CROSSDOCK Extraliga

TOP 5 brankářů podzimu: reprezentační opory okupují čelo statistických tabulek

První polovina letošního ročníku CCM Extraligy je za námi, celky mají přes zimu možnost bilancovat, jak si v dosavadním průběhu ročníku vedly. Zároveň budou jednotliví hráči bojovat o možnost startu na světovém šampionátu, který budou hostit východočeské Pardubice.

Jan Jirotka (HBC ALPIQ Kladno)

Podle průměru inkasovaných branek na jedno utkání statistikám vládne kladenský gólman Jan Jirotka. Muž, který nechyběl ani v nominaci trenéra Kadlece na přátelská utkání na Slovensku, je jasnou jedničkou lídra extraligové tabulky. Posuďte sami, náhradního brankáře Filipa Hájka pustil mezi tři tyče pouze dvakrát. Ze třinácti odchytaných duelů se Jirotka mohl těšit hned třikrát z čistého konta, v pořadí vychytaných nul mu taktéž patří čelní pozice. Hlavně díky jemu patří Kladenským zároveň neformální titul nejlepší obrany celého podzimu. Opora reprezentace svoje čísla potvrdila i v kolonce procentuální úspěšnosti, kde se drží nad skvělými 92 procenty.

Petr Kráčina (HBC Plzeň)

I přes ne zrovna přesvědčivé výkony plzeňského hokejbalového týmu, který může pouze vzpomínat na loňskou první příčku v tabulce, patří Petr Kráčina k nejlepším brankářům CCM Extraligy. V průměru inkasovaných gólů na utkání je sice o několik setin horší než Jirotka, v procentuální úspěšnosti zákroků mu však patří s 93% první příčka! Z dvanácti utkání dvakrát odešel s čistým štítem, nulu se mu povedlo vychytat proti Rakovníku a Mostu. V Plzni věří, že se mu bude stejně dařit i na podzim a pomůže vylepšit dosavadní šestou pozici plzeňského celku.

David Stárek (HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice)

Jedna z rozhodujících postav loňských vyřazovacích bojů pokračuje v přesvědčivých výkonech i v letošní sezoně. David Stárek si za své výkony místo v reprezentaci zaslouží, na podzim jistými výkony držel obhájce titulu na čelních příčkách tabulky. I přesto, že se objevil pouze v osmi zápasech, ve kterých inkasoval celkem čtrnáctkrát, mu po právu patří pozice mezi elitní trojkou našeho výběru. Spolu s Petrem Smekalem tvoří stabilní brankářskou dvojici, která bude chtít na jaře zopakovat svůj triumf z loňského play-off!

Václav Lain (TJ Kovo Praha)

Václav Lain přišel do Kova Praha z pražských Ďáblů, v brance si zařídil neotřesitelnou pozici a v letošní sezoně skvělými výkony drží Kovo na čtvrtém místě v CCM Extralize. Václav Lain se na podzim objevil v devíti duelech, hned v šesti případech do brankoviště pustil své náhradníky. Pouhých devatenáct inkasovaných branek ho ale pasovalo do pozice jednoho z nejlepších brankářů letošní sezony, jediné čisté konto oslavil v duelu s Mostem, který Kovo rozneslo před vlastními fanoušky vysoko 6:0.

Petr Mikl (HC Kert Park Praha)

U sousedů na Kert Parku je Petr Mikl suverénní jedničkou, až na dva případy do brankoviště svého kolegu nepustil a po právu mu patří titul nejvytěžovanějšího brankáře podzimu. Kert Park hodně branek střílí, příliš jich nedostává. Právě díky této statistice mu patří třetí místo CCM Extraligy. Gólman Petr Mikl za 627 odchytaných minut inkasoval třicetkrát, stejně jako jeho kolega z Kova se pod dvě inkasované branky na zápas vejít nedokázal.