Reprezentace

České reprezentantky nestačily ve finále na Kanadu a staly se vicemistryněmi světa!

Reprezentace České republiky žen se poprvé v historii světových šampionátů probojovala do finále, kde však narazila na mistryně svého oboru z Kanady. Těm tuzemské hokejbalistky dlouhou dobu vzdorovaly, ale slepené tři kanadské zásahy z druhé třetiny nakonec rozhodly o české porážce.

Česká družina však rozhodně nemusí smutnit, jelikož došla těsně pod vrchol a může se těšit ze stříbrných medailí!


Kanada vs. Česká republika 5:1 (1:0, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 6. Koozeová (Blombergová, McArthurová), 22. Blombergová (Traversaová, Larocqueová), 24. McCannová (Blombergová, Larocqueová), 25. Tulková (Johnstonová, Hoffmeyerová), 42. Desmierová (Tulková, Keanová) – 32. Rullová (Hyksová, Rejlová).

Sestava ČR: Ramajzlová (od 31. min. Bečevová) – Herzigová, Fričová, Němcová, Rejlová, Volková, Kosinová – Manhartová, Horálková, Křížová – Lédlová, Přibylová, Rullová „C“ – Kvasničková, Palová, Hyksová – Hrnečková, Topičová, Kuželová.

Češky vstoupily do utkání tlakem, ale z vedení se radovaly jejich sokyně

Finálové klání začalo ve velkém tempu a hned zkraje úvodní patnáctiminutovky se do útočného pásma prohnala kapitánka českého výběru Rullová, jejíž střelu bekhendem však kanadská gólmanka vykryla. Především druhý český útok dělal kanadské obraně nemalou neplechu, ale Brianová vystřihla dva povedené zákroky proti ostrým střelám českých hokejbalistek. Postupem času se však i Kanaďanky dostávaly ke slovu a prezentovaly se velkým důrazem v předbrankovém prostoru Ramajzlové, jež si však počínala proti všem střelám pozorně.

Česká gólmanka se především vyznamenala několika dech beroucími zákroky proti kanadským přesilovkovým akcím, jež Ramajzlová úspěšně vykrývala. Po konci přesilové hry se však na levé straně k brejku utrhla Kirsten Koozeová, na kterou běžecky nestačila Fričová a kanadská útočnice poslala střelou do levého horního víka naše oponentky do vedení – 1:0. Po aktivním nástupu českých hráček začaly za delší konec provazu tahat Kanaďanky a Ramajzlová měla se střelami svých sokyň plné ruce práce. Češky měly na konci první třetiny co dělat, aby prošly přes agresivně si počínající Kanaďanky a mnoho střel k vidění již nebylo.

Snaha o vyrovnání vzala za své a Kanaďanky se dostaly do trháku

Od prvních vteřin prostřední části se bojovalo doslova o každý metr plastové hrací plochy v Bossar Areně, která byla svědkyní nesmírně vyrovnané zápletky, v níž se hra přelévala z jedné strany na druhou. První největší šanci druhého dějství si na své konto připsala z vrcholu kruhů střílející Manhartová, jejíž pokus ještě před brankou Brianové, lehce tečovala Palová, avšak ani její následná dorážka za záda kanadské gólmanky nepronikla. Poté, co však české hráčky působily lepším dojmem, udeřila jako blesk z čistého nebe nikým neatakovaná Alicia Blombergová – 2:0.

Po druhém vstřeleném gólu přišla absolutní kanadská dominance, která zámořskému celku nesla své ovoce a na rozdíl tří branek zvyšovala Jessie Mccannová, jež si počínala s velkým důrazem před svatyní Ramajzlové – 3:0. Česká hra se úplně rozpadla a při následné přesilové hře kanadské družiny se naše oponentky opět prosadily po trefě Dawn Tulkové, která zůstala po střele své spoluhráčky před českou kasou, kde si počínala ze všech nejlépe a dopravila míček za záda Ramajzlové – 4:0. Během tří minut se tak Kanaďanky dostaly z těsného vedení do čtyřbrankového trháku, který udržely až do konce druhé třetiny.

Rullová vykřesala naději, ale vítězství si Kanada nakonec pohlídala

Vstup do závěrečné části finálového klání se českým reprezentantkám povedl na výbornou a již od úvodního vhazování třetího dějství byla znát chuť českých hráček vstřelit gól. Když se pak po buly v útočném pásmu k míčku dostala rychlonohá běžkyně Michaela Rullová, tak po její střele z bezprostřední blízkosti zaplul míček k pravé tyči kanadské klece – 4:1. České hokejbalistky tak rázem ožily a všechny síly věnovaly útočné činnosti. Brianová v brance Kanady tak musela být připravena na mnoho střeleckých pokusů českého družstva.

Přesilová hra českému týmu sice nevyšla podle představ, ale aktivněji si i nadále počínaly reprezentantky České republiky, které se snažily všemi možnými způsoby dopravit kus oranžového plastu do kanadské sítě a ještě tak značně zdramatizovat finále jak se sluší a patří. Severoamerické hokejbalistky si však byly vědomy svého pohodlného tříbrankového vedení a soustředily se hlavně na poctivou obranu. Po druhé periodě se do branky české klece postavila Bečevová, která však moc ošemetných situací řešit nemusela a hrálo se převážně na kanadské polovině.

Před koncem zápasu se ale ještě zbytečným faulem v útočném pásmu prezentovala Manhartová, čehož Kanaďanky dokázaly v následné přesilové hře využít brankou na 5:1 v podání Elysii Desmierové, která po střele z dálky dorazila míček za záda Bečevové. Kanaďanky si tak dokráčely pro titul mistryň světa a premiérová finálová účast českých reprezentantek na Mistrovství světa skončila stříbrnou tečkou!