CROSSDOCK Extraliga

Pražský svaz inicioval dobročinný projekt „Boduj a pomáhej“: Zapojte se i vy!

Pražský svaz hokejbalu přišel s unikátním projektem na pomoc potřebným.

Výtěžek projektu ulehčí dětem péči a zajistí rehabilitace

Pražský svaz hokejbalu se zapojí do unikátního projektu na pomoc potřebným ve spolupráci s dobročinnou nadací Konto Bariéry. Co vás k tomuto kroku vedlo?

Opravil bych tvrzení, že se zapojí do projektu. Pražský svaz hokejbalu tento projekt inicioval, a to od samotné myšlenky až po jeho zrod, přestože jsme v zárodku vůbec netušili, co vše to bude obnášet. Až když jsme se pustili do realizace, zjistili jsme, že uspořádat veřejnou sbírku není administrativně vůbec nic jednoduchého. Pražský svaz hokejbalu slavil 30. výročí vzniku, a částečně i proto jsme se zabývali myšlenkou, jak dát tomuto jubileu nějakou přidanou hodnotu. Číslo samotné je sice hezké, ale spíše než ocenění, že v Praze fungujeme již 30 let, jsme chtěli podpořit někoho, kdo to v dané situaci potřebuje mnohem více. My hokejbal hrajeme, případně se staráme o jeho běžné fungování, především pro naši zábavu. Bohužel jiným se tolik štěstí v osobním životě nedostalo. Právě proto jsme se zajímali, jak někomu pomoci. Dobročinných organizací v republice je několik, finance však téměř vždy rozdělují podle svého uvážení a na své konkrétní projekty. My ale hledali pomoc dané konkrétní osobě. V tomto jsme našli podporu a velký zájem dobročinné organizace Konto Bariéry, která nám pomohla vybrat nemocné děti s žádostí jejich rodičů o pomoc.

V čem bude tento projekt přesně spočívat?

Charitativní projekt s názvem „Boduj a pomáhej“ na podporu těžce nemocných sourozenců Adélky a Matyáška, kteří trpí vrozenou svalovou dystrofií, má zajistit rodičům finanční pomoc na ulehčení péče, a především rehabilitace nemocných dětí.

Hokejbalisté spojme se! Čas na podporu je do 19. prosince!

Může se do tohoto projektu zapojit široká hokejbalová veřejnost či samotné kluby? A jakým způsobem?

Původní myšlenka byla navázat projekt na místní hokejbalové prostředí a místní soutěž. Přece jenom v Praze se téměř všichni na všech hřištích známe, proto měla žádost o pomoc směřovat především do pražského prostředí. Projekt byl zaměřen na oslovení hráčů, rodičů a klubů v Praze a je spjatý právě s hokejbalem, soutěživou formou tím, že hráči, potažmo kluby, přispívají za docílené kanadské body, případně vstřelené branky mužstva v soutěži. Nápad jsme částečně převzali z basketbalu, kde projekt „Každý koš pomáhá“ funguje již mnoho let.

Zároveň však může přispět kdokoliv zásláním jakékoliv libovolné částky. Vzhledem k tomu, že jsme původně projekt zaměřili pouze na místní prostředí a uzavíráme jej přístí středu 19. prosince, chtěli bychom ještě požádat o pomoc hokejbalovou veřejnost s cílem vybrat co nejvíce peněz, i s ohledem na blížící se vánoční svátky, kdy vybrané peníze věnujeme rodině jako vánoční dárek. O konečné vybrané částce budou samozřejmě všichni informováni.

Dnešní svět je zahlcen těžkými nemocemi, které postihují i ty nejmenší děti, které jsou pak ochuzeny o sportovní zábavu jako je například hokejbal. Bylo tohle právě vaší pohnutkou zapojit se do projektu?

Přesně tak. Pohnutkou bylo především pomoci někomu, kdo neměl tolik štěstí jako my. Vzhledem k tomu, že jde o nevratné onemocnění, budeme opravdu velmi rádi za jakýkoliv případný finanční dar jako projev empatie s dětmi, ale i starostlivými rodiči. Pokud byste se rozhodli jakkoliv přispět na transparentní účet Konta Bariéry č. 17111444/5500, VS 1718, učiňte tak prosím záslaním finanční pomoci nejpozději do středy 19. prosince.