Reprezentace

Jsem vděčný za tuhle šanci, říká po premiéře v reprezentaci útočník Špaček

V červnu patřil k důležitým oporám reprezentační dvacítky, teď přišla pro kladenského útočníka Martina Špačka další výzva. Po dobrých výkonech v CCM Extralize dostal mladýnkladenský útočník možnost okusit i dres reprezentačního A-týmu na turnaji v Plzni a nevedl si vůbec špatně.

V utkání proti Slovensku si také připsal první reprezentační gól.



Máte za sebou první reprezentační sraz. Jaký z něj máte pocit?

Skvělý. Podařilo se nám vyhrát všechny čtyři utkání. Turnaj ale také ukázal, na čem je potřeba zapracovat. V kabině je skvělá parta a jsem moc rád, že mě kluci vzali mezi sebe.

Sehráli jste celkem čtyři zápasy, který byl nejnáročnější?

Do každého zápasu jsme dávali maximum, ale přeci jen zápasy se slovenským týmem byly náročnější. Hlavně ten nedělní duel, protože to byl již čtvrtý zápas během tří dnů a bylo potřeba dostat ze sebe poslední zbytky sil.

Proti Švýcarsku to bylo poměrně jednoduché, což může být hodně zrádné. Co jste si říkali?

Neřekl bych jednoduché, hlavně v prvních třetinách s námi Švýcaři drželi krok. V tom pátečním zápase byla vidět na naší straně ze začátku nerozehranost. V kabině jsme si říkali, že musíme hlavně hrát to, čím se chceme v zápasech prezentovat a nepřistoupit na tempo či hru soupeře.

Jak byste porovnal zápasy se Švýcary a se Slováky? V čem byl největší rozdíl?

Oba naši soupeři jsou na tom velice dobře rychlostně. Rozdíl bych viděl v osobních soubojích, které jsme se Slováky, hlavně v první třetině sobotního zápasu, prohrávali. Taky si myslím, že Slovensko je na tom lépe i po taktické stránce.

Proti Slovensku to bylo hodně těsné, hlavně ten druhý zápas se nevyvíjel dobře.

Ten druhý zápas se sice nevyvíjel dobře, prohrávali jsme po druhé třetině o jednu branku, ale řekl bych, že jsme hráli lépe než v tom prvním zápase. Tam nebýt brankáře Kráči, tak mohlo být dávno po utkání. Nedělní duel se nám podařilo otočit ve třetí třetině díky velké aktivitě a myslím, že jsme zasloužené zápas vyhráli. Určitě nám pomohl skvělý vstup do této třetiny, kdy se povedlo rychle využít přesilovou hru.

Došlo i na vaší první branku v reprezentaci. Jak celá akce vznikla?

Byla to dost šťastná trefa. S Luxikem jsme napadali slovenskou rozehrávku, pak se míček dostal k naším obráncům. Růža vystřelil, já stál vedle branky, míček mě trefil do stehna, od něj se odrazil do zad gólmana a pak zapadl do branky.

V A-týmu je hodně přísný sazebník. Kolik bude první gól v seniorské reprezentaci stát?

Nejsem si přesně jistý, na kolik vyjde premiérová trefa, každopádně Pospa s Růžou mi to rádi spočítají. Předtím mi peněženku už provětral první start a kapitánské céčko. (smích)

Co vám první účast na srazu seniorské reprezentace dala?

Jsem obrovsky vděčný trenérům za takovouhle šanci. Určitě mi to dalo spoustu zkušeností a může mě to posunout v kariéře zase o kousek dál. Také jsem rád, že jsem mohl poznat spoustu skvělých hráčů v kabině.