CROSSDOCK Extraliga

Zkušený forvard pomohl Hradci k vítězství v Plzni. Co Extraliga? Máme vysoké ambice, nezastírá Lux

Extraligový Hradec Králové převedl na Pilsen Challenge skvělé výkony a korunoval je zlatou medailí. Z Plzně si Piráti ale odvezli ještě další ocenění. Ondřej Lux, hradecký útočník, se zařadil do nejlepší formace na celém turnaji. Jak moc si toho tento borec váží a co očekává od jara v Extralize?

Před turnajem jsme si říkali, že by finále mohlo dopadnout


Nedávno jste se s Vaším mančaftem účastnili v rámci zimní přípravy mezinárodního turnaje v Plzni. Dosáhli jste až na zlatou medaili, což je určitě velký úspěch. Jeli jste tam s cílem vyhrát? 
Do Plzně jsme jeli s cílem ověřit, jak jsme fyzicky připraveni na jarní část, po dvou trénincích na hřišti nikdo z nás neočekával excelentní hru, ale v průběhu turnaje se náš výkon zlepšoval, výsledky byly dobré a díky tomu jsme se probojovali až do finále, které jsme následně chtěli vyhrát. Před turnajem jsme si říkali, že by finále mohlo dopadnout, ale že prohrajeme pouze jednou na turnaji, to nikdo nečekal.


Nejdříve, než budeme více rozebírat samotný turnaj, tak by nás zajímalo Vaše působení v Hradci Králové. Jak k tomuto spojení vůbec došlo? Jste hráčem letohradských Jelenů, ale působíte u konkurence...
V barvách Hradce jsem již působil v sezonách 2012 - 2014 a poté se opět vrátil do Letohradu. Po dostudování školy v Brně jsem se s přítelkyní přestěhoval za prací do Pardubic a už mně nezbýval moc čas jezdit na skoro celé víkendy do Letohradu. Hradec o mě projevil zájem, tak se kluby dohodly na hostování a já můžu stíhat skoro všechny tréninky, což bych v Letohradu rozhodně nemohl. Uvidíme, jak to dopadne do budoucnosti, určitě proběhne jednání mezi kluby a uvidíme, na čem se dále Hradec s Letohradem domluví.



Chceme začínat play off doma, takže potřebujeme sbírat body


Zimní příprava určitě proběhla u Pirátů s velkou parádou a celé to dovršil Pilsen Challenge. Je to tak? Byl turnaj povedený? 
Zimní příprava byla dobrá, měli jsme tréninky s atletickým trenérem a také jsme chodili na crossfit. Na hřiště, jak už jsem se zmínil, jsme se dostali týden před turnajem. Ten byl zpestřením přípravy, ale ta nekončí, musíme být dobře připraveni na jaro a vrchol naší formy přijde se začátkem play off. Turnaj hodnotím pozitivně. Velmi kvalitní soupeři, kteří nás prověřili a ukázali, na čem dále musíme pracovat. Nenašel bych žádné vady na tomto turnaji, to, že byl finálový zápas vyhrocen, a i po něm proběhlo pár potyček přisuzuji tomu, že i Plzeň chtěla vyhrát a prostě už tento zápas měl velmi dobré parametry.


Jste spokojený s týmovou hrou a výkony? Co Vaše osobní hra? Je ještě potřeba něco zlepšit do jarní části Extraligy?
Toto je spíše otázka pro trenéry (smích). Já rád vítězím a pokud se daří, tak jsem spokojen. Musíme samozřejmě dále pracovat a neusnout na vavřínech. Jaro bude velmi těžké, chceme začínat play off doma, takže body potřebujeme sbírat. Já osobně nejsem spokojen sám se sebou, neměl jsem dobrý podzim. Musím zapracovat na produktivitě, obranné hře, přesnosti přihrávek a tak dál (smích). Prostě trénovat a trénovat, abych byl lepší a pomohl týmu k našemu cíli.


Také jste obdržel ocenění za nejlepšího hráče Hradce Králové a zároveň jste se dostal do All Stars týmu celého turnaje, k čemuž Vám gratuluji, ale na turnaji jste získal pouze dva body, je tomu tak? Čím to bylo, že jste tak oslovil vedení turnaje?
To, že mě zvolili nejlepším hráčem Hradce nikdo nečekal, a s All Stars už vůbec ne. Náš gólman Pípa (Petr Brykner) za čtyři zápasy dostal pouze tři branky, Jakub Svoboda zblokoval mnoho soupeřových střel, Novas (Petr Novák) bojoval jak lev a hecoval nás, dal důležité góly, to byli osobnosti našeho týmu, ne já. Takže Vám nedokážu říci, proč vybrali zrovna mě.




Můžeme dojít daleko, rozhodně na to máme


Extraliga se blíží a Vy s Hradcem jste v dobré formě, pomýšlíte letos na vysoké příčky?
Rozhodně máme vysoké ambice, chceme hrát co nejdéle a urvat úspěch. Pokud se vše sejde v pravý čas, věřím, že můžeme dojít daleko. Rozhodně na to máme.

Možná je to až moc hloupá otázka, ale plánujete změnu dresu? Třeba se vrátit zpátky do Letohradu? 
(smích) Jak jsem předeslal, kluby se dohodly na hostování v tomto roce. Další kroky mezi mnou, Letohradem, Hradcem a případnými dalšími kluby zatím neproběhly. Chci se soustředit na tuto sezonu. Je ale pravdou, že po narození dcery už nechci na tréninky dojíždět někam daleko, ale věnovat se rodině.



Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4