CROSSDOCK Extraliga

Hráč víkendu Milan Janák: Musíme zlepšit koncovku a zredukovat počet trestných minut

Mostečtí hokejbalisté se po delší pauze a azylu v Malém Březně vrátili zpátky do své kryté haly, ve které v prvním jarním utkání hostili houževnatou Karvinou. Dlouho se zdálo, že si Karviná pohodlně dokráčí pro tři body, díky obratu z 0:3 na konečných 4:3 po prodloužení se ale z vítězství radoval Mo

V koncovce pokulháváme

Milane, na úvod prozraďte, jak moc jste se těšili zpátky do haly? Je to pro vás osobně velká výhoda, nebo se vám osobně hrálo lépe na plastovém povrchu v Malém Březně?

Kluci jsou a byli na halu zvyklí a dle dostupných informací se jim tam hraje velmi dobře. Ovšem mně prozatím nikoliv. Já byl odchován na plastu, tudíž si pomalu ale jistě zvykám na zdejší herní podmínky.

S Karvinou jste sice prohrávali již 0:3, avšak opticky jste měli více ze hry. Jak tedy nakonec dvoubodový zisk z tohoto zápasu hodnotit?

Očima diváka sice byla znát vizuální převaha, ovšem ke svým třem gólům, ať už padly šťastnou náhodou nebo ne, se celek Karviné dostal zaslouženě. Naopak my, co se týče koncovky, lehce pokulháváme. Je potřeba jít do koncovky razantněji, abychom prvním kontaktním gólem mohli nastartovat mosteckou salvu.

Kde vidíte hlavní příčinu toho, že jste Karvinou nechali odskočit do tříbrankového vedení?

Jak jsem již zmínil, musíme jít lépe do koncovky a proměňovat vypracované šance.

Přestávková promluva a zlepšený výkon

Probíhalo během druhé přestávky za stavu 0:3 v kabině nějaké hecování, nebo jste prostě nadále hráli svou hru a věřili jste, že vám přinese úspěch?

Hecovačky byly určitě na místě. Po druhé třetině jsem se ujal slova a promluvil celému týmu do duše. Samozřejmě mimo jiné zazněla otřepaná fráze, jako že musí začít každý sám u sebe a nehledat vinu jinde. V konečném důsledku právě má promluva do duše podnítila tým k absolutní koncentraci a sebedůvěře, a právě to zapříčinilo úspěch v podobě branek.

Myslíte si, že se na herním projevu soupeře mohla projevit i jeho daleká cesta, nebo jste tento faktor nepostřehli, případně se na něj neohlíželi?

Možná, že ano. Jak říká stará pranostika, „tak dlouho jedeš autem se džbánem pro vodu, až tě bolí nohy“, což ovšem nezabraňuje kvalitnímu protažení na předzápasové rozcvičce. Takže nějak extra horší výkon by to zapříčinit nemělo.

Podpoření útočných řad se nebráním

Vítězná branka z prodloužení byla v této sezoně vaše druhá. Z pozice obránce máte jistě zejména jiné než ofenzivní úkoly, jste ale třeba tím typem obránce, který se rád vydává dopředu, nebo se spíše považujete za „psa obranáře“?

Označení „pes obranář“ je dle mého názoru relativně výstižné, čemuž odpovídá i statut nejtrestanějšího hráče ligy nebo snad dokonce termín mostecký bandita, který byl v minulosti použit na webu hokejbal.cz. V obraně se snažím co nejlépe vyčistit prostor před brankovištěm a odvrátit tak inkasování zbytečných branek. Na druhou stranu se nebráním podpoření útočných řad, pokud to ještě fyzické síly dovolí. Z tohoto důvodu se trenér rozhodl zkusit moje odhodlání a přesunout mě na tento zápas na post levého křídla, což se ukázalo jako velmi dobré rozhodnutí.

Můžete onu zmiňovanou vítěznou branku popsat? Jak se gólová akce zrodila?

Celá situace začala nahozením od našeho nejlepšího hráče Tomáše Chyby do rohu soupeřova obranného pásma, kde nastal souboj o balónek. Přiměřenou tvrdostí a zarputilostí se mi podařilo dostat hostujícího hráče k zemi a míček mu úspěšně odebrat. V ten moment se hostující družstvo dožadovalo vyloučení, ovšem já i pan rozhodčí jsme viděli pouze a jenom čistý zákrok. Z této vítězné situace jsem z rohu hřiště běžel sám a v cestě za slávou mi stál pouze soupeřův brankář. V této situaci jsem použil svůj pověstný stickhandling, rozhodil gólmana a uklidil bekhendem míček do víka.

Co vám první jarní zápas ukázal, že je do dalších kol třeba zlepšit, v čem naopak podle vás nezaostáváte? Připravujete se na každého soupeře zvlášť, nebo věříte vaší nastolené taktice a stylu hry?

Jak jsem říkal, naše koncovka není ideální a je potřeba ji zlepšit. Souběžně je také na čase lehce zredukovat počty trestných minut, nikoli však tvrdý přístup ke hře samotné. Příprava na jednotlivé soupeře se nijak diametrálně neliší, protože zkrátka je nutné porazit všechny.

Asi se nebudeme plést, když řekneme, že momentální cíl Mostu je hlavně se probojovat do play off…

Přesně tak. Postup do play off je pro nás v nynější době cíl „number one“!