CROSSDOCK Extraliga

Tenkrát to bylo rodinné posezení na chirurgii, vzpomínají bratři Luxové na vzájemný duel

Už nadcházející sobota nabídne první letošní ostré zápasy v rámci CROSSDOCK Exraligy hokejbalu. Naše redakce se zaměří na východočeské derby, které je zajímavé hned několika aspekty. Jedním z nich je i bratrských souboj dvou bývalých spoluhráčů.

Aby nebyl až moc přetrénovaný, směje se mladší Jan

Letošní jarní část extraligy začíná poměrně brzy, zřejmě vám to ale zase tolik nevadí, že?

Ondra: Mně to rozhodně nevadí, nejsem z cukru a zápasů v jakémkoliv počasí jsem zažil už dost.

Honza: U nás kvůli sněhu se moc potrénovat na hřišti nestihlo, když se začíná tak brzy. V Hradci už ale mají jaro, tak budou snad alespoň skvělé podmínky pro první jarní zápas.

Koho z vás letošní příprava více bolela?

Ondra: Jak znám Půcu (Tomáš Friml, hlavní trenér Letohradu pozn. red.), tak kluci určitě hodně běhali, měli vytrvalostní rychlost, pak přecházeli do krátkých sprintů a určitě běhali i venku. My jsme byli více v tělocvičně a ještě měli silové tréninky, takže si myslím, že podle běhání to bolelo asi více Janka a podle síly asi mě (usmívá se).

Honza: Sám vím, že toho letos určitě natrénoval více Ondra než já. Měsíc po zkouškách na škole jsem učil lyžovačku na horách. Což je sice velká zábava, ale celý den na nohách je taky dost výživné.

Ondra: Jen se nevymlouvej, neměl si to na tréninky daleko. Mohl si večerní stíhat (rozesměje se).

Honza: Což o to, nějak by se to dalo. Ale po tom celém dni se mi už nechtělo trmácet až do Letohradu. Navíc jsme po práci chodili na večerní lyžování, na běžky a zejména dlouhé podhorské večery bývají nejvíc náročné (směje se).

Ondra: Vidíš, já jezdil rovnou z práce o půl osmé večer na trénink po třinácti hodinách v montérkách (směje se). Si ze mě dělali kluci srandu...

Honza: No ale jinak sobotní tréninky jsem většinou stíhal, aby to nevyznělo, že jsem nebyl ani na jednom (směje se).

Honzo, Ondra v Hradci odtrénoval všechny vypsané tréninkové jednotky. Věříte tomu?

Honza: Chlapec jeden šikovná (usměje se). Aby nebyl přetrénovaný až moc!

Ondra: To se pozná v sobotu (směje se). Je pravda, že jsem teď v neděli první vynechal. To bylo až po tom rozhovoru s Petrem Novákem u vás na webu.

Poslední vzájemný souboj? Zopakuje se šitíčko?

Bude pro vás jarní start „proti sobě“ zvláštní? Nebo to řešit vůbec nebudete a je to zápas jako každý jiný?

Ondra: Pro mě to bude asi více vyhrocený zápas, pár v uvozovkách bývalých kamarádů mi moc nedaruje a půjdou do mě.

Honza: Pro Ondru to bude určitě více vyhrocené než pro mě. On ale bude ve svém živlu, a to pošťouchávání ze strany bývalých spoluhráčů ho akorát ještě více nakopne.

Ondra: Já už proti Letohradu za Hradec hrál před pěti lety, taky navíc na jaře a v Hradci. Skončilo to tehdy tak, že jsme s Jankem nakonec oba jeli po zápase na šití (smějí se).

Honza: Snad to tentokrát přežijeme oba bez újmy (směje se).

Co se tenkrát stalo?

Ondra: Já měl roztržené obočí, asi čtyři stehy, a brácha tržnou ránu pod nosem. Oba jsme dostali hokejkou.

Jeli jste do nemocnice alespoň jedním autem? (úsměv)

Ondra: Jeli (směje se). Janka jsem nabral a už jsem mířil do nemocnice. A ještě jedna zajímavost. Bratranec je chirurg, tak jsem volal mamce, ať zjistí, zda je v nemocnici. Nakonec byl, takže nás oba zašil právě on (směje se).

Honza: Byla to taková rodinná sešlost u šitíčka na chirurgii (smějí se).

Nic takového se snad, doufejme, teď opakovat nebude...

Ondra: To záleží, jak mě budou brousit (směje se).

Honza: Doufám, že pomyslná válečná sekera zase neuvidí nějaké další šrámy.

Tvrdou hru máme rádi oba, nejedná se ale o nic zákeřného

Dokážete do sebe na hřišti zajet tvrdě i vy? Nebo platí, že sice tvrdě, ale ne až tak, když je to brácha?

Ondra: Myslím si, že v rámci fair play, zákeřně ne, ale v rukavičkách to také nebude (usměje se). Už v dětství jsme měli pár chvil, kdy jednomu nebo druhému tekla krev díky bráchovi.

Honza: Je to tak, jak říká Ondra. Tvrdou hru máme rádi oba, ale že bych ho chtěl zmrzačit, to určitě ne. Přeci jenom bude brzy otec, tak aby se pak nemohl vymlouvat, že nemůže přebalovat (směje se).

Tak to gratuluji Ondro! Vypadá to, že tedy nejste v letošní sezoně produktivní pouze v kanadských bodech.

Ondra: (směje se) Děkujeme! Dá se to tak říci, ostrými jsem pálil už v letním přípravě (rozesměje se).

Honza: Od léta má pořádně nabitou mušketu. Je pravda, že tolik mu to snad nikdy nestřílelo, jak teď (směje se).

Ondra: Už jsem skoro u svého maxima, to se zastavilo na patnácti brankách. To už je ale roků...

Ono ale, Honzo, devět kanadských bodů za polovinu sezony s velkým přihlédnutím na to, jak je Letohrad produktivní, však také není vůbec špatný počin!

Ondra: Taky jsem si říkal, že jsem ti to předtím v lajně asi kazil (směje se).

Honza: Jsem rád, že sem tam dokážu přispět nějakým bodem do naši slabší ofenzivy. Ze začátku podzimu mi tam i něco spadlo. Snad k jaru něco přibude.

Ondra: Tak hlavně až od března, jo?! (směje se)

Honza: Ondrovi se ty body taky sbírají jinak, když mu to hází Báca (Jan Bacovský pozn. red.) do prázdné. Pravda, že v barvách Letohradu to ani s nahrávkou do prázdné často nepomohlo (směje se).

Ondra: Vždyť to je nejtěžší, dát to do prázdný (směje se).

Nikdo z nás nebude mrzutý víc než je zdrávo

Kolik branek tedy podle vás v sobotní mači padne?

Ondra: Tipuji do pěti. Ale dost možná to nebude po základní hrací době. Když jim bude chytat zeď, tak za ní se těžko cedí míčky (rozesměje se).

Honza: Těžko se to předpovídá. Může to skončit klidně s jednou brankou. Určitě si ale myslím, že to velká přestřelka nebude. Valašský pán pekla se vyspí do růžova (Jan Šimara pozn. red.) a oni mají po ptákách (směje se).

A kdo tedy bude v sobotu odpoledne z vás šťastnější?

Ondra: Já (směje se). Jdu po zápase s manželkou a kamarády na hamburger a pivo, co jsme dostali voucherem k Vánocům (usmívá se). A jak vím, Janek jede do Nekoře na ples, takže na výsledek myslet určitě nebude. Viď brácha? (směje se)

Honza: Když to vezmu víc z toho sportovního pohledu, tak šťastnější bude po utkání asi jenom jeden z nás. Ale ať to dopadne jakkoliv, nebudeme určitě víc než je zdrávo mrzutí. Do play off ještě pár zápasů bude a večer si to, jak koukám, dokážeme oba nějak vyspravit (usmívá se).