Reprezentace

Doufám, že další kemp bude opět o mnoho lepší, říká spokojený Friml

Hokejbalovou reprezentaci hráčů do 20 let dostal v průběhu prosince minulého roku do rukou nový realizační tým, a to konkrétně ten okolo bývalého asistenta u A týmu, tedy Tomáše Frimla.

Složili jsme třicítku kvalitních hráčů

Trenére, jak dlouhá vůbec mohla být příprava prvního kempu pod vaším vedením?

Moc ne, protože nás zvolili právě až v polovině prosince, takže toho času jsme do prvního kempu zase tak neměli. Každopádně jsme se hned sešli s celým realizačním týmem a museli jsme také počítat s kapacitou plzeňské haly, která je hodně obsazená. Nějaký termín jsme nakonec našli, i když jsme museli nakonec začínat v pátek, ale myslím, že to zase taková komplikace pro nás nebyla. Jsme rádi, že jsme se nakonec domluvili a vyšli nám v Plzni takto vstříc.

Kdo vám s první nominací kromě asistentů nejvíce pomohl?

Já jsem si hned v prosinci volal ještě s bývalým trenérem výběru hráčů do osmnácti let Martinem Davídkem, abych byl v obraze a získal informace o některých hráčích, za což bych mu chtěl ještě jednou touto cestou poděkovat, protože mi hodně pomohl. Myslím, že jsme společně s celým realizačním týmem složili třicítku kvalitních hráčů, ze kterých ale nakonec ještě někdo vypadl, protože jel třeba na předem dlouho domluvený víkend na horách nebo byl zraněný. Kdo ale nakonec do Plzně jel, tak předvedl hodně kvalitní výkon, který si nyní ještě rozebereme a uvidíme, koho povoláme a koho naopak nepovoláváme na další kemp v červnu.

Další soustředění vás tedy čeká až za půl roku. Prvotní setkání v lednu tak bylo určitě ještě před startem jarní části sezony důležité…

Určitě, to jednoznačně ano, chtěli jsme se společně s hráči setkat už takhle ze začátku roku. Přeci jenom my, jakožto realizační tým, jsme pro všechny noví, takže jsme se představili a hráči zase nám. V pátek jsme měli sezení v zasedací místnosti na hotelu, kde jsme všem hráčům říkali, jakou máme představu, a hlavně jsme zdůraznili, aby na sobě všichni makali i mimo kempy. Až v červnu po sezoně přijedou, tak uvidíme, jak budou připraveni. Měla by nás navíc čekat prověrka proti A týmu reprezentace těsně před jejich mistrovstvím světa v Košicích.

Delší čas bez hokejky byl občas znát

Jak vypadal první kratší tréninkový den?

V pátek jsme se sešli v Plzni až odpoledne v pět hodin. Většina z kluků už začíná suchou přípravu, tak jsme jim dali tréninkové cvičení, aby si zase zvykli na hokejku a jak se chová míček. Přeci jenom nějaký měsíc a půl netrénovali, takže jsme hned nechtěli jít hrát.

Druhý den už naopak patřil pouze herní praxi…

Ano, hráli jsme dva zápasy. Ten první jsme s trenéry sledovali z tribuny, abychom viděli, jak se hráči chovají na hřišti při různých herních variantách a podobně. Potom jsme si je před tím druhým zápasem pozvali a řekli, co bychom chtěli změnit a upravit. U toho dalšího utkání už jsme byli na střídačkách, a když se nám něco nelíbilo, tak jsme to hráčům říkali hned, aby se to příště už snažili vylepšit. Myslím, že tento plán byl prospěšný a doufám, že si z toho hráči odnesli jen to nejlepší a příští kemp bude zase o mnoho lepší.

A byla vice než měsíční absence hokejky u hráčů hodně znát?

Určitě, u některých více a u některých zase méně. Ale to je v této fázi sezony jasné. Až hráči přijedou na naše další setkání v červnu, bude to úplně o něčem jiném, protože všichni budou po sezonách maximálně rozehraní.

Poznatky o hráčích dávají v našem týmu všichni

Ještě bych se rád vrátil zpět k tomu výběru hráčů. Jak složité to pro vás při první nominaci bylo?

Samozřejmě hodně, protože většinu těch hráčů jsme všichni nějak podrobně neznali. Hodně jsme ale chtěli vidět kluky z té předešlé reprezentace do osmnácti let. Pak jsme sledovali mladé hráče napříč kluby, jaké mají statistiky, volali jsme si s trenéry, jak kdo pracuje a podobně. Takže toho zjišťování a práce bylo hodně, a nakonec jsme se rozhodli pro tento výběr. Ještě bych chtěl zmínit, že ti hráči, kteří teď v lednu v Plzni nebyli, tak že k nám rozhodně nemají zavřené dveře. Je před námi celá jarní část, tudíž se sem může dostat ještě úplně kdokoliv, komu se začne dařit třeba lépe, než tomu bylo v první polovině sezony.

A role při hledání hráčů máte v realizačním týmu rozdělené jak?

Pavel Štefka sleduje 1. Ligu a Honza Donauschachtl má také perfektní přehled o této soutěži. Já mám na starost juniorskou extraligu a Filip Červinka, i když je u reprezentace vedoucím týmu, tak jinak trénuje i juniorku v Letohradu (1. místo po podzimní části Extraligy juniorů pozn. red.), takže i on má přehled o této soutěži a předává nám poznatky. Jak říkám, když se někdo na jaře objeví a bude pro někoho z nás viditelný, určitě ho mile rádi přivítáme na červnovém kempu!

Sestava z prvního soustředění reprezentace U20.