Reprezentace

Nastala doba bronzová. Češi srazili na kolena Řeky a slaví medailový úspěch

Před šampionátem si čeští hokejbalisté zadávali jasný cíl, a to získat na Mistrovství světa ve švýcarském Zugu medaile. Semifinálová porážka se slovenským týmem je nakonec odsoudila k boji o bronzové medaile, v němž čeští hráči narazili na nevyzpytatelně hrající Řeky.

Těm však již v první třetině utekli na rozdíl tří branek a v poklidu si dokráčeli pro zasloužený bronz.


Česká republika vs. Řecko 6:1 (3:0, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 5. Wróbel (Kruček, Soukup), 6. Schnaubelt (Bílý), 12. Lux (Pospíšil, Soukup), 37. Lux (Příhoda, Benedikt), 43. Schnaubelt (Bacovský, Bílý), 43. Wróbel (Hnízdil, Soukup) – 33. Novis (Pitsikoulis, Adamou).

Sestava ČR: Šimara (Jirotka) – Pospíšil, Příhoda, Růžička „C“, Kudela, Slanec, Soukup, Krejčí – Bacovský, Špaček, Kruček – Průcha, Bílý, Wróbel – Benedikt, Hudeček, Štěpáník – Schnaubelt, Hnízdil, Lux.

Bleskový nástup přinesl své ovoce a poslal Řeky do kolen

Český tým se od začátku utkání snažil uzamknout Řeky v jejich obranném pásmu, a to se mu také celkem dařilo. Šimara veškeré pokusy o řeckou snahu na vstřelení branky v poklidu vyřešil a ke slovu se dostali čeští hokejbalisté, kteří se celkem brzy ujali jednobrankového vedení zásluhou Kručka, jenž našel před řeckou svatyní volného Tomáše Wróbela a ten zasunul míček za záda bezmocného gólmana Ioannise – 1:0. Český nátlak pokračoval i nadále, což jen stvrdil Milan Schnaubelt, jenž tak zvyšoval na rozdíl dvou gólů – 2:0.

Řekové byli nepříjemně zaskočeni a byli nuceni si vzít oddechový čas, po němž se do velké šance prodral Giannoumis, jehož důraz před českou klecí ale uhasil Šimara. Oponenti českého národního týmu najednou ožili a sváděli s našimi reprezentanty vyrovnaný boj, který však záhy skončil, jelikož byl vyloučen jeden z řeckých hráčů. Češi se tak okamžitě dostali ke své aktivní hře, jež přinesla svůj úspěch v podobě Pospíšilovy střely před brankou Řecka tečujícího Ondřeje Luxe. Agilní český forvard tak zvyšoval na 3:0 a hráči se lvíčkem na prsou si střemhlav kráčeli za ziskem bronzových medailí.

Bezbranková třetina mnoho zážitků nepřinesla

Úvod prostřední části znamenal mírný tlak řeckého celku, v jehož dresu si nejlépe vedl kapitán George Nistas, jenž se snažil ze všech pozic ohrozit posvátné území Šimarovy branky. Mohutný český gólman chytal však ve velké pohodě a ničil jakýkoliv řecký náznak na vstřelení gólu. V následné přesilové hře českých reprezentantů mohl vedení navýšit Tomáš Wróbel, jenž se krásně obtočil kolem řecké kasy, ale tu těsně přestřelil a hledištěm to jen zahučelo.

Češi postupem času trochu na svém tempu ubrali, jelikož Řekové nepůsobili úplně odvážným dojmem, když však přišlo vyloučení Štěpáníka, tak se potomci antických Řeků na dlouhou dobu usadili v útočném pásmu. Všechny střely ale mířily hodně vedle Šimarovy branky a ten tak moc těžkostí řešit nemusel. Tuzemští hokejbalisté okamžitě odpovídali stejnou mincí, a to doslova a do písmene. Bacovský totiž dostal přesný pas skrz řecké brankoviště, rychlonohý pravoruký forvard ale netrefil míček ideálně a druhá třetina žádný gólový zásah nakonec nepřinesla.

Češi si bez větších problémů dokráčeli pro bronzové medaile

Na začátku závěrečné části se Češi prezentovali faulem a Řekové si tak zahráli přesilovou hru. Ta se našim oponentům náramně vydařila a brzy po jejím začátku se důrazem v brankovišti Šimary prosadil Daniel Novis – 3:1. Řekové se tak rázem dostali na koně a snažili se všemi silami zakládat jednu útočnou vlnu za druhou. Čeští hokejbalisté ale brzy zasadili další hřebíček do řecké rakve, kdy si to dva na jednoho šinul Příhoda s Ondřejem Luxem, kdy druhý jmenovaný uklidil precizní přihrávku svého spoluhráče za záda řeckého gólmana – 4:1.

Postupem času se začalo na hrací ploše hodně přiostřovat, z čehož plynulo jedno vyloučení za druhým, a to jak na české, tak i na té řecké. Po konci série vyloučených se ale do míčku z vrcholu kruhů opřel Milan Schnaubelt, jenž doslova propálil vše, co mu stálo v cestě a navýšil vedení českého týmu na rozdíl čtyř branek – 5:1. Hned za malý okamžik, přesně za deset vteřin po pátém českém zásahu se do brankoviště Řeků natlačil Tomáš Wróbel, který tak upravil na konečných 6:1 ve prospěch bronzovou medaili oslavujícího českého národního týmu!