CROSSDOCK Extraliga

Kladno padlo, Rakovník převálcoval Sudoměřice. Tři duely rozhodovaly nájezdy!

CCM Extraliga pro rok 2016 zatáhla o uplynulém víkendu na tři následující měsíce svoji oponu. A na to, že se jednalo o poslední duely, byla na všech místech velice zajímavá podívaná.

Sobota 26.11

Zápas kola: Elba DDM Ústí nad Labem vs. HBC Kovodemont Most 3:2 sn (0:1, 2:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Kváš (Soukup, Langthaler), 29. Patzelt (Bím, Červinka), rozh. náj. Langthaler – 3. Plachý (Bruštík, Chyba), 45. Švancar (Chyba, Chytrý).

Střely: 35:30, vyloučení: 2:3, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0, rozhodčí: Škrobák P., Škrobák M.

Hned úvodní sobotní střetnutí přineslo i zápas 17. kola. Severočeské derby s číslovkou jedna ovládli hráči Ústí, kteří se i před odvetou stále nacházeli v o hodně lepší pozici než Kovodemont. Most se totiž snaží otřepat ze špatné sezony a začít bojovat vůbec o možnost zahrát si play-off. Hosté však svoje další utkání začali dobře a dostali si brzy do vedení. Jenomže jak začala první perioda, tak podstatě pokračovala ta druhá.

Tedy také brzkou brankou, o kterou se však postarali domácí a bylo to znovu nerozhodně. Elba se pak dokonce dokázala dostat do vedení a otočit tak vývoj zápasu na svojí stranu. Když už to vypadalo, že to těsným výsledkem i skončí, dokázali však devětapadesát vteřin před třetí sirénou mostečtí vyrovnat. Nakonec zápas došel do samostatných střeleních, ve kterých bonusový bod vybojovali domácí.

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice vs. HBC Rakovník 8:1 (3:0, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 3. Bílý (Förstl), 13. Vlasák, 15. Březina (Česák), 26. Kosina (Bílý, Urbanec), 30. Březina (Krejčí, Filip), 32. Březina (Kubeš), 36. Bílý (Krejčí), 44. Česák (Březina) – 38. Martin Tvarůžek (Milan Sýkora ml.).

Střely: 36:20, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 3:1, oslabení: 0:0, rozhodčí: Černý – Popelka.

Odpolední duely odstartoval zase zápas na východě Čech. Loňský mistr CCM Extraligy přivítal naopak nováčka v nejvyšší české hokejbalové soutěži. Rakovník se sice nachází na posledních místech tabulky, jenomže v posledních zápasech se poměrně začal dostávat do dobrých střeleckých příležitostí. Ty však Středočeši neproměňují, což se ukázalo i na hřišti Autoskla. To tak mohlo být hned ze začátku rádo, že ve velké příležitosti neinkasovalo a naopak samo se mohlo vydat dopředu.

Po druhé třetině bylo na světelné tabuli skóre 5:0 a bylo tak jasné, že o vítězi je s největší pravděpodobností rozhodnuto. Hosté mohli však v Pardubicích pouze získat a chuť rvát se dopředu, je neopustila ani v poslední části hry. Byla z toho tak alespoň jedna branka, která domácímu brankáři pokazila radost z čistého konta. Co však dělalo jistě Pardubickým radost, bylo to, že ještě třikrát skórovali a nakonec zvítězili vysoko 8:1.

HBC ALPIQ Kladno vs. SK Sudoměřice 2:3 sn (1:0, 1:2, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Rejthar (Barnošák), 23. Schnaubelt (Fenyk) – 25. Skyba (Fraňo, Tóth M.), 26. Skyba (Tóth M.), rozh. náj. Liška.

Střely: 25:16, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0, rozhodčí: Horský, Vokurka.

Kladno v posledním zápase v roce přivítalo na svém stadionu celek až z dalekých Sudoměřic. Ten sice přijížděl o dost v horší pozici než první ALPIQ, i tak chtěl ale překvapit a odvést si hodně cenné body v boji o postup do play-off. Jenomže domácí ukázali hned při první přesilové hře, jak jim to nejen při početní výhodě klape a bylo to 1:0.

Ve druhém pokračování přišlo další vyloučení u Jihomoravanů a shodně i druhá branka. V tu chvíli to vypadalo sice na hubenější, ale na druhou stranu jasné vítězství Kladna. Jenomže Sudoměřice zavelely hodně rychle k bodům a ještě do konce druhé třetiny bylo vyrovnáno! A když pak v samostatných stříleních, tedy bez gólově úspěšné poslední základní části, byli úspěšnější znovu hosté, zrodilo se ve středních Čechách nečekané vítězství.

HBC Plzeň vs. SK Hokejbal Letohrad 2:3 sn (0:0, 0:0, 2:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 32. Benedikt (Průcha), 36. Vodrážka (Vágner) – 34. Lajčiak (Vychytil), 38. Lux O. (Halbrštát, Lajčiak), rozh. náj. Hejtmánek D.

Střely: 19:20, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0, diváci: 88, rozhodčí: Boháček, Prudík.

Tabulkoví soupeři se o víkendu potkali na západě Čech. Do Plzně totiž zajížděl Letohrad, jenž měl před utkáním dvoubodovou ztrátu, avšak jeden zápas navíc než mečouni. Každopádně by ale výhra Východočechů bodový rozdíl alespoň do jara smazala a navíc by dostala jeleny ještě před svého soupeře.

Přítomní diváci přes několik vyloučení na obou stranách čekali na první branku až do dvaatřicáté minuty. V tu chvíli se dostali do vedení Plzeňští, jenomže na to Letohrad prakticky během chvíle odpověděl a bylo to tak znovu nerozhodně. A totéž se opakovalo i o dalších pár minut později. Tedy, nejdříve 2:1 pro mečouny a chvíli na to jeleni vyrovnali. I tento duel tak musel dojít do samostatných stříleních, ve kterých si bonusový bodík vybojovali hosté.

HC Kert Park Praha vs. HBC Hradec Králové 1988 6:3 (3:0, 1:0, 2:3)

Branky a nahrávky: 5. Rozenberg (Kovář, Šperl), 9. Kruček J. (Sitter, Šperl), 13. Šperl (Kruček J., Pala), 28. Nýdl (Kruček M., Fejfar), 40. Kruček M. (Wróbel, Nýdl), 42. Wróbel (Fejfar, Kruček M.) – 31. Mitra (Jiřík), 34. Bacovský (Šimek), 36. Bacovský (Novák, Šimek).

Střely: 45:39, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0, rozhodčí: Olesz, Pečený.

Posledním sobotním a vůbec i závěrečným zápasem 17. kola bylo utkání v hlavním městě. Jodno z velkých překvapení z pražského Kertu doma přivítal o osmičku bojující Hradec Králové. Domácí ale museli být hodně ostražití, piráti byli totiž ke konci roku hodně rozjetí a přijížděli posíleni o několik bodů z posledních zápasů.

Jako by si ale aktuální formy byl Kert samozřejmě vědom, protože po první třetině na světelné tabuli svítilo skóre 3:0, a to také díky dvěma využitým přesilovým hrám. Když se poté Pražané dostali v závěru prostřední části už do čtyřbrankového vedení, bylo prakticky rozhodnuto. Jenomže Hradec prokázal, proč by se Kert mohl začít strachovat, a ve třetí části bylo během šesti minuty sníženo už na pouhý jednobrankový rozdíl! Východočeši pak i šahali po vyrovnání, jenomže branky už padaly jen do jejich sítě a domácí tak zvítězili nakonec 6:3!

Neděle 27.11

HBC Rakovník vs. SK Sudoměřice 9:0 (2:0, 3:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 2. Šíma (Suchý), 13. Sýkora Milan ml. (Sýkora Milan st.), 18. Pechanec, 18. Sýkora Milan ml. (Pechanec), 19. Suchý (Šíma), 34. Tvarůžek Martin (Sýkora Milan st.), 36. Tvarůžek Martin (Sýkora Milan st.), 39. Eitler (Šíma), 42. Pospíšil (Tvarůžek Martin).

Střely: 40:16, vyloučení: 7:1, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 1:0.

Celý letošní rok CCM Extraligy uzavřela ještě nedělní předehrávka jednoho z následujících jarních kol, která byla velice důležitá jak pro domácí Rakovník, tak také pro hostující Sudoměřice, které se tak zřejmě v sobotu z Kladna nevracely domů, ale přenocovaly ve středních Čechách. Jako by je ale dva rychlé zápasy po sobě rozhodily, nebo je uspokojilo nečekané vítězství na ALPIQU. Sudoměřice totiž v Rakovníku nečekaně obdržely debakl!

Dalo by se to brát i tak, že raci protrhli v tomto zápase svoji velkou střeleckou smůlu z posledních kol. Po první třetině vedli domácí 2:0, což ještě pro hosty nebylo neřešitelné. Horší to bylo během prostřední části, ve které se Rakovník po skvělé hře směrem do útoku dostal už do vedení 5:0! A domácí byli při chuti a padalo jim to tam i nadále. Konečné skóre se vyšplhalo až na 9:0 a bude tak zajímavé sledovat, jestli to bude do jarních bojů pro Rakovník vzpruha.