CROSSDOCK Extraliga

KOVO lační po play off i s novou akvizicí! Máme vyšší potenciál, věří Matěj Štefka

Pražské KOVO vstoupilo do jarní části CROSSDOCK Extraligy na výsost dobře. I když v domácím klání se Sudoměřicemi prohrávalo 0:2, nakonec bralo všechny 3 body za vítězství 3:2. Na něm se podílely i dvě nové posily Pražanů. Gólman Leoš Gerlich, jenž přišel z Rakovníku a útočník Matěj Štefka z Poličky

Výkon nebyl ideální, ale první gól v extralize potěšil

V dresu pražského KOVA nastoupil v sobotu 2.3. poprvé v sezoně Matěj Štefka a hned z toho bylo vítězství 3:2 nad Sudoměřicemi! Každého by zajisté zajímalo, jak se talentovaný hokejbalista ze vzdálené východočeské Poličky objevil v dresu týmu z Palmovky? „Před sezonou jsem řešil, kam jít hrát hokejbal, tak, aby se to dalo zvládnout s hokejem. Měl jsem nějaké příležitosti, ale hokej byl priorita,“ vypráví technickými finesy oplývající ostrostřelec. „Pro KOVO hrál fakt, že studuji v Praze a také známí jako Petr Ogurčák (útočník KOVA a vedoucí týmu reprezentace U20 z loňského roku pozn. red.)nebo Jonáš Kyclt (spoluhráč ze šampionátu dvacítek v Kanadě pozn. red.). Právě s Oggym (Petr Ogurčák) jsem se nakonec domluvil,“ prozrazuje Štefka.

Juniorský mistr světa z loňského šampionátu v Kanadě zažil doslova snový start. V utkání proti jihomoravskému souboru vstřelil hned svůj premiérový gól, a navíc vyrovnávací na 2:2 „První zápas, hned 3 body, navíc důležitá výhra. Můj výkon sice nebyl ideální, ale první gól v extralize mě potěšil,“ nezastírá Matěj Štefka. „Tomáš Bureš mi udělal prostor a dal mi míček nakrátko a já jsem skrz obránce překvapil gólmana na bližší tyči, moc krásy ten gól nepobral,“ přiznává nesmírně cenná akvizice pražského KOVA, které v jarní části útočí na pozice zajišťující play off.

Štefku si hned po zápase musel vychutnat týmový pokladník. První start za KOVO v CROSSDOCK Extralize, první gól a hned důležité týmové vítězství… „Ještě jsme se konkrétně nedomluvili, trochu doufám, že na to kluci zapomenou,“ usmívá se. Pražané utkání se Sudoměřicemi nakonec vyhráli o gól, a to prohrávali 0:2! „Je škoda, že jsme se tak trápili, myslím, že jsme byli lepší a utkání měli rozhodnout dřív,“ zamýšlí se Matěj Štefka. „Nakonec z toho byl těžký zápas se zkušeným soupeřem a rozhodujícím faktorem byl určitě náš pohyb a tlak zejména ve třetí třetině,“ má jasno dvacetiletý forvard.

Přednost má Polička a hokejové play off

Pražské KOVO se od začátku sezony prezentuje nevyrovnanými výkony. V podzimní části dokázalo dvakrát porazit loňského vicemistra extraligy z Pardubic, pak ale prohrát se značně slabšími oponenty. Nyní se ale nachází pouhé dva body od osmého místa zaručujícího poslední vstupenku do jarních vyřazovacích bojů. „Věřím tomu, že pokud navážeme na sobotní výkon i v následujících zápasech, pak na play off určitě máme,“ věří Štefka. „Tým KOVA má určitě vyšší potenciál na umístění v tabulce, než na kterém se právě nachází,“ naráží Štefka na předposlední 11. místo.

Pravidelný juniorský reprezentant pochází z Poličky, kde ho ve druhé nejvyšší hokejbalové soutěži trénuje jeho otec a asistent trenéra reprezentační dvacítky Pavel Štefka. Otázkou tak zůstává, jak často bude nastupovat za KOVO v CROSSDOCK Extralize? „To nedokážu říct, přednost má vždy Polička a hokejové play off,“ přiznává Štefka. „Každopádně toho budu chtít stihnout co nejvíce,“ slibuje.

Matěj Štefka je pro hokejbalovou veřejnost známou tváří, protože na začátku července loňského roku rozhodl vítěznou finálovou trefou o titulu juniorských mistrů světa pro naši dvacítku! Vzpomínky z historického světového šampionátu tak musí mít stále v paměti. „S klukama z dvacítky se pravidelně scházíme a jsme opravdu dobří kamarádi, vždycky na to vzpomínáme,“ prozrazuje. „Celé jsme si to užili a pořád užíváme, i když je už skoro rok po šampionátu, neustále slavíme titul!“ směje se od ucha k uchu Štefka.

Přemýšlím, zda chci pokračovat v tomhle guláši

Není tajemstvím, a už to několikrát zaznělo, že Štefka vedle hokejbalu nastupuje ještě v Krajské lize za Českou Třebovou. Z Prahy, kde studuje, se po republice asi do sytosti nalítá.„Zvládá se to opravdu těžko, některým lidem věci nevysvětlíte a ti pak kolem vás vytváří negativní atmosféru,“ mrzí ho. „Je to náročné na psychiku, hodně mi s cestováním pomáhají také rodiče, ale na druhou stranu rád hraju a baví mě být na hřišti,“ zdůrazňuje Štefka. „Takhle je pořád co dělat a mám plno zábavy. Často přemýšlím, zda chci pokračovat v tomhle guláši... možná to příští rok udělám celé jinak, kdo ví,“ dodává trochu tajemně.

Matěj Štefka patří mezi výborné hokejbalisty, kteří před sebou mají zajisté bohatou budoucnost. „Cílů je mnoho a s věkem se mění. V létě jsem dostal jednu zajímavou nabídku, kterou by chtěl dostat každý hokejbalista a ta myšlenka mě pořád pronásleduje,“ prozrazuje. „Mé cíle jsou neskromné, to ani nemůžu říct. A pokud jde o reprezentační dres... často o tom mluvím s bráchou i s kamarády. Momentálně je pro mladé hráče dost těžké dostat se do výběru, ale v budoucnu bych si rád český dres znovu obléknul, třeba po boku mých kamarádů a bráchy,“ přeje si Štefka. „Každopádně budu klukům na MS v Košicích držet palce!“ upozorňuje.