CROSSDOCK Extraliga

Komentátor Petr Šašek před sobotním přenosem: Kert Park ukazuje svoji sílu

První hokejbalový přenos z letošního ročníku CROSSDOCK Extraligy je již blízko, v sobotu se od 14:10 rozběhne před kamerami České televize přímý přenos extraligového utkání mezi Kert Parkem Praha a Letohradem s komentářem Petra Šaška.

Atmosféru šampionátu šlo přirovnat k mistrovství světa v hokeji

Váš první přenos z mužského hokejbalu v roli komentátora, jak se na tuto událost těšíte?

Poprvé jsem hokejbal komentoval před dvěma lety, byl to úvodní zápas finále extraligy mezi Vlašimí a Kladnem. Hrálo se na zimním stadionu a komentátorskou pozici jsme měli za plexisklem u trestných lavic, odkud byl velmi špatný výhled na hřiště, takže premiéra to byla docela těžká. Naposledy jsem si hokejbal zakomentoval v létě na mistrovství světa v Pardubicích, měl jsem na starosti dva zápasy ženské reprezentace, které jsme vysílali.

Dá se být vůbec po všech zkušenostech, které jste napříč světem televize a sportu nasbíral, ještě z nových věcí nervózní?

Před každým živým vysíláním tam určitá nervozita je, ať už před komentováním přímého přenosu nebo třeba před moderováním zpráv. U mě to postupem času přešlo z trémy, která mě zpočátku trochu svazovala, k takové řekněme zdravé nervozitě, která člověka udržuje pořád ve střehu.

Hokejbal má za sebou nesmírně úspěšný světový šampionát v Pardubicích! Myslíte, že se v očích diváků tento sport neustále zvedá?

Byla to parádní akce, s naším štábem jsme po celou dobu šampionátu bydleli přímo na místě v Pardubicích, takže jsme si mohli atmosféru užít. Nebál bych se to přirovnat k takovému menšímu mistrovství světa v hokeji, pokud šlo o atmosféru na místě. Já jsem si zakomentoval zápasy ženské reprezentace, moderoval jsem studio a získal spoustu nových zkušeností.

Letohrad se bude chtít proti mistrovi vytáhnout

Je hokejbal pro oko diváka atraktivní sport?

Doufám, že ano. V kulisách stadionu, který je plný diváků, vypadá hokejbal jako „velký sport“, což se na mistrovství světa naplno ukázalo. Myslím, že to mohlo k hokejbalu přitáhnout nové fanoušky.

Pojďme k samotnému zápasu, koho v něm favorizujete?

Favorizuji Kert Park, myslím, že tento tým se loni neobyčejně semknul po oné tragické události a hrál na 200 procent. Svou sílu ukazuje i na začátku nové sezony. O to víc se ale bude chtít vytáhnout Letohrad, takže očekávám hodně zajímavé utkání.

Co vy a váš osobní vztah k hokejbalu? Měl jste možnost ho někdy hrát?

Když mi bylo nějakých čtrnáct let, tak jsme hráli na sídlišti před domem snad každý den, bez ohledu na to, jestli pršelo nebo sněžilo. Později jsme se přihlásili v Plzni, ze které pocházím, do amatérské ligy. Byla to taková „light verze“ hokejbalu, bez ofsajdů, zakázaných uvolnění a s mantinely jen za brankami. Za jiné týmy si ale občas chodili zahrát i extraligoví hráči. Dál jsem to bohužel nedotáhl, ale hokejbal je každopádně sportem mého dětství.