Reprezentace

Trenér Kadlec: Hokejisté v reprezentaci? Nechceme je, toto téma je uzavřené

Čtyři vítěství ve čtyřech zápasech a pokračování v přípravě na MS 2015 zažívá reprezentační tým.

Čeští hokejbalisté uspěli i na turnaji v Plzni, kde si vyzkoušeli mezinárodní konfrontaci a řada hráčů ukázala, že má velký předpoklad dostat se do týmu pro světový šampionát. Vystoupení českého týmu potěšilo i hlavního trenéra reprezentace Drahomíra Kadlece, jehož tým dvakrát porazil Švýcarsko a dvakrát Slovensko.




Máte za sebou turnaj v Plzni. Co vám ukázal?

Všechny čtyři zápasy byly hlavně o hledání addeptů do závěrečné nominace na MS. Konfrontace proti úřadujícím mistrům světa Slovákům a proti Švýcarům, kteří budou pořádat MS.

Jaké to bylo z vašeho pohledu po herní stránce?

Chceme vyhrávat a dávat góly, i když to bylo trochu kostrbaté než jsme se propracovali k tomu konečnému výsledku.

Proti Slovensku to byly opět velmi zajímavé zápasy. V tom prvním nakonec drama až do konce.

Se Slovenskem jsou to vždy vyhecované zápasy. Nikdo nechce zápas prohrát, ať už je to jakékoliv utkání. Jsem rád, že se nám povedlo uspět, i když ta cesta nebyla jednoduchá. Kluci dali na naše rady a ukázalo se, že to přináší úspěch.

Ve druhém zápase se Slovenskem jste prohrávali před poslední třetinou 1:2. Co jste říkali hráčům do poslední části, která skončila 3:0 pro český tým?

Apelovali jsme na hráče, aby přidali v pohybu, protože pak se začnou vyhrávat osobní souboje a budou se dostávat i do šancí a přijdou i góly. Hráči si to vzali k srdci a přineslo to výsledek.

V týmu bylo hned několik nováčků. Jak jste spokojený s výkony hráčů na turnaji?

Vzali jsme sem řadu nových kluků, kteří se jevili dobře v extralize a dali jim prostor. Extraliga je o něčem jiném než mezinárodní hokejbal. Někteří splnili očekávání, někteří ne, ale to tak bývá.

Jak to vypadá s budováním týmu pro MS?

Kostra toho týmu je vytvořená a my budeme na tom stavět. V únoru nás čeká turnaj tří zemí jako byl v Plzni, tak bude na Slovensku a tam zase vezmeme další hráče, kteří třeba už bojovali o reprezentační dres nebo se účastnili minulých mistrovství. Je příjemné mít takový výběr.

Jak široky je ten širší kádr, z něhož budete vybírat?

Do toho širšího kádru reprezentace patří zhruba třicet jmen, když nebudu počítat gólmany. Dveře však má otevřeny každý, kdo ukáže, že na to má.

Nejpříjemnější výběr je asi mezi brankáři, že?

Ano, tam máme na výběr hned několik. Měli jsme v Plzni dva ostřílené gólmany, k Jirotkovi se Šimarou jsme vzali mladého Kráčinu, který měl výborný podzim. Ten předvedl proti Slovensku výborný výkon a u něj je to jen o tom, aby na sobě pracoval dál. Je to velký příslib do budoucna.

V extralize se ukazuje v dobrém světle řada mladých hráčů. Jaké mají šance se dostat do týmu?

Je to na těch hráčích jak přistupují nejen k zápasům v extralize, ale jak se staví k tréninkům i individuální přípravě. Nominace se bude dělat po konci základní části a pak podle play-off.

Budete zkoušet do týmu brát i nějaké hokejisty?

Vůbec! Tohle téma už je uzavřené. Hrajeme hokejbal a do týmu tak budeme brát hokejbalisty.

Jaký je tedy program pro přípravu před MS?

Do MS se sejdeme na turnaj do Gajar a pak během play-off bychom chtěli dělat jednodenní soustředění, abychom měli o hráčích přehled. Pak nás čeká závěrečné soustředění víkend před začátkem MS. Na to poslední soustředění už pojede užší kádr.

Jak se posouvá mezinárodní hokejbal za tu dobu co jste u národního týmu?

Hráči jsou rok od roku lépe fyzicky vybavení a hodně to směřuje do rychlosti. Stává se z toho díky tomu trochu defenzivní pojetí a chybí tomu více gólů. Kdybychom se vrátilo k systému čtyři na čtyři, tak by to možná bylo zajímavější. Takhle to jsou taktické bitvy.