CROSSDOCK Extraliga

Do přípravy dávají v Letohradě všichni maximum, to je pozitivní, libuje si trenér Friml

Letohradští hokejbalisté v letošním ročníku CROSSDOCK Extraligy dokázali už více než dostatečně navázat na svoji loňskou nejlepší sezonu za posledních 10 let klubové historie. Jak však Východočeši moc dobře vědí, povedená podzimní část nemusí vůbec nic znamenat, a to důležité teprve přijde.

S přístupem hráčů jsme spokojeni

Trenére, jak vypadá zimní příprava v letošním roce u vás? Došlo na nějaké novinky nebo jste zvolili osvědčený typ?

Zimní přípravu jsme začali 3. ledna a tréninky jsme měli od začátku třikrát týdně. V úterý a ve čtvrtek jsme trénovali v tělocvičně a v sobotu jsme potom chodili ven na umělou trávu. Zvolili jsme tedy stejný model jako každý rok, to znamená nabírání kondice a posilování s posilovacíma gumama. Využili jsme také třeba bosu, aby to hráči měli každý týden co nejvíce rozmanité. Vše, co bylo naplánované, jsme odtrénovali a teď už bychom byli rádi jenom na hřišti, pokud se počasí umoudří.

V kolika lidech obvykle trénujete a jak hodně úzce spolupracujete i přes zimní přestávku s juniory, které hojně a úspěšně zapojujete i do extraligových bojů?

Přípravu máme s juniory společnou a z A týmu chodí hráči, kteří bydlí v blízkém okolí, a ti, co jsou z větší dálky, tak trénují jako každý rok individuálně. V týdnu nás tak na tréninky chodí okolo dvaceti a i samotné hráče to potom baví více, než když se chodí v malém počtu. Jen mě mrzí, že s docházkou to je o poznání horší v sobotu. Jinak co se týká přístupu a nasazení hráčů v tréninku, tak jsme s Filipem Červinkou, u áčka asistentem a trenérem juniorů, spokojeni. Každý, kdo trénuje, dává do přípravy maximum, což je velmi pozitivní! (usmívá se)

Brzký nástup na hřiště? Nemyslím si, že to bude výhoda

Už jste se také dostali na hřiště, jak rychle si kluci zvykali na hokejky?

Na hřiště jsme se dostali poprvé teď v sobotu (2. února pozn. red), protože se v týdnu povedlo hřiště uklidit od sněhové pokrývky. Za to patří velké dík všem, co se na tom podíleli. Co se týká těch hokejek, tak si na ně kluci zvykli zase celkem rychle. Samozřejmě, byli tam nepřesnosti, ale jinak se to po pár cvičeních zlepšovalo a zlepšovalo. Jak jsem říkal, chceme už teď trénovat na hřišti, ale to se musí zlepšit počasí, protože neustále odklízet plochu od sněhu nebo trénovat na zamrzlém asfaltu, není dobré. Pokud by nám počasí v dalších dnech nepovolilo trénovat venku, tak se budeme připravovat v budově hokejbalu. Ale myslím si, že i když znovu nachumelí, tak i kluci budou chtít hřiště vyhrnout a připravovat se tam. Vždyť sezona pokračuje už za dva týdny... Takže čím více budeme s hokejkou na hřišti, tím lepší pro každého v týmu.

Právě to, že už trénujete na hrací ploše, by možná mohlo být výhodou. Některé celky se totiž ven teprve chystají...

Myslím si, že to zase taková výhoda pro nás nebude. Přeci jenom jsme ten trénink navíc měli třeba jenom jeden a teď má opět napadnou hodně sněhu. Je tak otázka, kdy se opět znovu dostaneme na hřiště, protože odklidit ho celé není jen tak.

Stihnete odehrát i nějaká přípravná utkání?

Máme domluvená dvě utkání v Heřmanově Městci, která by se měla odehrát týden před startem soutěže. Hrát se bude na platovém povrchu, což je pro nás skvělé, protože na tomto povrchu odehraje naše první tři mistrovská utkání v jarní části extraligy.

Doufáme v posílení dvěma hráči

S osmibodovou ztrátou na první Kert Park jste po podzimní části na skvělé třetí pozici! Co uděláte pro to, aby se v rozhodující části sezony nedostavil příliš brzy pocit úspěchu a naopak jste to dotáhli třeba ještě dál, než se vám povedlo minulý rok?

To je pravda, třetí místo je pro nás po podzimu velmi dobré umístění. Některé týmy ale mají odehráno méně zápasů a až se to srovná, tak může tabulka ještě vypadat trochu jinak. Ale na to, že se nám povedl podzim, už musíme teď zapomenout. Před námi je totiž už jarní část a druhá, důležitější, polovina sezony, která bude hodně náročná. Do každého zápasu musíme i nadále nastupovat maximálně soustředěni a podat v něm co nejlepší výkon. Soutěž je hodně vyrovnaná a každý bod do tabulky je cenný.

Změní se pro jarní boje nějak zásadně váš kádr? Jinými slovy, odešel někdo do jiného klubu nebo jste naopak někoho na soupisky mohli připsat?

Tým nikdo neopustil. A co se týče posil, tak věřím, že dva hráči přijdou. Měl by se vrátit Zdenda Král, až mu skončí hokejové povinnosti na Slovensku. Ten nám vloni na jaře hodně pomohl s produktivitou a ještě by k němu měl letos přibýt jeden hráč. Čeká se však ještě na jeho konečné rozhodnutí.

Už za dva týdny to také pro vás odstartuje. Na úvod soutěžního roku 2019 vás ale nečeká vůbec nic lehkého, jelikož jedete na venkovní trip do Hradce Králové, Kladna a Plzně. Může se už tady „lámat chleba“?

Nemyslím si, že by to měla být už nějak zásadně rozhodující část. Ale co se týká psychiky týmu, tak tato utkání důležitá určitě budou. Bylo by dobré z těch zápasů přivést co nejvíce bodů, které by pomohly jak nám v tabulce, tak také na potřebné sebevědomí hráčů do dalších zápasů!