Reprezentace

Chci hlavně skloubit hokejbal se školou, dává si za cíl Michal Průcha

Plzeňský hokejbal vychoval nejednu významnou personu, která rok co rok pomáhá národním týmům všech kategorií. Jednou z nich je i MICHAL PRŮCHA, pravoruký forvard s instinktem zabijáka.

Prošel všemi mládežnickými reprezentacemi a v pouhých dvaceti letech si již odbyl premiéru na Mistrovství světa mužů! Trenér Drahomír Kadlec se na něho mohl spolehnout v mnoha situacích, zápolení celého výběru však nakonec skončilo nepovedeným finálovým soubojem proti Slovensku.



Západočeský snajpr se na posledním šampionátu v Kanadě jevil ve velice dobrém světle, a ačkoliv byl nejmladším členem reprezentačního výběru, patřil k velkým oporám. Diváci ho často mohli spatřit v přesilových hrách, avšak ani obranná činnost mu není cizí, a to především díky jeho nezdolnému zápalu pro hru a dobré fyzické připravenosti. Jeho ostrou střelu okusilo nemálo gólmanů v české extralize, ale i mládežnických reprezentacích.

V roce 2010 se zúčastnil jak MS hráčů do 18 let v Mostě, tak MS hráčů do 20 let v rakouském Villachu, na kterém proměnil vítězný nájezd proti Slovensku, jenž znamenal posun do finále celého šampionátu! Už tehdy započal výjimečnou kariéru a o dva roky později se znovu představil v dresu juniorských reprezentantů. Zatím si na své konto však připisuje „pouze“ stříbrné medaile. V následujícím rozhovoru se dočtete informace nejenom o proběhnuvším šampionátu v Kanadě, ale i blížící se nové sezoně a další zajímavosti ohledně Michala.


Za poslední tři roky jsi zažil dva šampionáty juniorů a jeden mužů. Vždy sis na krk pověsil stříbrnou medaili. Neštve tě, že ti stále chybí ten nejcennější kov?

To je jasný, že mě to štve, ale je to sport, a tak to chodí, i když dvakrát 2:1, to je asi nejhorší porážka. Stále však věřím, že to jednoho dne přijde.

V repre mužů jsi byl nejmladším hráčem, avšak velmi vytěžovaným. Chodil jsi na přesilovky, čím to? Stojí za tvými úspěchy velká dřina?

Prostoru jsem měl opravdu hodně, na to si nemohu stěžovat. Trenéři hodně míchali sestavu, zkoušeli dvojce, trojice, jak si sednou. Určitě jsem se na tohle MS připravoval více než na juniorský šampionát, trénoval jsem spíše hodně individuálně, běh, fitko. Střelbu a práci s holí jsem piloval doma za barákem.

Minulá sezona se Vám s Plzní moc nedařilo, přitom plzeňský mančaft patří dlouhodobě k tomu nejlepšímu. Něco jste zanedbali?

Nevím, jestli zanedbali, to asi ne. Spíš skončilo hodně starších hráčů a tým se neskutečně omladil, a to bude chtít zase čas, než si mančaft správně sedne.

Jak bude probíhat nejenom vaše týmová, ale i tvoje individuální příprava na novou sezonu? Je stále na čem pracovat?

Já osobně ještě vůbec nevím, zdali budu hrát, jestli to nějak skloubím se školou. Pracovat můžu na hodně věcech, to bez pochyb.

Nový ročník Ford Credit extraligy hokejbalu se ponese v novém formátu, který bude rozhodně atraktivnějším. Už jsi zaznamenal změnu? Bude se hrát o dost déle a cesta do play-off bude těžší než kdy jindy. Jaký je na to tvůj názor?

Něco jsem zaslechl, ale ještě jsem to neviděl. Zatím se tím moc nezabývám. Názor na to ještě nemám, budu mít, až to pořádně prostuduji. (smích)

Už se těšíš na nový ročník? Případně s jakými osobními a týmovými cíli do něho budeš vstupovat?

Těším, netěším, těžko říct, jak už jsem říkal, zatím stále nevím, zdali budu hrát. Cíl mám jasný, a to skloubit hokejbal se školou, abych mohl hrát a především trénovat, bez toho to prostě nejde.

Co dělá Michal Průcha o prázdninách ve svém volném čase, když zrovna nemyslí na hokejbal?

No od skončení poslední zkoušky mám brigádu, spoustu práce na baráku a sem tam rozhodně proběhne i nějaká ta dovolená.

Děkuji moc za rozhovor.