CROSSDOCK Extraliga

Statistikám CROSSDOCK Extraligy vládnou hráči mistra, Lux znovuzrozeným snajprem

Poslední mozaikou do střípků podzimní části je rozbor individuálních statistik nejvyšší hokejbalové soutěže v České republice.

Danko táhnul marodkou zdecimovaného mistra

Dvojnásobní obhájci extraligového titulu z Lužin se v podzimní části letošního ročníku CROSSDOCK Extraligy potýkali s výkyvy formy, a to především vinou mnoha táhlých zraněních největších hvězd. V mnoha případech, v nichž Kert Park hrál se svými oponenty nerozhodně, či těsně prohrával, se o slovo přihlásila největší hvězda podzimu Petr Danko, který rozhodoval ty nejvíce vyrovnané zápasy, o čemž jednoznačně svědčí jeho bilance 25 kanadských bodů z 15 odehraných duelů. Jihlavský odchovanec s přesnou jedovatou střelou ovládl i střelecké hodování, když se v průměru za jedno utkání radoval z více jak jedné branky. Celkem pak nastřádal 17 přesných tref do černého. Jeho kolega Tomáš Wróbel si pak přišel na 22 bodů, díky nimž si před startem jarní části drží 2. místo v individuálních statistikách.

V družině mistrovského Kert Parku se pak ve výtečném světle představil i Tomáš Fejfar, který na podzim odehrál 12 zápasů, v nichž zapsal 20 kanadských bodů. Jeden bod ho tak dělí od 3. místa, jež patří kladenskému tahounovi Danielovi Hnízdilovi. Reprezentační pravoruký forvard s nevyčerpatelným zdrojem smyslu pro humor a citem pro přesnou nahrávku si v podzimní části přišel na 21 bodů. Navíc zaznamenal dech beroucí bilanci 15 přesných gólových pasů v pouhých 14 odehraných zápasech. Díky této statistice tak vládne králům nahrávačů. Raketový start do sezony zaznamenal jeden z nejmladších hráčů CROSSDOCK Extraligy a nedávný juniorský světový šampion z Kanady Matěj Fraňo. Postupem času se ale trošku zasekl, i tak okupuje nejvyšší příčky kanadského bodování s 19 „zářezy“ za 12 gólů a 7 asistencí.

Lux opět pálí ostrými, Krejsa nejproduktivnějším bekem

Sudoměřický talent Fraňo tak dýchá v boji o korunku krále ostrostřelců na záda elitní trojici, mezi níž najdeme na samém čele již zmiňovaného Danka z Kert Parku, na druhé příčce se pak prezentuje královéhradecký ostrostřelec Ondřej Lux, který před stratem ročníku přišel do východočeské metropole na hostování z mateřského Letohradu. V dresu jelenů v poslední sezoně individuálně dost strádal, vždyť za celý loňský pro Letohrad bronzový ročník nastřílel jen 6 gólů z 24 odehraných zápasů včetně play off! V Hradci tak značně pookřál a vypracoval se opět do reprezentační formy. Pozvánka do národního týmu ho ale stále míjí. Josef Česák z Pardubic pak oplývá stejným ziskem 13 podzimních branek jako Lux. Loňský nejlepší střelec CROSSDOCK Extraligy Lukáš Soukup z Ústí nad Labem se podle všeho svezl s letargií severočeské družiny a nachází se „až“ na 5. místě se ziskem 10 gólů z 13 duelů.

Přesuneme-li se k leckdy podceňované statistice nejlepších nahrávačů, tak v ní září Daniel Hnízdil z Kladna, jemuž 15 asistencí pomohlo k celkovému součtu jednadvaceti kanadských bodů. Na druhé příčce se nachází jedna z největších hvězd extraligy i národního týmu Tomáš Wróbel, jenž v podzimní části nahrál třináctkrát přesně na gól svým souputníkům z pražských Lužin. Kladenský ultrarychlý a bojovný útočník Martin Špaček získal 12 asistencí, díky nimž mu patří průběžné 3. místo. Nesmíme opomenout ani perfektní hody Tomáše Fejfara nacházejícího se na 4. příčce se ziskem 11 přesných pasů. Hned za ním se pak na páté pozici jeví nejproduktivnější obránce podzimní části CROSSDOCK Extraligy Jiří Krejsa s devíti nahrávkami. Obrozený talent si pak přišel na 18 kanadských bodů, jež mu vynesly průběžnou 9. pozici v celém kanadském bodování extraligy.

Bryknerova perfektní úspěšnost, Středočeši nejslušnější

O post reprezentační jedničky na dálku s výtečnou fazónou bojuje Jan Šimara, jenž v průměru za jedno podzimní utkání obdržel jen 1,42 gólů a pyšní se absolutně nejlepší procentuální úspěšností zákroků, kterou vyšvihl na číslovku 94,69%! Za ním se v těsném závěsu drží teprve dvaadvacetiletý strážce plzeňské svatyně Jiří Návara, jenž sice odchytal o čtyři zápasy méně než letohradský fantom Šimara – ten nastoupil do 12 duelů, Návara pak do 8, i tak si ale talentovaný brankář západočeských mečounů přišel na úctyhodné statistiky. V průměru za jedno utkání obdržel pouze 1,50 gólů a úspěšnost zákroků vyšvihl na 93,55%. Třetím do party nejlepších individuálních statistik je gólmanský kladenský bard Jan Jirotka. Ten v obdržel v průměru za jeden zápas 2,08 gólů, v úspěšnosti zákroků se mu ale až tak nedařilo, o čemž svědčí cifra 88,69%. Třetím nejlepším v procentuální úspěšnosti (91,96%) je pak v celkovém pořadí sedmý Petr Brykner z Hradce Králové.

Na závěr detailního statistického rozboru podzimní části CROSSDOCK Extraligy se přesuneme k zářným týmovým výkonům. Leč se Rakovník utápí v krizi na samém chvostu extraligové tabulky, přeci jenom se před jarním pokračováním nejvyšší soutěže pyšní nejvíce gentlemanskou hrou. Středočeši totiž v průměru za jedno klání vyfasovali jen 9,14 trestných minut. Druhým nejslušnějším týmem byl další středočeský celek z Kladna, který si v průměru za jeden zápas přišel na 9,63 minut za katrem. Kladno bylo současně i nejproduktivnějším celkem. Svěřenci Drahomíra Kadlece nastříleli v 16 duelech 71 gólů a útočí tak na zdolání magické hranice 100 blahodárných brankových tref! Letohradští jeleni pak stavěli zápas co zápas nejpevnější obranou hráz, jelikož v 16 podzimních zápasech obdrželi pouze 23 gólů, což je při vyrovnanosti extraligy neuvěřitelné číslo.