CROSSDOCK Extraliga

Pět nej podzimu pokračuje. Jaká jsou největší překvapení v CCM Extralize?

V sobotu jsme pokračovali po skončené podzimní části hodnocením pěti nejlepších brankářů CCM Extraligy, dnes přichází na řadu představení pěti největších překvapení, nebo alespoň velice pozitivních věcí, které přinesla pořádná porce zápasů v předchozích měsících.

Lukáš Soukup výrazně přepisuje své statistiky

Mezi top pět překvapení podzimní části letošní sezony CCM Extraligy, se jistě řadí ústecký útočník Lukáš Soukup. Šestadvacetiletý hráč prožívá letos, minimálně co do počtu kanadských bodů, nejlepší sezonu v mužském hokejbale. Jeho letošní porce v podobě prozatímních třinácti branek a jedenácti asistencí, v součtu tedy čtyřiadvacet bodů, zajistila ofenzivnímu hráči Severočechů po půl sezoně druhé místo ve statistice bodování.

Jen pro porovnání, minulý rok zaznamenal Soukup za jednadvacet zápasů pouze čtyři branky a jedenáct asistencí. Bude to pro tohoto letošního tahouna Elby třeba zlomový ročník? Výrazně si navíc říká o nominaci na červnové domácí Mistrovství světa v Pardubicích, k tomu ale potřebuje, aby mu forma z podzimu vydržela i na jaře.

Pražské týmy září! Z otloukánka se stává dravec

Pokud se bavíme o příjemných překvapeních předchozích třech měsíců, musíme zaplout i do hlavního města. Jak Kert, tak i KOVO, totiž letos prožívají skvělou sezonu. U koho by se ale dala prozatím hodnotit jako povedenější? Na tuto otázku se hledá odpověď jen velice těžko, proto si pojďme zmínit dva důležité fakty.

Už se startem sezony bylo jasné, že Kert bude mít do letošního ročníku velké ambice, což se potvrdilo i v reálu a patří mu prozatím třetí místo. A KOVO? To zažívá svojí nejlepší sezonu, po dvou ročnících v novodobé extraligové éře, kdy hrálo pokaždé v bojích o záchranu příslušnosti v nejvyšší soutěži, se konečně dostalo do horních pater a přezimuje na výtečné čtvrté pozici. Vysněné play-off je blízko!

Který z týmů kráčí v produktivitě ve svých šlépějích?

U pražského Kertu ještě zůstaňme. Ten má totiž po podzimu odehráno společně s Letohradem a potažmo Rakovníkem, šestnácté utkání. V tabulce vstřelených branek však v tomto případě rozhodně nemusí být pravidlem, že tým s více odehranými zápasy bude mít i více vstřelených branek.

Zde to však platí a Kert už skóroval dvaašedesátkrát, přičemž nejvíce mu šlape na paty Autosklo, které s jedním zápasem k dobru ztrácí však devět branek, což není nízké číslo. Nicméně důležité je, že hráči Kertu byli neproduktivnější i po základní části minulé sezony. Tehdy dali z dvaadvaceti zápasů třiaosmdesát branek! Pražský Kert Park holt oplývá produktivními démony.

Mladí vpřed! Talenti se tlačí na výsluní

V našem výběru, určitě nesmíme opomenout ani mladé náctileté hokejbalisty, kteří se úspěšně přesunuli do mužské soutěže. Tak třeba kladenský Jaroslav Procházka, ten ALPIQU letos pomohl už čtyřmi brankami. Ve svých šestnácti letech už dokázal i rozhodnout zápas a přisoudit tak Středočechům další důležité body pro udržení náskoku na špičce. Stalo se tak v Hradci Králové, kde jeho dvě branky nakonec znamenaly vítězství hostů v poměru 4:2.

Zmínit pak musíme třeba i mladíka v brance Sudoměřic. Osmnáctiletý David Kučera v nejvyšší soutěži odchytal zatím jen dvě utkání, hned to první bylo však vítězné. V Letohradě pak začal zářit teprve patnáctiletý Filip Lux. Nadaný obránce odehrál tři duely v základní sestavě jelenů a hned v první obrané dvojici proti Kladnu a dvakrát proti Plzni, kterou Letohrad dvakrát porazil! V Rakovníku od začátku sezony řádí sedmnáctiletý Milan Sýkora ml., jenž si z 16 zápasů připsal 6 kanadských bodů za 4 trefy do černého a dva přesné pasy.

Král kovácké svatyně Václav Lain se zařadil mezi nejlepší gólmany

Pražské KOVO, udělalo na podzim oproti předešlým dvěma ročníkům opravdu velký pokrok. Dle našich informací, získalo z druholigového mančaftu pražských Ďáblů gólmana Václava Laina, jenž se zařadil mezi nesporné základní pilíře každého úspěchu pražského KOVA. Lain odchytal devět zápasů, v nichž obdržel pouze 2,11 branek za zápas a udržel si procentuální úspěšnost zákroků nad 93 procent (92,37%). Navíc v jednom utkání udržel čisté konto a po podzimu se drží za reprezentačními gólmany na čtvrtém místě brankářských statistik!