CROSSDOCK Extraliga

Chuť po výhrách je stále stejná, říká před cestou za zlatým hattrickem Petr Mikl

Pražský Kert Park čeká na jaře extrémně těžký úkol. Vyhrát titul se hokejbalistům z Lužin povedlo před dvěma lety, loni jej obhájili a nyní je čeká spanilá jízda za dovršením zlatého hattricku.

Horší zápasy jsou pro nás ponaučením

Petře, lze vůbec výkony Kert Parku v podzimní části hodnotit jinak, než pozitivně?

Podzimní část jsme ukončili na prvním místě, takže tuto část sezony můžeme skutečně hodnotit kladně. Samozřejmě jsme si prožili několik zápasů, kdy se nám nedařilo úplně podle představ, ale to se v dlouhodobé soutěži prostě stává a tyto zápasy jsou pro nás ponaučením.

První jarní zápas jste hráli s Ústím, které předešlý víkend urvalo 6 bodů. Vy jste však nepřipustili žádné drama a vyhráli pohodlně 5:1. Jak se první jarní výhra rodila?

Rodila se velmi těžko. V první třetině jsme měli územní převahu, Ústí ale hrozilo častými brejky a my jsme se trápili v koncovce. Ve druhé třetině jsme se pak nechávali zbytečně vylučovat, čímž jsme nechávali Ústí stále ve hře. To se nám vymstilo na začátku třetí třetiny, kdy soupeř snížil na 2:1. Nakonec jsme si hru soupeře pohlídali, začali být produktivní a zvítězili jsme.

Neustále je na čem pracovat

Kde vás kromě častých vyloučení nejvíce tlačila bota, na čem bude třeba nadále pracovat?

Trenéři se v zimní přípravě zaměřili na hru v obranném pásmu, se kterou jsme na podzim měli trošku problém. Zápas s Ústím nám ale ukázal, že na něčem pracovat je potřeba neustále.

Na konci sezony vás s Kert Parkem čeká extrémně těžký úkol. Říká se, že obájit titul je mnohem těžší než získat ten první, pokud se jedná o již druhou obhajobu, jde již o téměř nadlidský úkol. V čem je letošní Kert Park jiný než ten z předešlých dvou let? Co by vám v cestě za zlatým hattrickem mohlo pomoci?

Máme několik nových, kvalitních hráčů, kteří hrají v Kertu premiérovou sezonu, ale větší část týmu zůstala stejná z předchozích let. Jediný rozdíl vidím v tom, že jsme ještě zkušenější, silnější, než tomu bylo před dvěma lety. Chuť po výhrách je a bude stále stejná.

Pokud se budeme bavit konkrétně o vašich výkonech, můžete nad nimi vyslovit spokojenost?

Jsem spíše ten sebekritický typ a velice dobře vím, kde mám nedostatky. Na trénincích se snažíme s trenérem gólmanů Tomášem Dohnalem na těchto věcech neustále pracovat a věřím, že to přinese své výsledky.

Extraliga je rok od roku vyrovnanější, týmy ze spodku tabulky mnohdy dokáží potrápit lídry. Hledáte proto k udržení či zlepšení formy nějaké nové tréninkové metody, nebo věříte ověřené přípravě?

Věřím nastavené přípravě a tréninkům našich koučů, to jsou osoby na svém místě. Týmová příprava byla náročná a pestrá zároveň. Není potřeba měnit věci, které fungují, nicméně bez individuální přípravy nebo přidávání si na hřišti po tréninku by to asi nešlo.

Mému otci patří velké díky

Máte nějakou zvláštnost ve výstroji, případně nějaký rituál?

Zvláštnost ve výstroji vyloženě nemám. Můj rituál začíná u předzápasové rozcvičky, na kterou chodím zásadně sám, pokračuje to rozstřelbou na hřišti, kdy ve většině případů cvičení nezačínám, ale jdu do branky až jako druhý v pořadí. Vše to končí při nástupu na modrou čáru, kdy stojím až úplně na konci řady.

Kdo je pro vás největším učitelem?

Od začátku kariéry pro mě byl největším učitelem můj otec, který dříve chytal hokejbal na vysoké úrovni a ve všech směrech mě podporoval. Za to mu patří obrovské díky!

Pro jarní část mám velkou motivaci

Na závěr se pobavme o reprezentaci. Pozvánku na dosud poslední akci jste neobdržel, v minulém roce jste však na některé z akcí nominován byl. Můžete prozradit, kde na žebříčku vašich hokejbalových priorit momentálně reprezentace figuruje?

Reprezentace je samozřejmě vždy jedna z největších motivací a priorit, kterou hráč v jakémkoliv sportu může mít, a já nejsem výjimkou. Dostat se do konečné nominace by byl splněný dětský sen, ale k jeho splnění je potřeba odvádět především dobré výkony na klubové úrovni.

Mohl byste prozradit, zda vám bylo naznačeno, že byste šanci dostat mohl, nebo něco takového nezaznělo a necháváte tomu volný průběh?

Žádnou domluvu s trenéry nemám. Pro mě je nenominování na poslední reprezentační akci velkou motivací do jarní části sezony! Musím na sobě pracovat důsledněji než doposud a věřit, že pozvánka ještě přijde.