CROSSDOCK Extraliga

Musíme umět prohrát, abychom příště vyhráli, uvědomuje si nejlepší útočník Danko

Redakce hokejbal.cz se v zimní přestávce před startem jarní části CROSSDOCK Extraligy zaměří na ty nejlepší individuální výkony nejvyšší mužské soutěže v České republice, později však i v 1. Lize.

Po úspěších posledních let musíme makat víc a víc

Máte za sebou další veleúspěšnou základní část. Jste s týmovými výkony a výsledky v podzimní části nejvyšší soutěže spokojení, nebo je stále po dvou titulech a letošním vítězném podzimu na čem pracovat?

Určitě! První místo po podzimní části je super, i když jsme nehráli ani jeden zápas v kompletním složení, o to je naše umístění a bodový zisk cennější. Po všech těch úspěších posledních let musíme makat víc a víc, protože proti nám hrají soupeři na hraně a někdy i nad hranou svých možností, kdo by taky nechtěl porazit nejlepší tým u nás a na Slovensku, že? (smích)

Na podzim jste prohráli celkem čtyři zápasy, dva až po prodloužení či nájezdech. Která porážka mrzí nejvíce a měli jste na to, abyste všechny duely vyhráli?

V Hradci Králové už bylo na všech vidět, že chtějí, aby byl konec, už jsme byli z toho náročného kolotoče unavení, z Karviné jsme dovezli bod, i když jsme pětkrát inkasovali a s Pardubicemi nám to na podzim nevyšlo ani jednou, hold nejsme kapela, abychom pořád vyhrávali. (smích) Musíme umět prohrát, abychom příště vyhráli, nejdůležitější bylo, že jsme vždy následující zápas vyhráli a na občasnou prohru rychle zapomněli.

Střílíte hodně branek, takže v útočné části šlape vše asi jak má, je to tak?

V Kert Parku je radost hrát, co hráč, to pojem a osobnost, od dravého mládí po zkušené matadory. Hrajeme útočný hokejbal a máme kvalitní hráče, takže soupeře většinou přestřílíme a z toho pramení i naše produktivita.

Nejvíce bodů? Zásluha mých spoluhráčů!

Vy jste se stal nejproduktivnějším hráčem podzimní části CROSSDOCK Extraligy se ziskem 25 bodů za 17 tref a 8 asistencí. Z osobního hlediska to asi lepší být nemohlo! (úsměv) Jste s tímto součtem spokojený?

Jak se říká, s jídlem roste chuť, takže jsem chtěl mít bodů ještě víc. (smích) Škoda, že nám zkontumovali první kolo s Karvinou, to bych měl o dva góly víc, ale... Když jsem si po nějaké chvíli zhodnotil moje statistiky, tak jsem samozřejmě spokojený! Každopádně je to zásluha mých spoluhráčů a za to bych jim chtěl poděkovat.

V mnoha vyrovnaných zápasech, které rozhodoval jeden jediný gól jste rozhodl právě vy. Čím si to vysvětlujete? Trenéři na vás asi hodně sází, je to tak?

Těžko říct, prostě jsem šel na hřiště s tím, že zápas rozhodnu. Obrovským faktorem je samozřejmě štěstí, že se ke mně odrazil balonek nebo moje střela prošla přes pět hráčů. Trenérům patří díky, že na mě vsadili v dané okamžiky, ze střídačky by to takhle nedopadlo.

Redakce hokejbal.cz vás nominovala do All Stars týmu podzimní části a vyhlásila vás i nejlepším útočníkem podzimní části. Těší vás to?

Jistě! Každé ocenění mé „práce“ velmi potěší, děkuji. Po podzimní části jsme měli „posezení“ v Praze a tam mi náš kapitán „Saša“ Wróbel předal flašku Staré Myslivecké jako nejlepšímu útočníkovi, takže jestli máte v plánu něco podobného, rád zašlu svojí adresu. (smích)

Cíle? Nezranit se, vyhrát znovu titul a mistrovství světa v Košicích!

Které utkání pro vás osobně a tým Kert Parku bylo na podzim nejnáročnější a proč?

Nejnáročnější bylo utkání na Kladně. Tam kdyby se zápas po první třetině neukončil vlivem počasí, tak si dovolím tvrdit, že bychom dostali pořádně nařezáno. A potom i ta dohrávka, kde jsme předvedli, co jsme předvedli, to bylo něco! Zdravím kluky na Kladno! (smích)

S jakými ať už týmovými, tak také osobními cíli budete vstupovat po zimní přestávce do jarní části?

Co se týče týmových ambicí, tak jednoznačně obhajoba titulu. Osobní ambice jsou následující - nezranit se v play off, vyhrát znovu titul, vyhrát mistrovství světa v Košicích!

V červnu příštího roku se právě uskuteční další mistrovství světa, tentokrát na Slovensku v Košicích. Je velkou motivací probojovat se na vrchol letošního roku a co pro to hodláte udělat a obětovat?

Šampionát je samozřejmě pro každého sportovce nejvíc. Navážu na mojí předchozí odpověď. Budu hrát svoji hru, v play off půjdeme co nejdál a snad se mi vyhne zranění a pak se děj vůle boží.

Co byste na konci roku popřál spoluhráčům, soupeřům, fanouškům, funkcionářům a dalším dobrým lidem do Nového roku?

Hlavně to zdraví... Všem svým spoluhráčům i soupeřům přeji, ať jsou všichni zdraví a ať je náš sport naplňuje, fanouškům spoustu zábavy a krásných akcí, funkcionářům pevné nervy a úspěchy a všem dobrým lidem lásku bližních!