Reprezentace

Zlatý sen se rozplynul a z finálového postupu se radují Slováci

Federální semifinálové derby odstartovalo ve velkém tempu a téměř dvě třetiny se čekalo na první gólový zásah. Ten si na své konto nakonec připsalo Slovensko, které s grácií využívalo chyb české družiny.

Té se nepovedla odplata za porážku z finále MS z roku 2013 a svěřenci Drahomíra Kadlece se musí spokojit „pouze“ s bojem o bronz, o který se poperou od nedělních 11:45 s Řeckem.



Česká republika vs. Slovensko 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 35. Příhoda (Hudeček, Hnízdil) – 30. Kollár (Slovák, Rampáček), 31. Martinusík (Rampáček), 36. Beniač (Škultéty, Danko).

Sesatava ČR: Jirotka (Šimara) – Pospíšil, Příhoda, Růžička „C“, Kudela, Slanec, Soukup, Krejčí – Bacovský, Špaček, Kruček – Průcha, Bílý, Wróbel – Benedikt, Hudeček, Štěpáník – Schnaubelt, Hnízdil, Lux.

Úvod semifinálového utkání se nesl ve velkém tempu a za delší konec provazu tahali hráči reprezentující Českou republiku. Ve slovenské svatyni si ale na výsost dobře počínal Petrík, to samé se ale dá říci i o Jirotkovi, jenž musel například uhasit Martinusíkův průnik. Hra se postupem času hodně vyrovnala a každý chvilku tahal pilku. Jedna útočná kombinace střídala druhou a diváci se pohledným běhavým hokejbalem museli bavit. První třetina ale žádný gól nepřinesla a ve vzduchu byla cítit pořádná nervozita.

Druhá perioda se nesla v podobném duchu jako ta předešlá, ale český tým byl až moc vylučovaný, z čehož plynuly velké šance slovenského mužstva. Především Martinusík si počínal velmi důrazně a dělal Jirotkovi střelami z ostrých úhlů velké problémy. Karty se však obrátily a Martin Kruček se dostal do samostatného úniku, při němž byl podražený a bylo tak nařízené trestné střílení, které však český ostrostřelec svým bekhendovým blafákem neproměnil. Pokračovaly tak série slovenských přesilovek a dvě vteřiny před koncem prostřední části se prudkou střelou z vrcholu kruhů prezentoval Martin Kollár, jenž poslal slovenský tým do jednobrankového vedení – 0:1.

Začátek závěrečné části nezastihl český tým v dobrém rozpoložení a po hrubé chybě české obrany se do zakončení z mezikruží dostal nikým nehlídaný Jaroslav Martinusík, jenž vymetl levé horní víko české klece – 0:2. Slovensko se tak rázem dostalo do velké herní pohody a čeští hráči měli co dělat, aby se střelecký prosadili. To se jim ale nakonec podařilo, kdy si před brankou Petríka důrazně počínal Jan Příhoda, jenž tak vykřesal naději na český obrat – 1:2.

Radost Čechů z kontaktní branky ale nevydržela ani minutu a Slováci opět využili zaváhání české rozehrávky – z bezprostřední blízkosti se totiž prosadil Milan Beniač a nasměroval svůj tým do finále – 1:3. Českému týmu nepomohl ani závěrečný tlak bez odvolaného Jirotky, při němž soupeři české družiny nastřelili navíc tyčku opuštěné svatyně a hráčům se lvíčkem na prsou tak zbyly po utkání oči pro pláč.