CROSSDOCK Extraliga

Gólové hody v extralize: Za víkend padly dvě desítky a celkem 91 branek!

Play off v českých soutěžích se blíží mílovými kroky, důkazem vrcholení základní části je hned dvanáct zápasů, které byly tento víkend v rámci CROSSDOCK Extraligy naplánovány, odehraných však nakonec bylo pouze jedenáct.

Sobota 9.3.

HBC Most vs. TJ KOVO Praha 3:5 (2:1, 1:0, 0:4)

Branky a nahrávky: 7. Novák, 8. Malý (Singer), 27. Singer (Drenčko) – 11. Bydžovský (Nýdl), 35. Krištof (Zeman, Bureš), 37. Nýdl (Kočka), 41. Franěk (Kočka), 45. Nýdl (Froněk, Winter).

Most nastupoval do utkání s vědomím, že v jarní části sezony ještě neprohrál, uhájit domácí prostředí rozhodně chtěl i v tomto utkání. Tento plán začal výborně. Severočeši v 8. minutě vedli po brankách Nováka a Malého již 2:0. KOVO našlo rychlou odpověď a v 11. minutě zásluhou Bydžovského snížilo a drželo tak s Mosteckými krok. Domácí ve 32. minutě opět odskočili na rozdíl dvou branek. Pražané si však střelný prach šetřili do smrtící závěrečné desetiminutovky, ve které vstřelili hned 4 branky! Prosadili se Krištof, Franěk a dvakrát veterán Nýdl. Tato smršť ze závěru utkání tak přinesla KOVU velmi cenné tři body do tabulky.

Elba DDM Ústí nad Labem vs. HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 0:8 (0:2, 0:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 4. Březina, 10. Kohoutek (Förstl), 25. Moravec (Förstl, Kohoutek), 28. Česák (Březina, Krejčí), 29. Moravec (Kohoutek), 38. Česák (Březina, Vlasák), 41. Česák (Březina, Krejčí), 42. Förstl.

Ústí si na domácím hřišti chtělo po minulém zápase s Kert Parkem spravit chuť, již před začátkem utkání však bylo jasné, že s Pardubicemi to bude extrémně náročný úkol, samotný průběh zápasu to pouze a jen potvrdil. Už v úvodní periodě hráči z města perníku svému soupeři odskočili na rozdíl dvou branek. Prosadili se reprezentant Březina a Kohoutek. Na závěr druhé třetiny by domácí nejraději zapomněli, Pardubičtí si lepší nemohli přát. Autoskláři totiž mezi 25. až 29. minutou vstřelili hned tři branky a do kabin odcházeli s naprosto pohodlným pětibrankovým vedením. Hosté v útočném snažení pokračovali i v závěrečné třetině, ve které přidali ještě tři branky, zároveň nepolevovali v defenzivě, což ve výsledku přineslo důležité 3 body za výhru 8:0 do tabulky a čisté konto pro reprezentačního brankáře Stárka.

SK Sudoměřice vs. HC Kert Park Praha 2:5 (1:1, 0:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 15. Fraňo (Tóth, Skyba), 42. Kaluža (Hübl, Vereš) – 7. Kruček J. (Kruček M., Suchánek), 23. Danko (Wróbel), 31. Kruček J. (Wróbel, Danko), 36. Kruček J. (Kruček M.), 38. Wróbel (Danko).

Nejen hokejbaloví experti očekávali, že by Jihomoravané mohli v tomto zápase mistra z předchozích dvou let potrápit. To se herně možná trochu povedlo, nicméně na výsledku to nic moc nezměnilo. Na úvodní branku Jiřího Kručka sice domácí dokázali odpovědět, Kert Park však pokračoval ve své hře a na sudoměřickém asfaltu vedení postupně navyšoval. Ve 3. třetině vedli Pražané již 5:1 a Sudoměřice se nezmohly na více, než snížení na konečných 2:5 z jejich pohledu.

HBC ALPIQ Kladno vs. HBC Hradec Králové 1988 8:1 (2:1, 2:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 4. Haisman (Barnošák, Eitler), 5. Pražák (Prokop), 21. Schnaubelt, 29. Hrabár (Soukup, Barnošák), 34. Soukup (Kohout), 35. Pliml (Prokop), 37. Prokop (Pražák, Špaček), 41. Pražák (Hrabár, Dědič) – 15. Lux O. (Šimek, Bacovský).

Hradec nezažívá příliš povedený vstup do jarní části soutěže. V derby sice vybojoval bod s Letohradem, zejména výkon v druhém jarním zápase v Karviné měl i přes výhru za 3 body k ideálu daleko. Piráty ale čekal těžký kalibr, jelikož z půdy Kladna se body nikdy neodvážely snadno. Domácí se velmi rychle dostali do vedení 2:0, které naštěstí pro Hradec dokázal v závěrečné minutě první třetiny korigovat Lux. Nicméně Alpiq i ve druhé části hry dokázal být velmi produktivní a přidal další dvě branky a do kabin se tak po druhé třetině odcházelo za stavu 4:1. Ani tento stav nemusí zejména v hokejbale nic znamenat, Kladno ale ve svých výkonech nepolevovalo, ba naopak zařadilo na ještě vyšší rychlostní stupeň a čtyřmi brankami v závěrečné třetině si dokráčeli k možná až nečekaně pohodlnému vítězství 8:1.

HBC Rakovník vs. Hbk Karviná 2:9 (0:5, 2:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 20. Pekárek, 23. Urban (Tvarůžek M., Pekárek) – 1. Rosůlek L. (Luka, Farský), 5. Pilch (Luka), 5. Pala, 6. Luka (Farský), 15. Luka (Pilch), 25. Gengel (Pala, Rosůlek J.), 28. Gengel (Luka, Pala), 34. Luka (Čapka, Pilch), 40. Pala (Gengel, Rosůlek J.).

Karviná vyrobila v posledním utkání s Hradcem spoustu chyb a těch se chtěla v prvním utkání víkendového dvojzápasu vyvarovat, což se povedlo. Slezané vstoupili do boje parádně a už po 44 vteřinách hry se dostali do vedení. Poté přišla nevídaná gólová smršť. Karvinští během 92 vteřin dokázali rozvlnit síť za rakovnickým brankářem hned třikrát, díky brance z poslední minuty úvodní části vedli dokonce již 5:0. Naděje Rakovníku ve druhé třetině přece jen alespoň lehce ožily, když se mu povedlo snížit na 2:5. I Karviná však nakonec v této části hry přidala dvě branky a do šaten se odcházelo za stavu 2:7. Ve třetí periodě se obraz hry příliš nezměnil a díky dalším dvěma přesným zásahům si Karviná z tohoto duelu odnesla všechny body za pohodlnou výhru 9:2. Za zmínku rozhodně stojí počin Vladimíra Luky, který po hokejové sezoně a návratu na hokejbalová kolbiště dokázal zapsat 6 bodů za 3 góly a stejný počet nahrávek. Také musíme zmínit, že v brance Raků opět nastoupil jindy hráč z pole, Ondřej Tvarůžek.

HBC Plzeň vs. SK Hokejbal Letohrad 6:2 (3:1, 0:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 4. Benedikt J. (Roušal, Benedikt O.), 8. Kastner (Švarc), 14. Kunzmann (Kastner, Švarc), 33. Švarc (Majer), 35. Vobruba (Švarc, Benedikt O.), 39. Hanuš (Švarc) – 11. Lux J. (Macháček, Havlík), 17. Krejsa (Hejtmánek J., Věchet).

Utkání, ve kterém byli k vidění momentálně dva nejlepší brankáři extraligy, nabídlo možná poněkud překvapivě větší počet branek. Ve 14. minutě utkání byl stav již 3:1 a Plzeň tak skvěle nakročila k tomu, aby neoblíbeného soupeře skolila. Jeleni svůj výkon ve druhé třetině zlepšili a odměnou jim za to byla branka na 2:3 z jejich pohledu. Nicméně ve zbývající části hry prostřední periody převzali otěže zápasu opět domácí a jen díky skvělému Šimarovi počtvrté neinkasovali. I přes zlepšený výkon Letohradu byly jakékoliv snahy na vyrovnání hned zkraje třetí třetiny zhaceny. Plzeň totiž dokázala postupně odskočit až na rozdíl čtyř branek a toto manko se svěřencům hlavního trenéra Frimla smazat nepovedlo.

Neděle 10.3.

HBC ALPIQ Kladno vs. Hbk Karviná 6:3 (1:1, 3:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 4. Barnošák (Pospíšil, Haisman), 16. Eitler (Pliml, Haisman), 27. Pospíšil (Špaček), 29. Pliml (Pospíšil, Barnošák), 31. Eitler (Barnošák), 41. Pospíšil – 15. Farský (Luka, Pacas), 37. Pala (Sladký, Luka), 41. Rosůlek L. (Pacas, Luka).

Karviná podpořena sobotním vysokým vítězstvím vyrazila na půdu soupeře z kategorie nejsilnějších. Na Kladně Slezany nečekalo nic jednoduchého, jelikož drtivé vítězství si v sobotu připsali také Rysi. Zápas pro hosty nezačal dobře, Kladenští se již ve 4. minutě dostali do vedení. V závěru první třetiny však přišla pro domácí rána v podobě obdržené branky do šatny a od druhé třetiny se tak začínalo nanovo. Karviné se ve druhé třetině nedařilo, naopak Kladno na co sáhlo, to mu vyšlo. Tři branky v druhé patnáctiminutovce tak domácí hodně přiblížily k vítězství. Alpiq v poslední třetině přidal dvě branky, na které sice karvinští hokejbalisté vždy odpověděli, na výhře Kladna 6:3 to už ale nic nezměnilo.

SK Hokejbal Letohrad vs. Elba DDM Ústí nad Labem 10:2 (6:0, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. Krejsa (Teplý, Faltus), 5. Faltus (Teplý, Krejsa), 7. Hejtmánek J. (Halbrštát, Krejsa), 8. Adamec (Věchet, Lux J.), 10. Věchet (Lux J., Lajčiak), 10. Krejsa, 24. Fajfr (Lajčiak, Macháček), 25. Macháček (Lux J.), 35. Havlík (Bogdány, Lajčiak), 45. Faltus (Novák, Teplý) – 20. Čejka (Červinka, Langthaler), 23. Bím (Tomáš).

Elba chtěla na nevydařený sobotní zápas, kdy doma dostala od Pardubic „osmičku“, zapomenout a z horké půdy v Letohradu si alespoň nějaký bod odvézt. Tento plán však hrubě nevyšel. Jeleni na domácím asfaltu od první minuty naprosto dominovali a po první třetině svítilo na světelné tabuli těžko uvěřitelné skóre 6:0. Ústí sice dokázalo v polovině druhé třetiny snížit na 2:6, nicméně dvě branky dokázal v prostřední periodě vstřelit také Letohrad a před třetí třetinou bylo skóre utkání již 8:2. Třetí třetina se tak pouze dohrávala a jediné co zbývalo rozklíčovat bylo, jak vysokým rozdílem nakonec zápas skončí. A skončil pro Ústí stejně tragicky, jako ten včerejší, tedy osmibrankovou porážkou, Letohrad svému soupeři navíc uštědřil nepopulární „desítku“…

TJ KOVO Praha vs. HBC Rakovník 3:2 (1:1, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Kočka (Drak, Wurdák), 44. Drak (Nýdl), 45. Kočka (Drak) – 7. Tvarůžek M. (Martínek), 26. Urban (Tvarůžek M.).

Tým z Palmovky v sobotu ukázal, že řeči o útoku na play off rozhodně nejsou plané a s plánem na postup do elitní osmičky to myslí smrtelně vážně. A cesta za další výhrou začala výborně i v tomto utkání. Již ve 4. minutě šli Pražané zásluhou Kočky do vedení, hned v minutě sedmé však srovnával stav zápasu zkušený Martin Tvarůžek. Ve 26. minutě přišla pro domácí pohroma, jelikož vedení na stranu Rakovníku přenesl Urban. Dlouho to vypadalo, že KOVO zápas s posledním Rakovníkem ztratí, nakonec však ukázalo, že se hraje až do posledních minut. Minutu a půl před koncem totiž vyrovnal Drak a pouhých 28 vteřin před koncem základní hrací doby rozhodl o osudu zápasu svou druhou brankou v utkání Kočka! Úvod jarní části tak mohou žlutomodří hodnotit velmi pozitivně, vždyť se díky dvěma víkendovým výhrám rázem pohybují na příčkách zajišťující postup do play off!

HBC Hradec Králové 1988 vs. HBC Plzeň 2:1 ss (0:0, 1:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Šimůnek (Hrabica), rozh. náj. Novák – 20. Roušal (Polívka).

Hradec vstupoval do utkání s vědomím velmi nepovedeného sobotního utkání, ve kterém od Kladna obdržel osm branek, naopak Plzni vlál silný vítr do plachet díky výhře nad nepříjemným Letohradem. Ačkoliv v sobotních zápasech obou těchto soupeřů padlo velké množství branek, toto utkání bylo přesným opakem. Od začátku se hrál opatrný hokejbal s urputnými defenzivami a skvělými výkony brankářů. Po bezbrankové první třetině se do vedení dostali hosté, za necelých pět minut však Piráti srovnali a skóre. 1:1 nakonec vydrželo až do konce základní hrací doby. Branka poté nepadla ani v pětiminutovém prodloužení a utkání dospělo až do samostatných nájezdů. V těch se střelcům nadmíru dařilo, jeden jediný neproměněný nájezd na straně Plzně však přisoudil bonusový bod navíc Hradci.

HBC Autosklo H.A.K. Pardubice vs. SK Sudoměřice

Utkání bylo údajně vinou četných zranění sudoměřických hráčů ze sobotního utkání s Kert Parkem a střevní virózy několika hráčů odloženo! O dalším postupu v případě tohoto utkání vás budeme co nejdříve informovat.

HC Kert Park Praha vs. HBC Most 10:1 (3:0, 4:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 11. Šperl (Kruček M.), 12. Danko (Suda), 13. Wróbel (Danko), 20. Fejfar (Danko, Wróbel), 20. Dejneka, 21. Rozenberg (Danko), 29. Šperl (Postulka, Danko), 32. Fejfar (Zvonek, Markytán), 34. Wróbel (Kruček J., Danko), 44. Danko (Suda, Dejneka) – 37. Chyba (Bačák, Krajíček).

Kert Park si ve včerejším utkání připsal výhru na sudoměřickém asfaltu, Most naopak totálně nezvládl závěr utkání s pražským KOVEM. Utkání nabízelo od prvních minut na první pohled vyrovnanou bitvu, Most však absolutně nezvládl dvouminutovku mezi 11. a 13. minutou, kdy inkasoval hned třikrát! Do šaten se tak odcházelo za stavu 3:0 pro Kert Park, přičemž poměr střel na branku byl v tu chvíli 6:9. Ve druhé třetině se ke smůle mosteckých hokejbalistů situace z první patnáctiminutovky opakovala. Pražský brankostroj se mezi 20. a 21. minutou opět vytočil do nejvyšších otáček a opět nasázel do sítě Mostu tři slepené branky. Další trefa ke konci druhé třetiny tak znamenala, že Pražané vstupovali do poslední části hry za velmi příznivého stavu 7:0. Hráči z Lužin přidali zkraje třetí periody další dvě branky, jak jinak než v krátkém sledu za sebou. Poté se Severočechům podařilo vstřelit alespoň čestný úspěch. Poslední slovo však měli domácí, kteří nakonec svému soupeři uštědřili nelichotivou desítku.