CROSSDOCK Extraliga

Youth All Stars: Faltus ovládl produktivitu mládežníků, Bucek řádil v Autosklu

Od začátku letošní sezony CROSSDOCK Extraligy dává většina týmů šanci mnoha talentovaným dorosteneckým, či juniorským hokejbalistům. Redakce hokejbal.cz se tak rozhodla vybrat nejlepší lajnu mladých nadaných hokejbalistů pravidelně nastupujících v nejvyšší mužské soutěži.

Brankář:

Novák Michal (SK Hokejbal Letohrad)

Devatenáctiletý nadaný gólman z Letohradu nastoupil v podzimní části do čtyř důležitých zápasů. Novák se do nejvyšší soutěže odrazil po červencovém juniorském mistrovství světa v Kanadě, kde se stal nejlepším brankářem celého šampionátu a výtečným výkonem nejen ve finále proti kanadským hokejistům pomohl získat pro reprezentační dvacítku titul mistrů světa po 16 letech! V družině Jelenů naskakuje po boku seniorského reprezentačního gólmana Jana Šimary, takže konkurenci má velikou. V podzimní části ale dostal od trenérů prostor, za který se jim náramně odvděčil.

V prvním duelu vychytal bod na půdě favorizovaných Pardubic, aby pak absolutně vynuloval Plzeň, proti níž si připsal premiérové čisté konto v soutěži!Pokaždé když nastoupil, tak Letohrad bodoval. V průměru obdržel 1,50 gólů za utkání a úspěšnost zákroků vyšponoval na cifru 93,48%! V Letohradu se o budoucnost v brankovišti rozhodně bát nemusí.

Obránci:

Toman Lukáš (SK Sudoměřice)

Vicemistr světa hráčů do 18 let z nedávného červencového světového šampionátu v Kanadě nepatří mezi nejproduktivnější obránce, jeho přínos tkví ale v úplně něčem jiném. Od Sudoměřic dostává šanci zhruba od svých 16 let. Jedná se o stabilně nastupujícího beka, mezi jehož devízy patří rychlost, důraz a velká stabilita v osobních soubojích a výborné čtení hry. Na již zmiňovaném mistrovství světa patřil mezi defenzivní specialisty, kteří nejdou pro ránu daleko a Toman navíc umí perfektně zachovat chladnou hlavu. V podzimní části nejvyšší mužské soutěže patřil mezi talentovanými mládežníky k nejvíce vytěžovaným hráčům, vždyť si připsal celkem 11 startů!

Lux Filip (SK Hokejbal Letohrad)

Stejně jako jeho „kolega“ z obrany Sudoměřic, tak i Filip Lux rapidní měrou přispěl ke stříbru na světovém šampionátu hráčů do 18 let v Kanadě. Letohradský rychlonohý obránce ale patří mezi tvůrce hry a pravidelně bodující plejery. Není mu cizí ani výlet do přední linie, avšak perfektně umí dodržovat herní systém a jeho pohyb s míčkem v kombinaci s dlouhou hokejkou a výbornou technikou? To je radost pohledět, v podzimní části uhlídal takové borce, jako například ve východočeském derby reprezentační útočníky Česáka, či Březinu. Mezi muži si však na podzim nepřipsal ani bod, v 11 duelech, v nichž naskočil, ale pokaždé hrál v základní sestavě a když trenéři Letohradu stahovali hru třeba na dvě lajny, častokrát v těch nejvíce stěžejních momentech nechyběl a počínal si v 17 letech jako zkušený mazák. Tohle je další velká budoucnost českého hokejbalu, na to vezměte jed.

Útočníci:

Bucek Jiří (HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice)

Talent pardubického hokejbalu hraje vedle našeho krásného sportu ještě lední hokej za juniory pardubického Dynama. Technický mág tak očividně cílí na dráhu profesionálního hokejisty, Bucek má však výborný vztah k hokejbalu. Každou volnou chvíli mu věnuje a v podzimní části CROSSDOCK Extraligy nastoupil do 7 duelů, a teď se podržte, má v průměru 1 bod na zápas! Sedm kanadských bodů posbíral za 5 gólů a 2 asistence. Jedná se forvarda, s neskutečně přesným zakončením, na 18 let předvádí klidné výkony podpořené o drzé kličky a nahrávky.

Nejvíce se na podzim blýsknul proti největšímu favoritovi na titul v podobě Kert Parku, kterého pomohl srazit na kolena 6:5 na domácím hřišti čistým hattrickem, a navíc na jeden gól dokonce i nahrával! Tohle by měl být jeden z budoucích tahounů reprezentační dvacítky, pokud mu vydrží chuť a čas na hokejbal.

Faltus Filip (SK Hokejbal Letohrad)

Bývalý fotbalista z Jablonného nad Orlicí sídlící kousek od Letohradu natrvalo přešel k hokejbalu a jeho dřina a komplexní sportovní založení se mu vyplatilo. Letos v červnu snad největší měrou pomohl reprezentaci hráčů do 18 let vybojoval titul vicemistrů světa na šampionátu v Kanadě a od začátku letošního ročníku v 17 letech jen sporadicky nastupuje za svoji kategorii v Extralize juniorů. V družině Jelenů se totiž zařadil mezi největší útočné tahouny, na podzim například proti Kladnu Letohrad dlouho prohrával, ale on „za pět minut dvanáct“ vystřihl tři stahovačky v těsné blízkosti před středočeskou brankou a chladnokrevně zavěsil do víka.

Po podzimní části mu v seniorské extralize patří v kanadském bodování celé soutěže, upozorňujeme celé, 15. místo! V 16 zápasech, které odehrál, posbíral úctyhodných 15 bodů za 7 tref do černého a 8 přesných gólových pasů svým souputníkům. Další velká budoucnost českého hokejbalu a tahoun nově se budující reprezentační dvacítky. Souhlasíte?

Čejka Jan (HC Kert Park Praha)

Jeden z největších mládežnických talentů nejen v České republice patří ještě do kategorie dorostu. Za ní v 16 letech na podzim ale nenastoupil, a hlavně řádil v Extralize juniorů za domovskou Hostivař a v 1. Lize v dresu téhož mateřského celku. Svůj uhrančivý um ale předvedl i v družině dvojnásobného mistra extraligy. Za Kert Park naskočil v podzimní části do 6 zápasů, v nichž se dvakrát radoval ze vstřeleného gólů a na další dvě branky přihrál. Když tohoto vytáhlého útočníka vidíte hrát, řekli byste si, že mu musí být snad 25 let!

Počíná si jako zkušený mazák, jeho rychlost v kombinaci s jeho technikou holí a trpělivostí je naprosto fantastická. Tento hráč pak doslova roznesl slovenské Vrútky na Československém Superpoháru. Už to samo o sobě svědčí, že si Čejka v našem Youth All Stars týmu podzimní části CROSSDOCK Extraligy zaslouží, a když bude za Kert Park naskakovat ještě častěji, bodů jako šafránu rozhodně mít nebude, to si pište.