Reprezentace

Čekal jsem od sebe víc, říká sebekriticky Martin Kruček

Útočník českého týmu Martin Kruček patřil na právě skončeném světovém šampionátu ve Švýcarsku k oporám výběru a byl jeho nejproduktivnějším hráčem s jedenácti body. Hráč pražského Kert Parku byl v semifinále u jedné z rozhodujících akcí, kdy neproměnil trestné střílení. Jak šampionát hodnotí? 

Jak budete vzpomínat na MS v Zugu?

Bylo to povedené i nepovedené MS, takže vzpomínky jsou rozpačité.

Základní skupina českému týmu vyšla výborně, nepřišlo pak trochu uspokojení?

Uspokojení určitě nepřišlo. Je pěkné, že jsme vyhráli základní skupinu, ale turnaj začal až zápasem ve čtvrtfinále. Všichni jsme věděli, co chceme a šli si za tím.

V čem byly největší slabiny týmu?

Hodně nás sráželi zbytečné fauly. Bylo jich nezvykle moc, a to pak stojí hodně sil. Navíc tím dostanete soupeře opět do hry. Ve hře pět na pět jsem po většinu zápasů dominovali, takže jednoznačně zbytečná vyloučení.

Kde naopak vidíte nejsilnější stránky týmu?

Právě v té hře pět na pět. Tam jsme ukázali, že když hrajeme to co umíme, tak dokážeme soupeře přehrávat po většinu zápasu a to byť je tam první nebo čtvrtá lajna.

V první lajně se během šampionátu protočilo na pozici centra několik hráčů. Jak bylo těžké se sehrát?

Bylo třeba najít optimální složení tak, aby to pomohlo týmu co nejvíce. Ne vždy je první volba ta správná, a tak se zkouší jiné složení. Bohužel není tolik prostoru přes sezonu k sehrání a tak dochází na MS k těmto nuceným změnám.

Pro čtvrtfinále jste dostali slabšího soupeře, byla to výhoda?

Na jednu stranu ano. Neztratili jsme tolik sil, ale na druhou stranu vás to lehce vyvede z toho potřebného tempa. Pokud, ale chcete ale pomýšlet na příčky nejvyšší, tak na to nemůžete myslet a do každého zápasu se již musí jít naplno.

V semifinále přišla prohra se Slovenskem. Souhlasíte, že v utkání vyhrál šťastnější tým?

To k sportu patří. Ne vždy vyhraje lepší tým. My v tom zápase udělali fatální chyby a Slováci je dokázali potrestat.

Co bylo v semifinále zlomové? Bylo to vaše trestné střílení?

Tech zlomů tam bylo hodně. A mé trestné střílení určitě taky. Bylo to sice za stavu 0:0 takže, i když jsem nedal tak byl zápas stále otevřený, ale je to situace, pro kterou člověk trénuje. Každý trénink, zápas si říkám, až to jednou přijde a přišlo to, v semifinále MS. Bohužel jsem to nezvládl a nedodal týmu ten správný impuls do zbytku zápasu.

Po gólu na 1:2 to ještě vypadalo nadějně, ale třetí gól vás asi definitivně srazil?

Určitě. Dokázali jsme snížit. Vlilo nám to krev do žil... bohužel jsme ihned inkasovali, a to nás položilo.

Jak náročné bylo se namotivovat na utkání o bronz?

Po velkém zklamání ze semifinále to bylo hodně těžké. Nálada v týmu po utkání nebyla dobrá. Každý to prožíval po svém, ale nebyl to konec. Ještě pořád tam ležela placka a každý z nás věděl proč sem do Zugu přijel.

Vám osobně MS herně vyšlo. Jak probíhala příprava na šampionát?

Já si právě myslím, že po herní stránce to nebylo ono. Přeci jenom se ode mě čekalo, že budu více produktivní v důležitých zápasech a pomohu tak více týmu. Viz ten neproměněný nájezd v semifinále. Takže po této stránce cítím malé zklamání. Po fyzické stránce to bylo lepší, ale vždy je co zlepšovat. Příprava probíhala dlouhodobě. Nelze si říct za měsíc je MS tak bych mohl potrénovat. Na takovouto akci je třeba se připravovat dlouhodobě a pár měsíců před MS přípravu zintenzivnit.

Byl jste zvolen do all-stars týmu MS. Co na toto ocenění říkáte?

Na turnaji bylo mnoho výtečných útočníků, takže to určitě potěší. Postupu do finále se to však nevyrovná, to by mělo pro mě vetší váhu.