Reprezentace

Mistrovství světa v Plzni v roce 2009 přineslo zlato i dosud platný rekord

Světový šampionát mužů v Česku? Zlaté medaile i záruka kvalitného šampionátu. V Litoměřicích a hlavně v Plzni se mohl celý svět přesvědčit o tom, že šampionáty v Česku jsou kvalitní. Další pokračování nás čeká už za dva roky v Pardubicích.

Mistrovství světa v Plzni se zapsalo do historie hned několika faktory, tím hlavním byl návštěvnický rekord šampionátu. Diváci v Plzni chodili ve velkých počtech hlavně na zápasy českého týmu ale i na ostatních duelech nebyla o fanoušky nouze. Atmosféru v Plzni si pochvalovali všichni účastníci a dodnes se v tomto ohledu na šampionát vzpomíná.

"Měli jsme takové podmínky, město jak se říká turnajem žilo. Psalo se o nás v novinách, byly tiskové konference, po zápasech jsme se potkávali se známými a dostávali spoustu přání a vzkazů. Prostě si opravdu zažili role těch, na které celá hokejbalová veřejnost a zčásti i sportovní upíná pozornost. Nastupovat na modrou a vidět plný zimák českých vlajek," ohlíží se kapitán tehdejšího týmu Petr Novák.

Plzeňský turnaj byl skvělý pro českou reprezentaci, která neprohrála jediné utkání a nakonec došla pro zlaté medaile, i když semifinále a finálové zápasy nabídly velké drama a rozhodlo se až v prodloužení obou zápasů. V Plzni pak český tým dosud naposledy byl doplněn o několik hokejových jmen, za všechny lze jmenovat například brankáře Filipa Šindeláře.

Velká radost pak vypukla po vítězné trefě kapitána Petra Nováka v prodloužení finále s Indií. "V první řadě euforie, lítal jsem a chtěl vybouchnout, v druhé řadě strašná úleva, že jsme ve finále ustáli roli favorita, potom radost, kterou jsem mohl sdílet s kamarády, nejen spoluhráči a pak v mém případě ta rodina, která mi moc času dala abych vůbec mohl sportovat a teď tam stáli a mohli být hrdíý a cítit zadostiučinění," říká autor vítězné trefy. 

Šampionát se v Plzni odehrál zejména ve velké hale zimního stadionu ale dále i v malé hale a pak v v té době nově vybudované hokejbalové hale, která je od té doby centrem různých akcí a její stavba znamenala a znamená pro hokejbal opravdu hodně.

Mistrovství v Plzni bylo výborně propagované a na finálové utkání dorazilo bezmála 7000 fanoušků, což hokejbal zažil poprvé a zatím i naposledy. Přímý přenos finálového zápasu pak byl vysílán do 64 zemí světa a další zápasy pak lidé sledovali díky videopřenosům.

Zájem o šampionát v Plzni předčil veškeré předpoklady, které před turnajem pořadatelé měli a dosud drží nepřekonaný divácký rekord, kdy pouze zápasy českého týmu přikály do hlediště přes 20 tisíc příznivců. Povede se tento rekord opět posunout za dva roky v Pardubicích?

"Co se MS týče, Pardubice jsou dobrá volba. Východní Čechy jsou hokejbalově silné, takže bude chodit hodně lidí, navíc dobře umístěné a geograficky strategické pro celou Českou republiku. MS je nakloněn primátor, lidé ve městě milují hokej, tudíž předpoklady tu jsou. Navíc se tu pohybuje tým schopných lidí, kteří v tom umí chodit a mají pořadatelské schopnosti. Pokud se MS správně uchopí, máme možnost udělat našemu sportu velkou reklamu, která je v této době velmi potřebná. Turnaj bude za dva a půl roku a já jen doufám, že ten čas bude maximálně využit k tomu,aby to bylo historicky nejlepší MS se silným dopadem na potenciální hokejbalisty," věří Novák.