CROSSDOCK Extraliga

Osm bodů za dva zápasy? Nejdůležitějším faktorem byli spoluhráči, říká skromně Luka

Situace Karviné se po čtyřech jarních zápasech nezměnila a zřejmě se až do konce základní části CROSSDOCK Extraligy nezmění. Slezané zuby nehty bojují o udržení se v postupové osmičce, a to se jim momentálně stále daří.

Za Karvinou si vždy rád zahraji

Vladimíre, byl jste o tom, že Karvinou na jaře posílíte, rozhodnut už dopředu, nebo vás musel někdo z vedení přemlouvat?

Nikdo mě přemlouvat nemusel, vždycky si po sezoně jdu rád zahrát. Strašně mě to baví a máme super partu, takže se vždy těším, až si s kluky zahraju.

V hokeji nyní působíte v polské nejvyšší lize. V Česku toho máte odehráno dost, můžete proto nabídnout porovnání polské ligy s těmi zdejšími?

Na to je těžké odpovědět, každá liga má něco do sebe. Polská liga je dost stavěná na cizincích a úroveň hry tam není špatná. Tím nechci říct, že by Poláci byli špatní hokejisté, je jich tam spousta šikovných a zkušených. Zázemí je v týmu kde hraji (Zaglebie Sosnowiec, pozn. red.) asi nejlepší v celé lize. Máme vše, co si můžeme přát – pěknou šatnu, možnost využívat rehabilitace, doplňky stravy a jiné.

Máte v Polsku platnou smlouvu i příští rok?

Ano, v Polsku budu působit i v další sezoně.

Hokejbal beru jako zábavu

Je pro vás náročné po skončení náročné, dlouhé hokejové sezony najít zbytky sil, a ještě jít hrát hokejbal, kde se přece jen nemáte možnost sklouznout, jako na ledě? Nebo to zvládáte v pohodě a hokejbal vnímáte jako jakýsi relax?Náročné to je dost. Minimálně ty první dva tréninky, kdy si musím zvykat na jiný pohyb. To mě bolí skutečně úplně všechno. Jinak je to ale v pohodě a žádný problém mi to nedělá. Hokejbal beru jako zábavu, kluci to hrají po práci, občas si musí brát dokonce volna, takže to opravdu musí hlavně bavit, jako vše, co děláte.

Sledujete počínání Karviné v extralize tu a tam i přes rok?

Samozřejmě, sleduji, jak si kluci vedou v tabulce a na dálku jim fandím.

Přejděme k oběma utkáním, které jste doposud na jaře odehrál. Zápas s Rakovníkem vypadá dle výsledku jednoznačně. Byl to opravdu tak lehký zápas i ve skutečnosti?

Upřímně, s Rakovníkem to skutečně jednoznačné bylo. Domácích se sešlo asi jen třináct a po první třetině bylo prakticky hotovo. Byl to můj první zápas po roce, takže jsem měl trošku obavy, ale na rozehrání jsem si zvolil vhodný zápas, samozřejmě při vší úctě k Rakovníku.

Za to druhý den na Kladně to bylo o něčem úplně jiném. Po vyrovnané první třetině vám Kladno začalo postupně odskakovat. V čem byla chyba?

My jsem moc dobře věděli, jak náročný zápas to na Kladně bude. Rozhodly naše chyby ve druhé třetině. Mrzet nás můžou neproměněné přesilovky a velké šance, které jsme měli.

Překvapil vás něčím současný karvinský kádr? Přece jen pamatujete nespočet spoluhráčů, nyní je ale tým o dost jiný, v týmu působí spousta mladých hráčů…

Vím, kdo v Karviné momentálně hraje, takže jsem věděl, do čeho jdu. To, že je kádr doplněn o mladé hráče je jenom dobře. I oni mají možnost ukázat, že do týmu patří. Jinak je základní kámen sestavy postaven z kluků, se kterými spolu hrajeme už x let. Případně nás posílí ještě další hokejisté a vždy si to nějak sedne. Zlepšit jde sice vždy všechno, ale myslím si, že mančaft máme dobrý a nic bych výrazně neměnil.

Nejdůležitějším faktorem jsou spoluhráči

Tři góly a pět asistencí za dva zápasy, bodů tolik, co nemají někteří útočníci za celou sezonu. Neskutečné! Za co můžete vděčit takovým lichotivým statistikám? Máte pořád naběháno?

Ty body to je taková třešnička na dortu, je ale pravda, že i ve 37 mi to stále běhá (smích). Zároveň už se taky nehrnu někam, kde vím, že nutně nemusím, snažím se spoléhat na dobrý výběr místa na hřišti. Mojí předností pak může být zakončení, ale nejdůležitějším faktorem jsou spoluhráči z pětky. Když si nemáte pořádně s kým nahrát, neuděláte na hřišti nic…

Zejména mladší hráči k vám určitě musí vzhlížet. Chodí za vámi kluci často a ptají se na nějaké rady?

Nevím, jestli vzhlížet, ale když už přijdou, rád jim poradím. Jinak to ale nechávám na trenérovi, on je s nimi celou sezonu, takže ví nejlíp, co potřebují.

Máte nějaký konkrétní hokejbalový cíl, ať už pro tuto sezonu nebo do budoucna, nebo se chcete hokejbalem prostě jen bavit?

Nějaká medaile s Karvinou by určitě potěšila, takže doufám, že to ještě stihnu (smích). Jinak je to samozřejmě zábava, sejdeme se s partou, bavíme se tím, zápasy si užíváme.