CROSSDOCK Extraliga

Mládí vpřed! Za Sudoměřice válí několik talentů včetně Lukáše Tomana

Sudoměřice v minulosti oplývali hromadou zkušených borců, kteří je několikrát za sebou dotáhli do finále extraligy. Poslední dobou se ale v zeleném jihomoravském dresu prohání čím dál více talentovaných benjamínků včetně obránce Lukáše Tomana.

Teprve v 16 letech jste se zařadil do kádru extraligových Sudoměřic! Jak se vaše spolupráce se sudoměřickým seniorským týmem upekla?

Již dříve jsem tady trénoval, když byl čas, ale na zápasy jsem tenkrát ve 14 nebo 15 letech vůbec nemyslel. Teď o letních prázdninách jsem se ale rozhodoval, kde letošní sezonu začnu, když Kyjov seniorskou soutěž nepřihlásil. Zkusil jsem tady pár tréninků, pak jsme s týmem jeli na Český pohár, který se nám dost povedl a od té doby v Sudoměřicích hraju.

Nastoupil jste do čtyř duelů. Jak jste zatím spokojený s předvedenou hrou Sudoměřic a jeho postavením těsně pod čelem CROSSDOCK Extraligy? (Aktuálně 4. místo pozn. aut.)

Myslím, že postavení v čele tabulky je odměna za naši předvedenou hru, potřeba je jen zlepšit koncovku a pevně věřím, že se v čele udržíme.

Jak moc náročná je pro vás nejvyšší mužská soutěž v České republice? V čem jsou největší rozdíly mezi dorosteneckou extraligou a tou seniorskou?

Náročná je dost. Je tvrdší, o dost rychlejší a dynamičtější. Největší rozdíl je samozřejmě v tom, jaké týmy a jací velcí hráči proti vám nastupují.

Vždycky, když se nehraje CROSSDOCK Extraliga, jedu hrát za Autosklo

Jelikož Kyjov nemá starší dorost, tak nastupujete za starší dorostence pardubického Autoskla! Jak jste se v Pardubicích vlastně objevil a není náročné cestovat přes půlku republiky?

Na soupisce Pardubic jsem se objevil v jarní části minulého ročníku. Oslovil mě Jirka Doležal mladší (tehdejší trenér dorostenců Autoskla pozn. aut.), který mě trénoval i v reprezentaci hráčů do 16 let na mistrovství světa v anglickém Sheffieldu. Cestovat samozřejmě náročné je, ale když ten sport máte rádi, děláte ho naplno a chcete něčeho dosáhnout, ten čas tomu obětovat musíte!

Hrajete v Pardubicích jen zápasy, nebo zde i trénujete a kdo rozhoduje o tom, zdali nastoupíte v CROSSDOCK Extralize za Sudoměřice nebo v Extralize staršího dorostu za Autosklo?

V jarní části jsem na trénink dojížděl jednou do týdne. Teď za podzimní část se tréninky snažím stíhat stejně. O tom, kde nastoupím rozhoduje trenér Jurásek v Sudoměřicích. Vždycky, když se nehraje CROSSDOCK Extraliga, jedu hrát za Autosklo. Teď se mi například stalo, že jsme se Sudoměřicemi dohráli v Hradci Králové a přejížděl jsem hrát do Pardubic za dorost.

Po konci loňského ročníku se uskutečnilo soustředění reprezentace do 18 let, na které jste byl nominován. Na co jste se rok před startem světového šampionátu v Kanadě zaměřovali a co vám trenéři nejvíce kladli na srdce?

Trenéři nás rozdělili na dva týmy a s klukama jsme hráli dva zápasy. Chtěli vidět, jak budeme sami řešit určité situace - jeden na jednoho, přečíslení, bránění v pásmu, přebírání hráčů a týmovou hru. Na konci si nás trenéři zavolali a kladli nám na srdce ať nic neponecháme náhodě a snažíme se i individuálně makat.

Se Sudoměřicemi musíme zabrat v koncovce. Sám bych chtěl zlepšit rozehrávku

Mistrovství světa vypukne na začátku července v kanadském St`John`s. Už jste o vrcholu letošního ročníku nějak přemýšlel a je vaši velkou motivací se na šampionát probojovat?

Určitě přemýšlel. Motivace je to obrovská a myslím, že je to sen každého hráče z kádru.

Jak často ať už týmově, tak individuálně trénujete a v čem potřebujete nejvíce zabrat?

Se Sudoměřicemi trénujeme dvakrát týdně a do Pardubic se dostanu maximálně jednou. Chodím si zaběhat, do posilovny, na hřiště chodím ale každý den! Myslím si, že se Sudoměřicemi musíme zabrat v koncovce. Sám bych chtěl zlepšit rozehrávku a klid na hokejce.

V čem si myslíte, že byste naopak mohl být reprezentačnímu výběru do 18 let nejvíce prospěšný?

Na tuto otázku se dost těžko odpovídá, od toho je trenér, aby řekl, jak jsem pro tým přínosný. Sám si ale myslím, že střelou a bráněním.

Co pro vás hokejbal znamená a čeho byste v něm chtě dosáhnout?

Hokejbal je pro mě srdeční záležitost, nějak si to bez něho nedokážu představit, i když občas vám leze na nervy, když se nedaří. Chtěl bych se rozhodně udržet i nadále v seniorské extralize a za pár let okusit i seniorskou reprezentaci.