CROSSDOCK Extraliga

Zklamání napříč extraligou: výkony Mostu a Plzně či střelecké trápení tahounů

V našem tradičním extraligovém souhrnu pokračujeme. Po pěti největších překvapeních podzimu se trochu podrobněji zaměříme na týmy či hráče, kteří rozhodně nepředvedli to, co se od nich před startem nového ročníku čekalo.

Nepřesvědčivé výkony Kovodemontu Most

Největší tabulkový pád oproti minulému roku můžeme pasovat na celek Mostu. Třetí tým základní části loňské sezony absolutně nezvládl první polovinu letošního ročníku a se třinácti body se krčí na úplném dně extraligové tabulky! Kde ale hledat příčinu tohoto pádu? Velkou roli může hrát bídná produktivita Kovodemontu, o čemž svědčí pouhých devatenáct vstřelených branek během celého podzimu.

Ještě více může na střelecké trápení Mostu poukázat fakt, že nejproduktivnější hráč týmu zkušený Slavomír Švancar odehrál pouze pět zápasů a dokonce vstřelil více branek než kterýkoliv jiný hráč za celý podzim! Přes zimní přestávku čeká Severočechy velké množství práce, aby se podařilo současnou sezonu zachránit. I přesto, že Mostu patří poslední příčka, na play-off má ztrátu osmi bodů, přičemž oproti osmému Hradci Králové mají v Mostě o dva odehrané zápasy méně.

Most kromě produktivity postrádá i oporu mezi tyčemi

K neúspěšnému podzimu Mostu se ještě jednou vrátíme, nyní se na něj podíváme trochu z jiné stránky. V předchozí sezoně se mezi tyčemi mosteckého Kovodemontu ke skvělým výkonům rozchytal brankář Pavel Brém, který se držel v elitní pětici statistik brankářů s průměrem těsně nad dva inkasované góly na utkání. V letošním roce se svým číslům přiblížit nedokázal, a tak se možná i on částečně podílí na nepohodě Kovodemontu.

Pavel Brém má v týmu neotřesitelnou pozici, odchytal všech třináct utkání extraligového Mostu v podzimní části. V nich inkasoval dohromady 42 branek, což v průměru dělá přesně 3,32 gólu na utkání! A to je v týmu, který potřebuje brankářskou oporu, nevídaně hodně. V jarní části sezony bude chtít Pavel Brém zavzpomínat na svůj předchozí ročník a bude se snažit dotáhnout Kovodemont alespoň do vyřazovacích bojů.

Sudoměřická nevyrovnanost výsledků

Celek Sudoměřic byl na podzim zajímavou kapitolou. V úvodu sezony se dokázal pohybovat dokonce na předních příčkách CCM Extraligy, postupem času však jeho nadšení vyprchalo a důsledkem byl pád na pozici číslo devět. Co mohlo být příčinou tohoto sestupu do nižších vod tabulky?

My volíme jednoznačnou nevyrovnanost výsledků sudoměřického celku. Jasným důkazem mohou být výsledky posledního hracího víkendu. Sudoměřice nejprve dokáží urvat dva body na hřišti lídra tabulky v Kladně, následně ale inkasují od nováčka z Rakovníku devět branek a odejdou poraženi jednoznačným výsledkem 0:9! A není jediný takový výsledek. Na nečekaný bod s týmem Plzně navázali Sudoměřičtí dvanáctigólovým výpraskem od Kert Parku Praha. Pokud budou podobné výsledky pokračovat i na jaře, může se tým z východního cípu České republiky s vidinou vyřazovacích bojů rozloučit.

Obhájci primátu v základní části z Plzně se trápí

Pouze dvě porážky v celé základní části? Nejlepší obrana celé soutěže? Jednoznačná jízda až do semifinále play-off? Na to všechno již pouze vzpomínají hráči a fanoušci Plzně. Suverénní vítěz loňské základní části letos na podzim výrazně ztrácel a za celou dobu se nedokázal dostat do své dřívější pohody. V letošních výsledcích se na straně Plzně ve většině případů červená, z patnácti utkání odcházel spokojenější soupeř hned v osmi případech.

Celek Plzně musí mrzet zejména dvě porážky s hokejbalisty z Letohradu, zároveň se jim v obou případech nepodařilo vstřelit ani branku obhájci titulu z Pardubic. Kde je chyba? Plzeňští vždycky patřili k produktivním týmům, letos září pouze patnáctibodový Michal Průcha, po kterém následuje dlouhá pauza. Trenér Edl vidí problém zejména v generační obměně. „V první řadě nám skončili starší a zkušení hráči, kteří tým drželi pospolu, táhli to a ti mladší se i trochu vezli. Generační obměna přijde na každý tým. Loni jsme také zápasy vyhrávali o gól a měli jsme i štěstí, letos nám takové zápasy chybí,“ popsal v rozhovoru pro klubový web.

Střelecká im(potence) Dominika Barnošáka

Kometa loňského ročníku mírně vyhasla. Dominik Barnošák, který v sezoně 2015/16 dokázal v dresu Třince vyhrát kanadské bodování základní části s bilancí jednadvaceti vstřelených branek a osmnácti asistencí přestoupil do dresu Kladna, kde se zatím střelecky příliš neprojevil. Pouze tři vstřelené branky za celý podzim rozhodně zůstávají za očekáváním, které fanoušci od Barnošáka v kladenském dresu měli.

Svůj střelecký nezdar ale mladý útočník nahradil velkou porcí gólových nahrávek, když dokázal za patnáct zápasů připravit jedenáct branek svého týmu. A že mu trenér Drahomír Kadlec věří, ukázal kladenský a zároveň i reprezentační kouč v prosincových přípravných zápasech na Slovensku. Nominovaný Barnošák zaznamenal ve třech duelech tři kanadské body a je připraven poprat se o své místo v reprezentační kabině pro blížící se světový šampionát v Pardubicích.