CROSSDOCK Extraliga

Podzimní souhrn CCM Extraligy! Kdo zářil, a kdo je za očekáváním?

Podzimní část CCM Extraligy je za námi, nejvyšší česká soutěž má své vítěze i poražené. Spokojeni rozhodně mohou být hokejbalisté Kladna, kteří vedou tabulku se čtyřbodovým náskok před obhájcem titulu z Pardubic.

1. ALPIQ Kladno (35 bodů)

Podzimní část CCM Extraligy suverénním způsobem ovládli hokejbalisté Kladna, kteří mají pět kol před koncem řádné hrací doby čtyřbodový náskok před pronásledovatelem z Pardubic. ALPIQ poznal pachuť porážky až v devátém vystoupení letošní sezony, kdy nad jeho síly bylo pražské Kovo. Suverénně nejlepší obrana soutěže s pětadvaceti inkasovanými góly za podzimní část musela skousnout již pouze jednu porážku, i díky tomu si kladenští hokejbalisté hřejí po podzimu na prsou 35 kanadských bodů, které získali zejména díky skvělému týmovému výkonu.

Nejproduktivnější hráč: Dominik Barnošák – 14 bodů (3+11)

Nejvyšší vítězství: 5:0 (Rakovník)

Nejvyšší porážka: 3:4 (Kovo Praha)

2. HBC AUTOSKLO - HAK Pardubice (31 bodů)

Obhájce titulu z Pardubic dostal na začátek sezony hodně těžký los. Nejdříve doma s ambiciózním Kertem, týden na to znovu před svými fanoušky Kladno, tedy první repríza loňského finále, do toho střetnutí s nováčkem z Rakovníka a nelehkou čtveřici na startu Pardubic do nové sezony uzavřel duel na západě Čech. Sečteno, potrženo v tom byli Autoskláři za sedm bodů. I když si možná představovali, že se jim v některých ze zápasů bude dařit více, nakonec mohli být s tímto bodovým přídělem spokojeni.

Východočeši si pak začali držet podstatě stabilní formu a v průběhu rozjezdu dokonce dvakrát po sobě neobdrželi branku. Všechny dojmy ale zase změnilo derby v Letohradě, kde hosté nečekaně padli 2:5. Pardubické to ale pochopitelně na kolena nepoložilo, protože v tomto případě jedna nepovedená vlaštovka podzim nekazí, proto se pak v Pardubicích mohli třikrát po sobě radovat. Rozjíždějící sérii však utnul zápas na Kladně. Proti ALPIQU se Autosklo snažilo, nakonec ale padlo 1:2. V každém případě mají ale Pardubičtí druhou nejlepší ofenzivu v extralize a s jednatřiceti body jim se čtyřbodovou ztrátou patří druhá pozice v tabulce.

Nejproduktivnější hráč: Jan Bílý – 21 bodů (7+14)

Nejvyšší vítězství: 8:1 (Rakovník)

Nejvyšší porážka: 4:8 (Kert)

3. HC Kert Park Praha (28 bodů)

Kert Park musel během sezony absolvovat řadu překážek a potíží, zdá se ale, že se se všemi nástrahami vypořádal na výbornou. Tragická zpráva o úmrtí Libora Topolánka však hráče z hlavního města nastartovala, trápící se útok zmizel a začal pravidelně střílet velké množství branek. Hned při prvním vystoupení schytaly Sudoměřice dvanáct gólů, kvalitní závěr soutěže vyšvihl pražské mužstvo až na třetí místo extraligové tabulky. Kert Park se může spoléhat zejména na reprezentanta Tomáše Wróbela, který po podzimní části suverénně vládne tabulce produktivity!

Nejproduktivnější hráč: Tomáš Wróbel – 27 bodů (14+13)

Nejvyšší vítězství: 12:1 (Sudoměřice)

Nejvyšší porážka: 2:4 (Sudoměřice)

4. TJ Kovo Praha (26 bodů)

Dvě sezony ve skupině o udržení a dost! Jako by si řekli v pražském Kovu. Logicky. Nikdo nechce hrát v dolní polovině tabulky, takže tento fakt chtěli změnit i Pražané. A nutno podotknout, že se jim to prozatím daří znamenitě. Začátek sezony začalo Kovo trojící venkovních zápasů, po kterých mělo šest bodů a drželo se tak hned od počátku v druhé polovině tabulky. Z hlavního města si pak všechny tři body odvezl Letohrad, poté se však hokejbalisté Kova rozjeli naplno. Trojici vítězných zápasů, pravda, dva až po samostatných stříleních, ale i tak vítězných, utnuly až Pardubice. Pražany to ale nedostalo do kolen, ba naopak.

V následujícím týdnu se po fantastickém bojovém výkonu, kdy zápas otáčelo, stalo prvním v sezoně, kdo obral o všechny body vedoucí Kladno! Hned k tomu si Kovo připsalo další tři výhry, znovu sice dvě až po samostatných stříleních, ovšem body do tabulky i tak přibývaly. Kovo tak rázem bojovalo možná i o druhé až třetí místo, na což však nakonec příliš nedošlo. Po dobré sérii se totiž dostavily i porážky od soupeřů, kteří si už od Pražanů jednou v sezoně body brali. Tedy Letohrad a Sudoměřice. Poslední zápas v letošním roce však celek z hlavního města zvládl a s dvoubodovou ztrátou na Kert, který má však zápas navíc, se drží na čtvrté pozici, což je pro něho nejlepší umístění v novodobé historii klubu.

Nejproduktivnější hráč: Miroslav Strejček (4+7) a Miroslav Franěk (3+8) - oba 11 bodů

Nejvyšší vítězství: 6:0 (Most)

Nejvyšší porážka: 2:5 (Pardubice)

5. Elba DDM Ústí nad Labem (25 bodů)

Začátek nové sezony byl pro Ústí ve znamení samostatných stříleních. V prvních třech zápasech musela o vítězi rozhodnout až tato dovednostní disciplína. Po zatím nejvyšší porážce 0:4 od Pardubic zaznamenala Elba DDM dvě výhry, ale také odehrála výborný zápas proti Kladnu. Ústecké tak může hlavně mrzet prohra s Hradcem, ale také ztracený bod v posledním utkání s Mostem. I tak jim patří pátá pozice, s malou ztrátou na čelo tabulky.

Nejproduktivnější hráč: Lukáš Soukup – 24 bodů (13+11)

Nejvyšší vítězství: 8:1 (Rakovník)

Nejvyšší porážka: 0:4 (Pardubice)

6. HBC Plzeň (23 bodů)

Jeden z aspirantů na boj o vrchní příčky základní části z Plzně nezačal letošní ročník zrovna podle svých představ. Vždyť vítěz loňské základní části z prvních pěti klání bodoval pouze dvakrát, postupem času však svoji nelichotivou bilanci vylepšil, ale na lepší než šesté místo to nestačilo. Plzeň zároveň vidí noční můru ve východočeských Pardubicích, se kterými nejen, že dvakrát letos prohrála, dokonce ale proti nim nevstřelila ani jednu branku! V Plzni věří v jarní zlepšení a posun do vyšších pater extraligové tabulky.

Nejproduktivnější hráč: Michal Průcha – 15 bodů (10+5)

Nejvyšší vítězství: 9:0 (Rakovník)

Nejvyšší porážka: 1:4 (Ústí nad Labem)

7. SK Hokejbal Letohrad (23 bodů)

Jeleni začali ročník v hlavní městě na Kertu, kde se sice dostali do vedení, jejich povedený výkon ale nakonec na body nestačil. Hra Letohradu však dala předznamenat, co nastalo v následujících týdnech. Na jeho nově zrekonstruovaném hřišti nejdříve přišel skalp Mostu, který v tu chvíli ještě nevěděl, jak nepovedené zápasy ho budou čekat, a také výhra po samostatných stříleních nad ústeckou Elbou. Východočechům to pochopitelně nestačilo, ovšem čekalo je těžké trojutkání venku. Na Kovu to sice zvládli, jenomže pak přišla prohra v Hradci Králové. Z trojice zápasů na hřištích soupeře, však Jeleni vyšli nakonec dobře, ulovili totiž šest bodů z devíti možných, a když poté znovu potvrdili silné domácí prostředí výhrou nad rivalem z Pardubic, vypadalo to na hodně nadějné pozice.

Jedno z překvapeních aktuální CCM Extraligy se však poté z nějakých důvodů přibrzdilo. Jeho výkony začaly být jako na houpačce. Po několika zápasech, kdy Letohradští odešli ze hřiště jako poražení, poté přišla výhra nad rozjetým Kovem, která však vzala za své o týden později, kdy zase Letohrad nezvládl výsledkově derby s Hradcem a i podruhé v sezoně s ním padl. No a závěr zase patřil Východočechům, kteří dokázali ulovit dva body u mečounů. Na jaře čeká Jeleny už jen čtveřice soupeřů, minimálně dva z nich ale budou nesmírně těžcí – Kladno a Pardubice!

Nejproduktivnější hráč: Lukáš Lajčiak – 16 bodů (5+11)

Nejvyšší vítězství: 6:1 (Rakovník)

Nejvyšší porážka: 1:4 (Hradec Králové)

8. HBC Hradec Králové 1988 (18 bodů)

Hradečtí v této sezoně chtějí dát zapomenout na předchozí hodně nepovedený ročník, když jeho působení v nejvyšší české hokejbalové soutěži viselo na vlásku. Piráti k tomu ze začátku letošního ročníku nakročili tak napůl. První tři body ukořistili doma ve východočeském derby s Letohradem a svoji zvedající se sílu se pokoušelo mladé mužstvo přenést za dva týdny i do souboje s Kladnem. Kdo toto utkání sledoval, musel mít z pirátů dobrý dojem. Kladenští sice v poslední třetině vyrovnaného duelu ukázali svoji sílu a zvítězili, jenomže jakoby se Hradečtí od toho zápasu odrazili k lepším zítřkům.

Podzimní osmá pozice, tedy poslední zaručující play-off, je pod Bílou věží hlavně kvůli posledním zápasům. Hradec totiž porazil třeba Kert, Ústí nebo znovu Letohrad. Paradoxně k tomu ale předcházela domácí prohra s Rakovníkem, jenž v té době ještě body nesbíral. Piráti tak mají do zimní pauzy velkou motivaci, dostatečně se připravit a porazit na jaře v odvetě Sudoměřice a věřit, že přidají ještě další, alespoň minimální bodové příděly, které by jim po letní přestavbě kádru zaručovaly vysněnou první osmičku a následnou vyřazovací část!

Nejproduktivnější hráč: Jan Bacovský – 15 bodů (15+5)

Nejvyšší vítězství: 5:4 (Ústí nad Labem)

Nejvyšší porážka: 2:5 (Most, Plzeň)

9. SK Sudoměřice (17 bodů)

Po loňské čtvrtfinálové účasti se letos Sudoměřice nacházejí těsně pod čarou, která zajišťuje postup do play-off. Na Hradec však ztrácejí pouze bod, a navíc mají k dispozici o zápas více. Na jaře tak rozhodně mají o co bojovat a každý bod bude potřeba. Celkem vyhrály šest utkání, z nichž dvě musela rozhodnout až samostatná střílení. Cenné jsou pro ně nejvíc dvě výhry nad Kovem, ale také porážka Kladna na jeho půdě během posledního hracího víkendu a to 3:2 po nájezdech. Uvidíme, zda si přenesou výborný výkon z posledního kola i do jarní části, kterou odstartují jako první domácí tým už 25. února proti Mostu.

Nejproduktivnější hráč: Jan Kaluža – 10 bodů (7+3)

Nejvyšší vítězství: 4:1 (Kovo Praha)

Nejvyšší porážka: 1:12 (Kert Park Praha)

10. HBC Rakovník (13 bodů)

Nováček nejvyšší soutěže na svůj vstup mezi elitu nebude vzpomínat v dobrém, i přesto, že již ve druhém kole dokázal po nájezdech přetlačit ústeckou Elbu, následovala ale velká řada neúspěchů. Šest proher v řadě odsoudilo Rakovník do boje ve spodních příčkách tabulky, odkud se svěřenci kouče Tvarůžka prozatím nevyhrabali. Kromě Ústí nad Labem dokázal nováček nejvyšší soutěže zdolat ještě Kovodemont Most a v posledním, nesmírně důležitém souboji zdolal Sudoměřice vysoko 9:0. Že by se přece jen v Rakovníku blýskalo na lepší časy?

Nejproduktivnější hráč: Radek Šíma – 10 bodů (3+7)

Nejvyšší vítězství: 9:0 (Sudoměřice)

Nejvyšší porážka: 1:10 (Kert Park Praha)

11. HBC Kovodemont Most (10 bodů)

Po loňské semifinálové účasti v play-off se Most propadl na dno celé CCM Extraligy. S deseti body je stále na posledním místě a na svém kontě má pouze tři výhry. Kovodemont si poradil na svém hřišti s Letohradem (3:1) a Hradcem (5:2). Překvapivou výhru přivezl z Kertu, kde vyhrál těsně 2:1. Dobrý výkon předvedl i v posledním kole proti Ústí, kde šel do vedení už po třech minutách. Náskok však ztratil, a díky brance v poslední minutě si nakonec vybojoval alespoň cenný bod. Přes zimu by se Most rád dobře připravil, aby se na jaře mohl ode dna konečně odrazit k lepším výkonům.

Nejproduktivnější hráč: Slavomír Švancar (4+2) a Tomáš Chyba (0+6) – oba 6 bodů

Nejvyšší vítězství: 5:2 (Hradec Králové)

Nejvyšší porážka: 0:6 (Kovo Praha)