Reprezentace

Nejčastěji mě navštěvuje Honza Bacovský, říká masér reprezentace Michal Válek

V Zugu zažívá Michal Válek svůj druhý seniorský a celkově už třetí šampionát v roli maséra české reprezentace a svojí práci si užívá. O tom co všechno je náplní jeho práce, i o tom, kdo chodí k němu nejčastěji říká v našem rozhovoru.

Jak jste se k práci maséra u reprezentace dostal?

Bylo to v roce 2013, kdy jsem působil v Kanadě jako masér v jednom hotelu a před šampionátem, který se tam konal, mi napsal Honza Bílý, jestli bych nechtěl dělat maséra u reprezentace. Následně jsme se dohodli s Adamem Karnetem, domluvili se, kdy přijedu na MS a bylo to.

Práce maséra je i vaše běžné zaměstnání?

Normálně jako masér nepracuji. Jsem obchodní zástupce ve firmě, která dělá ocelové konstrukce. Ale pro kamarády a rodinu ve volném čase se tomu věnuji. Udělal jsem si kurz na tejpování, které je na tomhle MS docela časté.

V čem spočívá během MS vaše práce?

Je to hlavně o masírování zad a nohou, pak tejpování hlavně kotníků a zápěstí. To jsou nejproblémovější části u hráčů. K tomu ještě se snažím co nejvíce pomáhat kustodovi Tomáši Diblíkovi při přípravě kabiny a dalších věcí pro zápasy a tréninky.

Kdo je během letošního MS nejčastější zákazník?

Nejčastěji mě letos navštěvuje Honza Bacovský. Ten má nějaké problémy s tříslem a při prvním zápase ještě nešťastně spadnul a narazil si záda. Před dvěma roky byl u mě nejčastěji Honza Příhoda, který se tehdy zranil.

Tejpování u hráčů je jen po zranění nebo se jedná i o preventivní opatření?

Je to tak i tak. Kluci si hodně stěžují, že potřebují zpevnit zápěstí. Je to i trochu o hlavě hráčů, že to dost pomáhá a po tréninku nebo po zápase se kluků ptám, jestli jim to pomohlo zlepšit výkonnost a zatím se mi nestalo, že by mi někdo řekl, že mu ten tejp nepomohl.

Jak dlouho by měl tejp hráč nosit?

Mělo by to být aspoň tři nebo čtyři dny, aby to mělo potřebný účinek. Jak se hráči potí a sprchují, tak se stává, že to moc dlouho nevydrží a spadne to. Máme sice sprej k těm tejpům, který pomáhá, aby to lépe drželo, přesto ta životnost není velká.

Jak vypadá váš den na MS? Kdy je nejvíce práce?

Pracuji vlastně po snídani až do doby než jdu spát. Snažím se pomoc všem jak jen to jde, nejvíce masírování je asi po večerech, dopoledne bývají volnější.