomoravané mají potřebného tahouna

Zapomenout nesmíme ani na mladíka a sudoměřickou, nebo chcete-li Kyjovskou, kometu letošní sezony. Tento stále ještě devatenáctiletý útočník je tahounem v obou týmech, zatímco ve zmiňovaném Kyjově nasbíral za jedenáct zápasů proti, se vší úctou, slabším soupeřům, i tak úchvatných osmatřicet bodů, proti nejlepším týmům v Česku nastřílel už čtrnáct branek, sedmkrát asistoval, a to všechno za sedmnáct zápasů.

Vidět je ale i třeba patnáct branek znovuzrozeného ostrostřelce Ondřeje Luxe, který vyměnil Letohrad za Hradec Králové. Asistovat se pak daří shodou okolností právě stále letohradskému, donedávna dlouholetému kapitánovi, Davidu Halbrštátovi, který se podílel na šestnácti brankách. O jednu asistenci méně pak zapisoval i kladenský, a momentálně zraněný, Daniel Hnízdil a potom mostecký kapitán Tomáš Chyba. Oba shodně patřící do širší nominace reprezentačního trenéra Jiřího Mašíka.

Letohradu stále ještě nikdo „nerozbořil“ nepropustnou zeď

Naše statistické okénko zakončíme samozřejmě také v defenzivě. Zatímco jednotlivé hráče a jejich tvrdou práci dle statistik hodnotit nemůžeme, na brankářská čísla se podívat zcela jistě můžeme. Už do pohledu obdržených branek je jedno jasné, letos to v defenzivě šlape opět nejlépe letohradským borcům. Tvrdá defenzivní práce společně s perfektní činností mezi třemi tyčkami od Jana Šimary, dává Východočechům vizitku nepropustné zdi. Vždyť Šimara naskočil do šestnácti zápasů, ze kterých má průměr 1,56 branek na zápas, což je jednoznačně nejlepší číslo napříč extraligou. Na záda mu sice šlape plzeňský mladík Návara s průměrem 1,60 branek na zápas, ten však odchytal hned o šest zápasů méně, což tuto statistiku zkresluje.

Jarní části se jinak začala dařit nečekaně i Leoši Gerlichovi z Rakovníku. Ten však už opustil a vystřídal ho za pražské KOVO, kde zatím nastoupil do třech zápasů a vždycky odcházel v pozici vítěze, což skoro za celou sezonu z pohledu Středočechů bohužel nezažil. I když Gerlich u Pražanů nezazářil nějakou závratnou úspěšností, jeho příchod a změna zřejmě viditelně pomohla a nakopla mužstvo z Palmovky k velkému restartu nedobře se vyvíjející sezony. Stejně povedené jaro zažívá i kladenský Filip Hájek, jenž svými brankářskými výkony ALPIQU pomáhá udržet bezpečně druhou pozici v tabulce a útočníkům soupeřů naopak zamotává při zápasech hlavu skvělými zákroky!