Reprezentace

Drama do poslední vteřiny! Češi přetlačili houževnaté Švýcary

Druhý zápas, druhé vítězství. Čeští hokejbaloví reprezentanti jsou na mistrovství světa ve švýcarském Zugu stoprocentní. Po hladkém vítězství nad Řeckem se svěřenci trenéra Drahomíra Kadlece natrápili s domácím Švýcarskem, které hodně vzdorovalo, nakonec se ale před Českem muselo sklonit.

Vítěznou trefu si ve třetí třetině připsal Jiří Benedikt, který rozhodl o vítězství v poměru 3:2!



Česká republika vs. Švýcarsko 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Kruček (Pospíšil, Bacovský), 12. Bílý, 37. Benedikt (Špaček, Štěpáník) – 14. Stucki (Sterchi, Döbeli), 25. R. Melliger (Mètroz)

Česká republika: Jirotka – Příhoda, Pospíšil, Kudela, Růžička „C“, Slanec, Krejčí, Soukup – Hudeček, Kruček, Bacovský, Wróbel, Stěpáník, Bílý, Průcha, Lux, Špaček, Schnaubelt, Hnízdil, Benedikt. Trenér: Drahomír Kadlec.

Skvělý vstup do zápasu korunovaly využité přesilové hry

Do druhého vystoupení na světovém šampionátu vstoupili čeští hokejbalisté znovu bez Jana Střechy, který stále doléčuje své chřipkové onemocnění. Jeho absence v úvodu utkání nebyla vůbec znát, hned v prvních minutách si švýcarský brankář Melliger na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohl. Poté, co lapil velké šance Špačka a Bacovského, musel následně čelit početní výhodě, na jejímž chvostu hráči helvetského kříže poprvé inkasovali. Střelu Pospíšila těsně před brankářem tečoval Martin Kruček, čímž naklonil skóre zápasu na českou stranu.

Silná převaha českého týmu znamenala další kvalitní šance a také přesilové hry, které se v souboji s domácím Švýcarskem jevily jako klíčové. Na rozdíl dvou branek zvýšil v polovině dvanácté minuty Jan Bílý, jenž prostřelil švýcarskou jedničku z ostrého úhlu. Náš soupeř poprvé do osudu zápasu promluvil krátce před koncem úvodní patnáctiminutovky, na vině byla taktéž početní výhoda na jeho straně. Yves Stucki, stojící na červené čáře, ukázal svoji sílu, po nápřahu nedal gólmanovi Jirotkovi šanci zasáhnout a poprvé rozjásal zaplněnou halu.

Série zbytečných trestů vrátila Švýcary do hry

Druhé dějství bylo zejména ve znamení švýcarského snažení se o vstřelení kýžené vyrovnávací trefy. Čeští hokejbalisté jim danou situaci poměrně hodně ulehčili a to kvůli řadě zbytečných trestů. I přesto, že dlouhou hru v početní nevýhodě zvládali poměrně dobře, nakonec to byli oni, kdo inkasoval. Nejprve mohl zmatků v českém brankovišti využít Raphael Mellinger, bratr švýcarského brankáře, následně již Jirotka musel tahat míček zpoza svých zad.

Švýcarsko dostalo k dispozici více jak minutu hry v převaze pěti proti třem, čehož tým hnán domácími fandy dokonale využil. Do české sítě propadla další střela z velké vzdálenosti, tentokrát byl jejím autorem již zmíněný Raphael Mellinger. Několik sekund po vyrovnávací trefě mohlo být s Českou republikou ještě hůře, Marc Müller však při svém samostatném úniku ztroskotal na českém brankáři Jirotkovi.

Drtivá česká převaha přinesla zasloužené ovoce

Po druhé patnáctiminutovce zjevně došlo v české kabině k velkému uragánu, jelikož do třetí části vstoupili naši reprezentanti jako vyměnění. Během úvodních minut si favorité střetnutí vypracovali řadu brankových příležitostí, Hudeček ani Pospíšil však skvěle chytajícího Pascala Mellingera překonat nedokázali. Vše nakonec museli přenechat až na Jiřího Benedikta, který prokázal spojení české chytrosti a šikovnosti, obtočil se kolem švýcarské branky a zasunul míček k bližší tyči!

Závěrečný tlak švýcarského mužstva byl hodně ovlivněn zákrokem Larse Henziho, který zasáhl Kručka holí do obličeje, za což v čase 40:22 vyfasoval čtyři minuty za hru vysokou holí. Závěr zápasu si, i přes následné vyloučení Pospíšila a Krejčího, zkušenější výběr dokázal pohlídat, nakonec zvítězil v poměru 3:2 a připsal si do tabulky druhé vítězství na turnaji!

Hodnocení asistenta trenéra Milana Maršnera: "Do zápasu jsme dobře vstoupili, dostali jsme se do vedení 2:0, ale pak možná přišlo nějaké lehké uspokojeníá, že už se Švýcaři porazí sami, ale tak to už na MS není. I díky přesilovkám, které jsme jim nabídli, jsme inkasovali „jen“ dvě branky. Do třetí třetiny jsme museli začít od znova, ale bojovností jsme to znovu přetavili na naší stranu. Určitě vybojované body do tabulky, hlavně přes závěr, kdy domácí hnalo ještě publikem."