CROSSDOCK Extraliga

Nezdolný Jan Čejka: Dva, tři zápasy za víkend se dají v pohodě zvládnout

Hostivařský talent Jan Čejka se dostává do podvědomí hokejbalové veřejnosti stále víc a víc. Na jaře minulého roku si jako patnáctiletý připsal premiérový start v extralize, když oblékl dres Kert Parku, se kterým později získal titul, v tomto angažmá pokračuje i letos a vede se mu náramně.

Starty ve třech různých kategoriích

Ptát se Jana Čejky na spokojenost s dosavadními výsledky se může zdát jako velmi obtížný úkol, a to v nejlepším smyslu slova. Hodnotit totiž musí výkony hned tří mužstev ve třech různých kategoriích.

Honzo, začněme od kategorie nejvyšší, tedy extraligy. První místo v tabulce, vyrovnané výkony celého týmu, tady nelze hodnotit jinak než pozitivně. Souhlasíte?

Rozhodně panuje velká spokojenost. I když jsme měli pár hráčů zraněných, stále jsme dokázali vyhrávat a bylo vidět, jak silný tým máme. Na jaře už snad budeme v plné síle.

Byl nějaký zápas nebo moment, který vám z podzimní části utkvěl v hlavě?

Určitě to byl Česko-slovenský Superpohár, který byl odměnou za loňskou vydařenou sezonu.

Za Kert Park jste v tomto ročníku odehrál prozatím šest zápasů. Jste s vytížením v extraligovém celku spokojen? Jaká je vaše domluva s trenéry, má nějaká kategorie přednost, nebo to pravidelně různě střídáte?

Vytížení je tak akorát, každý víkend mám dva zápasy. Juniorka v Hostivaři má určitě přednost, takže za Kert Park jsem nastupoval hlavně, když bylo volno.

Mohl byste prozradit, kdo má ve volbě vašeho nasazování do zápasu největší slovo? Je to realizační tým v Kert Parku, nebo Hostivaři?

Určitě má přednost moje mateřská Hostivař. Jak jsem říkal, za Kert Park nastupuji pouze, pokud to vyjde časově a cítím, že během toho víkendu více zápasů zvládnu.

S kým v Kert Parku nejčastěji nastupujete ve formaci?

Kvůli zraněním Martina Kručka a Stříšky (Jan Střecha, pozn. red.) se sestava často měnila, postupem času navíc vypadali i další hráči, mezi nimi například Zvony (Dalimil Zvonek). Většinou jsem nastupoval právě místo Stříšky, vedle Danyho (Petr Danko) a Saši (Tomáš Wróbel).

S muži Hostivaři jste přibližně ve středu tabulky, prozatím na příčkách zajišťujících play off. Určitě si ale uvědomujete, že tabulka je extrémně nabitá. Jak tedy momentální výkony hodnotit?

Náš tým je velmi mladý a někteří hráči hrají mužskou soutěž poprvé. S výsledky jsme spokojeni, bodů sice mohlo být víc, ale při vyrovnanosti ligy jsme za pátou příčku určitě rádi a na jaře se pokusíme poprat o příčky vyšší.

Podobná situace vládne i v juniorce. Atak nejvyšších příček však rozhodně není nereálný, jelikož vaše forma je velmi dobrá.

Je to tak, máme oproti soupeřům třeba až o čtyři zápasy méně a pokud všechny vyhrajeme, rázem jsme na čele. Zatím jsme prohráli pouze s Kladnem, navíc jsme dokázali vyhrát s nejsilnějšími týmy ligy, tedy s Letohradem, Hradcem, Pardubicemi, Ústím a Plzní. Letos se v juniorech chceme určitě porvat o ty nejvyšší příčky.

Kde Jan Čejka odehraje jarní část?

Blíží se ta nejdůležitější část sezony, posledních několik zápasů základních částí, potom play off. Víte už teď, kam budou vaše kroky v tomto období směřovat? Kdo na vás „bude mít právo“, existuje nějaká nepsaná domluva?

Bude se to odvíjet hlavně od toho, jak bude probíhat play off. Rozhodovat se konkrétně bude až na jaře, právě podle vývojů vyřazovacích bojů.

Dá se určit nějaký váš nejoblíbenější parťák, se kterým vám to opravdu lepí? Můžete jmenovat z kterékoliv kategorie.

Nejlíp se mi hraje s Jirkou Vanišem. Už spolu hrajeme dlouho a na hřišti o sobě víme, k tomu útok perfektně doplňuje Mára Zyta. Výborně si rozumím i s obránci Ondrou Kubešem a bráchou Jirky, Dáníkem. V Kert Parku se často mění sestava, takže si pomalu zvykám na spolupráci se všemi, ale asi nejlíp se mi hraje s Vaškem Šlehoferem, jelikož má podobný styl hry a na hřišti si dokážeme vyhovět.

Nepředpokládáme, že byste s takovým zápasovým vytížením měl větší problémy, ale upřímně. Řekl jste si někdy, „je toho moc, mám dost“, nebo jste natolik připraven, že něco takového u vás neuslyšíme?

Dva, tři zápasy za víkend se dají v pohodě zvládnout. Navíc jsem teď měl každé pondělí masáže, které mi hodně pomohly se připravit na další týden.

Jaký máte recept na udržování se v takové formě?

Tréninky mám třikrát až čtyřikrát týdně, jednou s Kert Parkem, dva až tři s Hostivaří. Když mám volno, snažím se doma dělat něco navíc, ale díky škole je to velmi těžké.

Tvrdé tréninky až pětkrát týdně

Jak to máte s neoblíbenou zimní přípravou, jsou v ní i prvky, které vás baví?

Letos zatím spíše běháme, s posilovnou jsem se ještě nesetkal. Běh je moje oblíbená činnost, takže zatím nemůžu říct, že by mě zimní příprava nebavila, ale samozřejmě už bych se radši viděl s hokejkou na hřišti (smích).

Jakým způsobem letošní zimní přípravu absolvujete? Připravujete se i v Hostivaři i v Kert Parku, nebo jste vsadil na přípravu „pouze“ v jednom týmu?

V pondělí chodím s Kert Parkem na běhací trénink, v úterý, čtvrtek, pátek a neděli chodím s Hostivaří, kde se připravujeme spíš na odrazovou sílu a zrychlení. K tomu mám ještě jeden individuální trénink s paní Drahošovou na BodyBody (intenzivní, krátký trénink), který mě obrovsky chytl.

Přeskočit věkovou kategorii není pro Čejku problém

Přejděme k reprezentaci. Vy, ačkoliv stále šestnáctiletý, jste minulý týden absolvoval kemp s reprezentační dvacítkou. Byla vám možnost přípravy se starší kategorií sdělena trenéry již dříve, nebo jste byl nominací překvapen?

S ročníkem 2000 a 2001 jsem se připravoval už dříve, byl jsem s nimi na Mistrovství světa v Anglii. Ondřej Novák (trenér Hostivaři) mi jednou při tréninku řekl, že se budu připravovat s U20, takže jsem to už čekal.

Jak tuto pozvánku vnímáte? Musí to působit jako velké zadostiučinění, po vší té dřině a skvělých výkonech dostat pozvánku na takovou akci.

Byl to teprve seznamovací kemp, určitě se ale budu snažit dál, aby přišla pozvánka i na další akce.

Jste nějak konkrétně domluven s trenéry pro nejbližší období? Bude tedy vaše příprava pokračovat pouze v kategorii U20, nebo přichází v úvahu také akce U18?

Bylo mi řečeno, že již budu trénovat pouze s U20 a nebude to jako loni, kdy jsem trénoval s U18 i s U16. Takže teď je moje priorita nejstarší mládežnická kategorie.

Na závěr prozraďte, jaký je váš cíl, ať už týmový, nebo individuální?

Cílů je skutečně hodně. Určitě chci pomoci Kert Parku k zisku dalšího mistrovského hattricku. V Hostivaři pak chci bojovat o zlato, o tom není pochyb.