CROSSDOCK Extraliga

Chceme vrátit titul na Kladno, o tom není pochyb, velí kapitán Alpiqu Špaček

Kladenský ALPIQ patří dlouhá léta ke špičce české hokejbalové extraligy. Svěřenci zkušeného trenéra Drahomíra Kadlece si výborně počínají také v probíhajícím ročníku, když v tabulce před sebe pustili zatím pouze obhájce titulu, pražský Kert Park.

Musíme se poučit z chyb

Martine, druhou příčku by téměř každý extraligový klub bral všemi deseti. Je ale tento výsledek uspokojivý také pro tak ambiciózní celek, jakým Kladno je? Co chybělo tomu, že jste se přes Kert Park nepřehoupli?

To, že jsme po podzimu na druhé příčce, nemá velkou váhu. Už od doby, co jsem do Kladna přišel, je zde nastavené, že o úspěšnosti sezony se rozhoduje až na jaře. Sledujeme naše výkony v zápasech, poučíme se z chyb v utkáních, která nám na podzim nevyšla a v klíčových duelech play off tyto chyby neopakovat, to je cesta k úspěchu.

Jak probíhá vaše zimní příprava? Zařadili jste do ní nějaké neobvyklé prvky či cvičení?

Zimní přípravu jsme zahájili 6. ledna a probíhá třikrát týdně. Hodně bude záležet na počasí, jestli nás nechá již zkraje února vyběhnout na hřiště. Jednou týdně chodíme do kladenského fitness centra, kde podstupujeme třicetiminutový program Grit, který je zaměřený na sílu, výdrž a rychlost. Tenhle typ přípravy jsme již v minulosti absolvovali a nemůžeme si ho vynachválit jak kvalitou tréninku, tak přístupem zdejších trenérů. Ostatní tréninky probíhají klasicky kombinací běhu, posilování a kolektivních her. Navíc máme tréninky spojeny s juniory, takže účast je opravdu solidní, a to je jen dobře. Na Kladně každý ví, že nikdo nemá místo v sestavě jisté, tudíž se každý snaží chodit tak často, jak mu to pracovní program dovolí.

Máte v plánu nějaká konkrétní přípravná utkání?

To je otázka spíše na jiné činovníky klubu, nicméně jsem v kabině pochytil, že bychom měli odehrát přípravný zápas s pražským KOVEM. To bude nejspíš jediné utkání před startem jarní části soutěže.

Budeme se chtít posunout ještě výš

Plánuje kladenský ALPIQ pro jarní část nějaké změny v kádru?

Jednoduchá odpověď. Žádná změna v kádru se na jaro nechystá. Do sestavy by se po operaci měl vrátit David Šrámek, bohužel se mu ale rekonvalescence protáhne, a tak se uvidí, kdy se Šrámis na hřiště vrátí.

Můžete prozradit konkrétní recept, který jste si na jaro naordinovali ať už ke stabilizaci vašich výkonů, případně k jejich zlepšení?

Uvidíme, s čím na nás přijdou trenéři. Vše se ukáže teprve přesunem tréninků na hřiště, ale jak jsem již zmiňoval výše, budeme se snažit poučit z nepovedených zápasů, a naopak navázat na utkání, která nám na podzim herně vyšla. Postavení v tabulce rozhodně není špatné, avšak ještě o tu jednu příčku výše se budeme chtít posunout.

Na otázku, jaké jsou pro Kladno sezonní cíle, by zřejmě dokázal snadno najít odpověď snad každý fanoušek hokejbalu…

Ano, po loňském nezdaru chceme samozřejmě napravit dojem a po několika letech vrátit hokejbalový titul do Kladna, to bezpochyby. Na jaře musíme vyladit formu k dokonalosti, jelikož právě jaro je ta nejdůležitější část sezony, kde se rozhoduje o úspěchu a neúspěchu.