Reprezentace

Souboj dvou hokejbalových gigantů skončil nerozhodně a Češi ovládli skupinu B!

Kdo tento zápas neviděl, může hodně litovat. Od prvních minut posledního zápasu české reprezentace ve skupině proti Kanadě bylo zřetelné, že se bude jednat o dramatickou zápletku, jejíž děj rozlouskne větší touha po vítězství.

Ta však byla vidět na obou týmech enormní a po výtečných představeních obou gólmanů nepadl ani jeden gól. Českému týmu stačila k prvnímu místu ve skupině remíza a do čtvrtfinále tak půjde proti vítězi čtvrtfinálové kvalifikace.



Kanada vs. Česká republika 0:0 (0:0, 0:0, 0:0)

Sesatava ČR: Jirotka (Šimara) – Pospíšil, Příhoda, Růžička „C“, Kudela, Slanec, Soukup, Benedikt, Krejčí – Bacovský, Špaček, Kruček – Průcha, Bílý, Wróbel – Střecha, Hudeček, Štěpáník – Schnaubelt, Hnízdil, Lux.

Aktivní nástup českého týmu branku nepřinesl

Hned zkraje úvodní části si oba aktéři tohoto duelu nic nedarovali a především Češi se vší silou tlačili do brankoviště Kanady, což potvrdil Hudeček, který se prezentoval velkým důrazem, a to se kanadskému celku vůbec nelíbilo. Družina z tuzemska tak dávala jasně najevo, že zámořské hráče nebude čekat žádný med a bude se bojovat o každý metr plastového povrchu. Český výběr měl více ze hry a především již zmiňovaný útočník Hudeček trápil kanadskou obranu, co to jen šlo.

Po polovině úvodní patnáctiminutovky si Kanaďané zahráli přesilovou hru, v níž však byli aktivnější čeští hokejbalisté, kdy si především Lux s Kručkem dělali s míčkem a kanadskými hráči co chtěli.  Zanedlouho však při úniku kanadského útočníka Ghilarducciho přišel další trest pro české hráče, kteří se ale dostávali do útočných akcí, a když se Kanaďané dostali do šance, tak ji uhasil pozorný Jirotka střežící českou klec jako oko v hlavě. Závěr první třetiny byl velmi hektický a soupeři českého národního týmu pálili z každé pozice, Jirotka však působil dojmem nepropustné zdi.

Každý chvilku tahal pilku a gólu se nedočkala ani jedna strana

Na začátku druhé periody si česká družina zahrála hru v početní převaze, kterou se jí ale využít nepodařilo a naopak po jejím konci se do velké šance hnal na druhé straně Ghilarducci, toho však pravým betonem vychytal Jirotka. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a po akci dva na jednoho v podání nahrávajícího Schnaubelta a z první mimo střílejícího Luxe to halou jen zašumělo. Další velký tlak přišel pří přesilovce české reprezentace, v níž si na hrotu jako pravý odstřelovač počínal Příhoda, ale ani jeden jeho pokus neskončil za zády kanadského gólmana.

Když už to vypadalo, že se českým hráčům podaří konečně vsítit vytouženou branku, přišlo vyloučení Benedikta a ke slovu se výrazně dostali zámořští soupeři. Ti se tlačili hlava nehlava do brankoviště Jirotky, ten si však počínal suverénně a přísně odmítal kanadské skórování. Po konci početní nevýhody se do přední linie hnal v tomto klání nesmírně aktivní Lux, jehož ale ve finální fázi dostihli kanadští obránci. Závěr prostřední části se nesl opět v duchu vyloučení, a to z řad českého týmu, jenž se ale v poklidu ubránil.

Dramatická bezbranková koncovka rozhodla o českém vítězství ve skupině!

Závěrečná část nabízela již před jejím samotným začátkem napínavou zápletku a to se také potvrdilo. Čeští reprezentanti se do kanadské obrany pustili s velkou vervou, avšak největší šanci si nakonec vypracoval kanadský forvard Frank Giustini. Ten se prodral do samostatného úniku a chtěl Jirotku překonat kličkou do forhendu, český gólman se ale vytasil perfektním zákrokem a zmařil tak kanadskému hráči velkou příležitost na skórování. Čím více se blížil konec střetu dvou hokejbalových gigantů, tím více se dostávaly na povrch emoce plynoucí z nesmírné vyrovnanosti této partie.

Na hřišti se začalo dost přitvrzovat a o pohledné akce nebylo ani na jednom konci hrací plochy nouze. Především pak ale v brankovišti českého týmu čaroval Jirotka, jenž musel uhasit nepříjemné dotírání Giustiniho. Závěr utkání byl hodně dramatický a dost se protahoval, protože se na obličeji jednoho z kanadských hráčů objevil krvavý šrám a muži v pruhovaném po delší poradě rozhodli o čtyřminutovém vyloučení Kručka. Kanaďané pak při své přesilovce odvolali gólmana a oba týmy hrály doslova na hranici svých možností a s velkou obětavostí.

Češi ale byli i nadále vylučovaní a více jak minutu před koncem hrála Kanada přesilovku v šesti bez brankáře proti třem statečným českým hráčům. Kanaďané se totiž ve čtvrtfinále chtěli vehementně vyhnout slovenskému týmu, a tak pro úspěch dělali prakticky všechno. Čeští lvi se ale bili jako pravé šelmy a nakonec se velkému tlaku svého protivníka ubránili!