CROSSDOCK Extraliga

Soupeře neřešíme, v cestě za úspěchem musíme porazit každého, velí Faltus

CROSSDOCK Extraliga spěje ke svému konci, přesněji tedy její základní část. Uplynulý víkend bylo v plánu osm utkání, po jejichž odehrání se zejména situace kolem hranice zajišťující postup do play off pořádně zamotala. K vidění bylo spoustu skvělých momentů a vybrat Hráče víkendu byl velký oříšek.

Ztráty nás mrzí, spokojenost však převládá

Filipe, v našem lednovém rozhovoru jste nad výkony Letohradu v této sezoně vyslovil spokojenost, předpokládáme, že stejný názor můžete sdílet i nyní?

Přesně tak, určitě panuje spokojenost. Mrzí nás však fotbalová prohra na Kladně a také nepodařená třetí třetina v Plzni, která nám prohrála zápas. Doufáme, že se nám ještě vyvede poslední domácí zápas proti Mostu, ať do play off vstoupíme s vítěznou náladou.

Jak jste zmiňoval, dva zápasy jste celkem zbytečně ztratili. Jak moc mohou tyto prohry v celkovém součtu mrzet?

Ano, jak jsem říkal, tyto ztráty nás velice mrzí, jelikož kdybychom tyto zápasy zvládli a vydolovali z nich nějaké body, mohli jsme mít třetí či čtvrtou příčku víceméně jistou. Ale na „kdyby“ se nehraje.

Na jaře se pyšníte bilancí 3+2 kanadských bodů. Je pro vás jakýmsi hnacím motorem i tato statistika, nebo na tato čísla nekladete takový důraz?

Nejdůležitější samozřejmě je, že se daří celému týmu a získáváme veledůležité body. Nemohu lhát, musím přiznat, že bodování sleduji, jelikož do sebe s mým spoluhráčem Michalem Macháčkem neustále rýpeme, kdo má víc bodů (smích). Nutno podotknout, že kdybych nebyl dřevo, mohlo těch bodů mít podstatně víc.

Na hřišti se strhl pořádný boj

Váš poslední zápas v Sudoměřicích dopadl fotbalovým výsledkem. Čím to, že se vám ani soupeři nedařilo najít recept na otevření skóre? Byl to natolik taktikou svázaný boj, nebo střelci prostě neměli svůj den?

Musím říci, že oba brankáři měli svůj den. Myslím, že vícero gólových šancí jsme měli my, ale soupeř hrozil také, zejména v přesilovkách. Od druhé třetiny se ale na hřišti strhl pořádný boj a v plném počtu hráčů se moc často nehrálo.

Po pětačtyřicetiminutové střelecké nemohoucnosti je až zarážející, že se vám poměrně snadno podařilo vstřelit vítěznou branku hned po 7 vteřinách prodloužení, navíc ve vlastním oslabení 3 na 4! Jak se celá akce zrodila?

Akce se zrodila vlastně hned po buly na středovém kruhu. S Halbym (David Halbrštát, pozn. red.) jsme byli dohodnutí, že mi to zkusí hned po vhazování poslat dopředu. Udělal to náramně a já jsem v souboji u mantinelu vybojoval míček a mezi kruhy jsem vystřelil. Naštěstí to tam konečně padlo.

Dokázal jste branku vůbec náležitě oslavit, nebo jste byl natolik zaskočen, že se vám po pár vteřinách prodloužení podařilo zápas rozhodnout?

Byl jsem samozřejmě moc rád, že mi to tam padlo, protože celý zápas nejen mě provázela střelecká impotence. Musím konstatovat, že čím méně je na hřišti hráčů, tím víc mi hra vyhovuje. Zvláště pak v prodloužení se mi velmi daří, jelikož je na hřišti více místa a mohu lépe uplatnit svou rychlost.

Prioritou je začínat play off doma

Do konce základní části zbývá Letohradu jeden zápas, stále můžete v případě úspěchu pomýšlet na třetí příčku tabulky, zároveň v případě výher Pardubic, které mají zápas k dobru, můžete skončit „až“ pátí. Je pro vás udržení čtyřky a začínání série play off v domácím prostředí absolutní prioritou?

Ano, je to přesně tak, jak říkáte. Našim cílem pro nejbližší dny je udržet se v první čtyřce a tím pádem začít sérii doma. Takže věříme, že se na poslední duel s Mostem řádně připravíme a zvládneme ho za tři body, zároveň budeme doufat v zaváhání Pardubic.

Mohl byste prozradit, s kým nastupujete ve formaci a zda jste již našli ideální složení formací pro veledůležité boje v play off?

Už delší dobu nastupuji ve formaci s Halbym (David Halbrštát), to je teď už můj stabilní spoluhráč, a hlavně díky němu se mi bodově tolik daří. Nejdřívě jsme nastupovali ještě s Věšákem (kapitán Miroslav Věchet), ale na poslední zápasy k nám poslali z obrany Krejsiče (Jiří Krejsa) a myslím si, že nám to šlape.

Porazit můžeme každého

Můžeme hledat v přípravě Letohradu na play off nějaké zvláštnosti?

Nic speciálního se zřejmě nechystá. Měli jsme mít tento týden soustředění, ze kterého ale nakonec sešlo.

Proč by se z vašeho pohledu zrovna Letohrad mohl stát letošním mistrem?

Myslím si, že letos máme velmi mladý tým, a i to může být jeden z důvodů. Navíc jsme viděli, že můžeme hrát skutečně s každým. Dále naše skvělé výsledky tkví v tom, že máme skvělou partu a každý víme, co od sebe můžeme očekávat.

Samozřejmě nemusíte prozrazovat konkrétně, nicméně máte v hlavě nějaké soupeře, kterého byste si do play off vy osobně přál či nepřál?

Ano, jednoho takového soupeře mám a myslím si, že i zbytek týmu. Tabulka se však může ještě zamotat a rozhodně na to nemůžeme spoléhat. Jestliže chceme dojít co nejdále, musíme porazit každého!