CROSSDOCK Extraliga

Držíme se pokynů trenérů a fungujeme jako tým, těší nejlepšího brankáře Šimaru

Okénko do nejlepších individuálních výkonů zakončíme vyhlášením nejlepšího gólmana podzimní části CROSSDOCK Extraligy. Stejně jako v 1. Lize, tak i v nejvyšší soutěži jsme vybrali vládce individuálních statistik v osobě Jana Šimary z Letohradu.

Mladí kluci budou jednou největšími tahouny i v reprezentaci

Máte za sebou s Letohradem velmi úspěšnou podzimní část, kterou jste zakončili na 3. místě tabulky. Panuje u vás spokojenost? Berete umístění, výsledky a výkony týmu jako povedené?

Spokojenost určitě panuje, měli jsme povedený vstup do sezony, kdy jsme dokázali bodovat pomalu v každém zápase a zbytečně neztráceli body. S umístěním v tabulce jsme maximálně spokojeni, protože jsme dokázali navázat na loňskou povedenou sezonu a ukázali tak, že to nebyla jenom náhoda, ale že máme na to hrát mezi hokejbalovou elitou.

Letos disponujete velmi mladým týmem. Takové výkony jste před sezonou asi těžko jen očekávali, nebo se pleteme? (úsměv)

Myslím si, že máme dokonce nejmladší tým v extralize, ale naši mladí kluci ukazují, že do extraligy patří, a dokonce nám ukazují, že jednou budou největšími tahouny jak na extraligové úrovni, tak i mezinárodní. Jestli jsme to očekávali? To je snad samozřejmé, letos chceme určitě v play off zabojovat a dostat se zase o krůček dál než v předchozí sezoně (usmívá se).

Vy osobně jste naskočil do 12 zápasů podzimní části a ovládl jste gólmanské statistiky, když jste v průměru za jedno utkání obdržel pouze 1,42 gólů za zápas a procentuální úspěšnost zákroků jste vyšponoval na 94,69%! Jste se svými výkony a statistikami spokojený a je to i důkaz toho, že do obrany šlape celý tým?

No já osobně samozřejmě spokojený jsem, ale bohužel si i uvědomuji, že pár střel navíc jsem chytnout mohl (směje se). Ale je pravda, že letošní sezonu nám perfektně funguje obrana a nepouštíme hostující tým k více vyloženým šancím, než tomu bylo doposud. Snažíme se držet pokyny našich trenérů a fungujeme jako tým.

Na Míšu Nováka jsem hrdý, chytá parádně

Letohrad obdržel nejméně branek v soutěži (23), což je o 9 gólů méně, než má druhá Plzeň. Čím to? To se vyloženě zaměřujete hlavně na defenzivní hru? Mezi vstřelenými brankami se totiž nacházíte někde uprostřed tabulky, takže to také není špatné. Je ale třeba pro jarní část na něčem rapidně zapracovat?

Defenzivní hru máme perfektně zvládnutou, takže na jarní část se budeme muset více zaměřit na agresi do brány a určitě to přinese své ovoce a budeme se nacházet i výše než uprostřed tabulky. To, že dostáváme málo gólů je samozřejmě i zásluha mého kolegy Míši Nováka (juniorský gólman a nedávný mistr světa kategorie U20 z Kanady, kde získal i ocenění pro nejlepšího brankáře pozn. red.),který také v letošní sezoně ukazuje perfektní výkony a dokáže mě zastoupit.

Na jaký zápas nejlépe v podzimní části vzpomínáte a které klání vás vyloženě mrzelo, že jste ztratili a zrovna jste v něm střežil letohradskou klec?

Já si úplně živě vzpomínám na zápas v Březně, kde jsme hráli s Mostem a dostali gól asi 3 minuty před koncem zápasu a prohráli 1:0. Bylo to v přesilové hře, kdy míček šel mimo bránu a domácí hráč to šťastně tečoval do brány. My jsme měli hodně gólových příležitostí, dokonce jsme snad šli i pětkrát sami na bránu, ale bohužel jsme nemohli najít recept na domácího brankáře. Každopádně bych chtěl vyzdvihnout areál v Malém Březně, takových areálů by mohlo v české republice být více.

V brance dostal o dost více prostoru, než tomu bylo v minulosti zvykem, váš náhradník. Letos tuto funkci vykonává talentovaný devatenáctiletý junior Michal Novák. Co říkáte na jeho výkony? Vždy když nastoupil, tak Letohrad bodoval, třikrát vyhrál, jednou padl po nájezdech, jste na něj hrdý?

Určitě jsem, Míša ukazuje, že je dobře rozchytaný z MS v Kanadě a přenáší to i do sezony a díky tomu také bodujeme. S trenérem jsme se před sezonou dohodli, že Míša dostane více příležitostí v brance, než tomu bylo v minulých sezonách, aby mě mohl kdykoliv zastoupit.

Skvělí fanoušci nám tvoří šestého hráče na hřišti

S jakými cíli budete vstupovat ať už týmově, tak individuálně do jarní části? Play off by vás nemělo minout, ale začínat vyřazovací část doma by bylo asi výhodné, že?

Momentálně to vypadá, že play off si určitě zahrajeme a samozřejmě by pro nás bylo nejlepší začínat doma, přece jenom máme výhodu domácího hřiště, protože ostatní týmy hrají na plastu a my pořád na asfaltu. Není to sice až tak velká výhoda, ale máme skvělé fanoušky, kteří nám tvoří šestého hráče na hřišti a vedou nás za vytouženým vítězstvím.

Příští rok ve druhé polovině června se v Košicích na Slovensku uskuteční mistrovství světa. Je velkou motivací se na šampionát probojovat a po několika letech konečně vykonávat pozici reprezentační jedničky? Přidáváte si kvůli tomu i navíc v tréninku?

Tak samozřejmě bych byl velice poctěn, kdybych dostal důvěru od trenérů a byl jednička, ale i kdybych nebyl tak určitě nebudu zklamaný, protože mezi námi jsou další skvělí brankáři. Momentálně máme individuální plán jarní přípravy a tomu se věnuji naplno, trénuji několikrát týdně s trenérem a myslím si, že budu dobře připraven na jarní část a dokážu pomoct týmu co nejvíc to půjde.

Co byste popřál celé hokejbalové veřejnosti do nového roku?

Popřál bych hlavně hodně štěstíčka a zdravíčka, které v dnešní době potřebuje opravdu každý a je to ta nejdůležitější věc v našem životě. Útočníkům hodně vstřelených branek - ne mě (směje se) a brankářům šťastnou lapačku. Mějte se krásně a užívejte si dalších společných chvilek jak na hřišti, tak i mimo něj.