CROSSDOCK Extraliga

Komplexní přípravou chceme hlavně předejít častým zraněním, prozrazuje trenér Kuna

Lužinští mohli mít klidnou zimní přestávku. Jejich bodový polštář na špici tabulky před dotírajícím Kladnem se sice s posledními zápasy v minulém roce ztenčil na rozdíl dvou bodů, vše však hráči Kert Parku mají stále ve svých rukou.

Tvrdý dril nejen na kondici

Trenére, jak vypadala už podstatná část zimní přípravy vašeho celku?

Zvolili jsme možná takový netypický model přípravy. Jednou týdně jsme totiž chodili na ty klasické výběhy, vždycky jsme to měli specifické přímo na něco. Ten trénink byl pokaždé sice krátký, ale zato pořádně intenzivní. Tak, aby se to do hráčů promítlo. Potom to byla příprava i toho stabilizačního rázu, abychom co nejvíce předešli zraněním v zápasech. S tím souvisí, že tento týden jsme začali chodit hodně také na bosu. Do tréninku jinak zapojujeme spoustu pomůcek, aby hráči viděli, že těch cviků i mimo společnou přípravu může být například na tu stabilizaci hodně. V rytmu tří tréninků do týdne jsme potom ve čtvrtek chodili na další náročný a tvrdý vytrvalostní trénink formou kruhového tréninku, kde jsme zařadili hodně silové cviky. Vrcholem všeho byla potom první herní praxe v tomto roce na západě Čech.

A čtveřice zápasů ve dvou dnech pro vás přinesla vyrovnanou bilanci dvou výher, proti Dobřanům a slovenské Skalici, a proher s Plzní a Pardubicemi. Co si z toho odnést?

Jeli jsme tam s tím, aby nám zápasy ukázaly jednak pozitivní stránky, ale také ty negativní, na kterých potom musíme ještě pracovat. Teď už víme, kdo jak na tom momentálně je a na čem jako kolektiv musíme ještě pracovat. Pro nás všechny to v rámci přípravy byla jednoznačně výborná zkušenost.

Chceme, aby forma rostla směrem k play off

Ještě zpět k přípravě, proč jste zvolili zrovna takovýto model, který jste popsal?

My jsme hlavně nechtěli nic podcenit v tom smyslu kondiční komplexní přípravy. Máme v týmu dost kluků, kteří bojují o reprezentaci, takže i oni potřebují kvalitní týmovou přípravu. Navíc chceme co nejvíce předcházet zraněním, kterých jsme měli na začátku této sezony hodně, jelikož jsme ten předchozí ročník měli strašně dlouhý, tudíž i ta příprava pak byla kratší. Nechceme, aby se nám opět stalo, že po čtrnácti dnech, co se bude hrát, budeme mít dva tři hráče mimo hru.

Navíc vám trochu hraje do karet, že jarní část extraligy nezačínáte v únoru, ale až o týden později, že?

Je to tak, začínáme podstatě tedy až za tři týdny, první březnový víkend, ale ten týden navíc zase není tolik času navíc. Pro nás to je ovšem ideální čas, že máme po prvních přípravných zápasech ještě relativně dostatek času na vylepšení nedostatků. My se teď musíme modlit hlavně za počasí, aby nás pustilo vždycky, kdy budeme chtít, na hřiště. Hráčům jsme ale už říkali, že budeme až do startu trénovat stále tvrdě a nekompromisně. Směřujeme už od začátku přípravy k tomu, aby naše forma rostla a kulminovala směrem k play off.

V jakém počtu jste se na trénincích scházeli?

Někteří kluci neměli ideální docházku, takže o to teď musí více zabrat, aby ty tréninky, na kterých chyběli, rychle dohnali. Ti, kterých se to týká, to moc dobře vědí a věřím, že to do startu soutěže doženou.

Až se pořádně dostanete na hřiště, na co se budete nejvíce zaměřovat?

Při pohledu do statistik je to evidentní (usměje se). Trápí nás obdržené branky, takže musíme zlepšit defenzivu, to je jednoznačně úkol číslo jedna. Co se týče útoku, tak tam máme dle mého dostatečně schopné mužstvo, směrem dozadu se ale musíme určitě zlepšit. Musíme zapracovat na věcech, které pak budou rozhodovat v play off a budou zlomové pro konečný výsledek sezony.

Martin ještě neřekl poslední slovo

Skvělou zprávou je pro vás určitě návrat jedné z klíčových postav Kert Parku a reprezentace Martina Kručka!

To jednoznačně! A klíčová zpráva je pro nás hlavně ta, že Martin je zpátky v uvozovkách, v plné síle. Abych to řekl úplně přesně, myslím si, že ještě v hokejbale neřekl své poslední slovo. Už to, co předváděl v těch prvních přípravných zápasech teď o víkendu, dokazuje, jak je to velký hráč. On se vlastně vrací do hokejbalu poprvé od doby, co měl takové dlouhodobé zranění, ale tu chuť do hry má stále obrovskou, jelikož mu to strašně chybělo. Martin je zpátky a bude to bezesporu vidět i o víkendu na srazu reprezentace v Plzni.

Nemilou zprávou bylo naopak vidět Honzu Střechu, jak na turnaj do Dobřan dorazil sice na střídačku, ovšem v civilu a s čerstvou sádrou na ruce...

Je to bohužel tak. Stalo se mu to v pátek v utkání s Plzní, má naštípnutou zánártní kůstku na ruce. Honza si tím bohužel prochází už od podzimu, což mě mrzí, ale bohužel s tím teď už nic neuděláme. Až se vrátí, tak se pravděpodobně bude muset rozehrát v první lize za Jihlavu, aby byl připravený na ty klíčové boje před koncem základní části extraligy, nebo už na play off.

Co nové posílení vašeho celku, přichází nějaké?

Už teď v Dobřanech jsme poprvé zkoušeli mladého Jirku Vaniše z Hostivaře. V hledáčku pak ještě nějaké hráče máme.

Prozradíte více?

(usměje se) Nechtěli bychom o tom moc mluvit, když jsme se zatím třeba ještě nedomluvili. Ale mohu říct, že v hledáčku máme dva hráče, které bychom chtěli do startu pokračování extraligy přivést. Ještě si chvilku počkejte, až to bude oficiální, tak to samozřejmě moc rádi představíme. Je ale samozřejmě také možné, že už nikdo nepřijde a druhou část sezony odehrajeme s takovým kádrem, který máme teď.