CROSSDOCK Extraliga

Napínavé Východočeské derby na úvod jara rozsekli Jeleni až v prodloužení

CROSSDOCK Extraliga tento víkend otevřela své jarní brány. Jedním z prvních zápasů byl také ten na východě Čech a jednalo se hned o derby. Do Hradce Králové zajížděl Letohrad, který měl v tabulce lepší postavení a nakonec si ho i vylepšil.

Do kabin se šlo po vyrovnání

První perioda utkání přinesla hned od prvních vteřin aktivní a na oko diváka i pohledný hokejbal. Hradečtí byli nejprve aktivnější a také úvodní šance na sebe nenechaly dlouho čekat, ty první sice v branku převtělenou nebyly, bědovat ale mohli především hosté. Jeleni se totiž po vyrovnání hry několikrát dostali do rychlý kontrů, především po stranách. Míček mnohokrát neletěl ovšem mezi tři tyče. Do menší brejkových příležitostí se dařilo po chybách hostů chodit i domácím. A když se míčku ujal Vít Fanderlík, parádně zakličkoval a položil i brankáře Šimaru, na ukazateli svítilo 1:0.

Jenomže na gól z deváté minuty našel Letohrad poměrně rychle odpověď. Nejprve sice ještě zvonila pravá hostující tyčka, zanedlouho už ale přišel velký zmatek před klecí Bryknera,a ten využil ke koncovce Jan Lux. Bylo to tak opět nerozhodně a ento stav také vydržel ještě další tři minuty do první sirény.

Téma pro oba týmy: střelba

Koncovka, která trápila v první třetině především hosty, se do druhého pokračování zápasu vylepšila. Směrem dopředu zabrali více i Hradečtí, těm však v útočným akcích kolikrát chyběl kousek k lepšímu sehrání, nebo právě četnější střelba. Role se ale postupně opět rychle vyrovnali a do vedení se znovu dostali Piráti. Nutno podotknout, že to byla trefa s velkým štěstím, jelikož opět Vít Fanderlík natáhl tentokrát až od modré čáry, míček pak směřoval od zadního mantinelu do zad brankáře hostů a následně těsně za brankovou čáru po dorážce letohradského odchovance ve službách Hradce Králové na hostování Ondřeje Luxe - 2:1.

Šance si pak ještě tvořily oba týmy, ze strany Hradce to ale skončilo na skvělých zákrocích Jana Šimary a pozornost Petra Bryknera, domácího brankáře, zase okusila ta hostující ofenziva.

Přesilové hry nerozhodly, prodloužení ano

Jelenům se podařil snový start třetí části. Jiří Košťál totiž už po necelých dvou minutách dorážel míček za záda marně se natahujícího Bryknera po střele Jana Luxe - 2:2! Následovala dlouhá vyrovnaná partie a pětačtyřicátá minuta se začala stále více přibližovat. Oba týmy ale cítily, že by utkání nakonec mohly ovládnout za tři body a tak se neustále snažily držet koncentrovanou hru a čekat na rozhodující, třeba brejkovou příležitost. Hned pět vyloučených hráčů během jedné třetiny na straně Letohradu ale značí, že blíže k vítězství měli Hradečtí. Ti však nedokázali ani jednou nebezpečně zahrozit, tudíž za nerozhodný výsledek i po třetí třetině mohli být více šťastnější hosté.

A jakoby nepovedená třetí perioda Jeleny zase pořádně nakopla. Při následném prodloužení tři proti třem totiž při první příležitosti hned rozhodli! Faltus se odpoutal od obránce, z levé strany vystřelil, Brykner míček vytěsnil a na správném místě ve správný čas pak stál Josef Hejtmánek. Tohle vítězství za dva body mělo pro hosty v sobotu odpoledne tudíž cenu podstatě tříbodovou!

HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Jiří Rytíř (trenér Hradce Králové): Bylo to utkání plné zvratů, skvělého náboje a parádního nasazení obou mužstev. Myslím si, že nakonec rozhodlo štěstí v koncovce, které měl tentokrát větší Letohrad. Hrajeme kombinační hokejbal, snažíme se dostat do brány složitější cestou, tak proto jsme občas neměli koncovku takovou, jakou jsme potřebovali. Je ale začátek jara, takže věřím, že do té potřebné formy se ještě dostaneme včas a play off bezpečně uhrajeme.

Tomáš Friml (trenér Letohradu): Jak jsme očekávali. S Hradcem to byl zase urputný hokejbal a hodně vyrovnaný zápas. My jsme měli ze začátku špatný pohyb, pak jsme to vyrovnali a dostali se i do několika dobrých příležitostí. Jak je ale naším zvykem, bohužel jsme je neproměnili, takže jsem se do vedení nedostali. Ve třetí třetině jsme pak měli několik vyloučení za naprosto zbytečné fauly, když jsme několikrát vyhodili míček mimo hrací plochu. Kluci to ale vždy skvěle ubránili a v prodloužení se naštěstí přiklonilo štěstí na naší stranu a rozhodli jsme. Dva body ze hřiště soupeře jsou pro nás skvělý počin!


STATISTIKY

HBC Hradec Králové 1988 vs. SK Hokejbal Letohrad 2:3 pp. (1:1, 1:0, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Fanderlík (Fišer, Bacovský), 25. Lux O. (Fanderlík, Šimek) – 12. Lux J. (Košťál, Krejsa), 32. Košťál (Macháček, Lux J.), 46. Hejtmánek J. (Faltus, Halbrštát).

HBC Hradec Králové 1988: Brykner (Novotný) – Hrabica, Šimek, Hrubý, Škoda, Jiřík, Fanderlík, Doležal, Ježek, Bacovský, Šimůnek, Lux O., Tesař, Mitra, Běloušek, Svoboda, Novák, Fišer, Král, Černý.

SK Hokejbal Letohrad: Šimara (Novák)- Hejtmánek D., Fajfr, Krejsa, Lux F., Teplý, Anýž, Halbrštát, Věchet, Faltus, Lajčiak, Bogdány, Hejtmánek J., Košťál, Lux J., Macháček.