Reprezentace

Největší starost nám dělá obrana, říká o nominaci do Zugu trenér Kadlec

Minulý týden jsme vám představili jména hráčů, kteří budou reprezentovat v českém dresu na šampionátu v Zugu. Reprezentační kádr nyní čeká závěrečná příprava, která se odehraje o nadcházejícím víkendu na kladenském stadionu.

Co k nominaci řekl hlavním trenér Drahomír Kadlec a kde měli trenéři největší dilema?



Jakou roli hrála v konečné nominaci finálová série a výkony hráčů v ní?

Sledovali jsme ještě pár hráčů, hledali jsme dálší, ale nakonec jsme se rozhodli pro tento výběr a věříme, že jsme vybrali to nejlepší, co v Česku momentálně je. Nebylo to jednoduché rozhodování, seděli jsme nad tou konečnou podobou přes hodinu.

Nad kterými jmény nebo posty jste se rozmýšleli nejdéle?

Velké starosti nám dělá obrana, kde jsme se rozhodovali hodně dlouho. Bohužel v republice tolik kvalitních beků nemáme, naštěstí v týmu je několik univerzálních hráčů, kteří mohou hrát v útoku i v obraně, což je třeba Lukáš Hudeček nebo Michal Průcha, který si v obraně zahrál ve Vlašimi i ve finálové sérii. Zkušenosti na pozici obránce má i Jirka Benedikt.

Z výběru vyřadilo několik hráčů zranění, byli by jinak v nominaci? Nejcitelnější ztrátou bude asi abcence Adama Roušala, že?

Adamova absence bude zřejmě největší ztráta, ale já si myslím, že máme v týmu dostatečně kvalitní hráče, kteří mohou jeho místo zastoupit. V obraně jsme uvažovali nad Blaškem, ale ten se zranil během play-off.

Překvapením v nominaci může být jméno Milana Schnaubelta. Co vás vedlo k jeho nominaci?

Je to hráč, proti kterému soupeř nerad hraje, to budeme chtít využít i na MS. Nebojí se jít do žádného souboje, nedá nic zadarmo a po ztrátě míčku se hned zapojuje do bránění. Bývá na něj také spoustu faulů a přesilovky by mohly hrát zásadní roli.

Výběr povedete s Milanem Maršnerem. Je výhoda, že spolu trénujete i v klubu?

Bude to stejné jako s Rosťou a Milan převezme všechny kompetence. Známe se výborně z klubu, proto ta volba byla téměř jasná. Víme co máme od sebe očekávat, co dělat.

Nyní vás čeká kemp v Kladně. Co bude jeho náplní?

Dáme dohromady jednotlivé formace dohromady a chceme se věnovat zakládání útoků, obranné činnosti a přesilovkám. To jsou základní věci.

Ve skupině narazíte na Řecko, Švýcarsko, Bermudy a Kanadu. Co čekáte od soupeřů ve skupině?

Obě dvě skupiny jsou hrozně těžké a člověk si nemůže už vybírat. Z deseti týmů v té A skupině je šest, které mohou mít medaili, to je obrovská změna oproti minulým letům, kdy to bylo o třech čtyřech týmech, teď to bude zřejmě nejvyrovnanější MS v historii. Z Evropy tam budou čtyři týmy, které hrají velice dobře. My, Slováci, Švýcaři a Finové, kteří jsou hodně nahoru a jsou velice nepříjemný soupeř.