CROSSDOCK Extraliga

16 letý Macháček nejlepším juniorem podzimní části CROSSDOCK Extraligy!

Redakce hokejbal.cz se po konci podzimní části zaměřuje na nejuhrančivější týmové, ale aktuálně především ty individuální výkony. V letošním ročníku nejvyšší soutěže dostalo prostor nepřeberné množství mladých talentovaných hráčů.

Tlak? Nedělám si z toho těžkou hlavu

Redakce hokejbal.cz vyhlásila Michala Macháčka jako nejlepšího juniora podzimní části, jenž pravidelně nastupuje v nejvyšší seniorské soutěži! „Ocenění mě rozhodně hodně potěšilo, jsem z toho velmi překvapený,“ netají své pocity talentovaný forvard Jelenů. V letohradském týmu mužů se v pouhých 16 letech stal stabilním členem základní sestavy, a navíc v posledních duelech nastupuje v elitních útočných formacích. „Z osobního hlediska jsem spokojený, ale pořád je co zlepšovat a z týmového hlediska jsem neuvěřitelně spokojený, toto se v Letohradu už dlouho možná nikdy nepovedlo,“ je si vědom Macháček.

Macháčkovi bylo v červnu teprve 16 let a v letošním ročníku se v tak mladém věku zařadil mezi stálice základní sestavy Letohradu, a dokonce i mezi jeho tahouny. Jedná se o pořádný vzestup. „Jsem velmi rád, že mi trenéři dávají tolik prostoru a věří mi,“ těší Michala Macháčka. „Oproti mládežnickým extraligám to je neskutečný rozdíl. Je to o několik stupňů jinde, není prakticky žádný čas na přemýšlení, co jak udělám, a hlavně se musím snažit hrát co nejjednodušeji, přímočaře jak jen to jde,“ vypočítává stěžejní atributy pro hru v seniorské kategorii oproti těm juniorským.

V týmové produktivitě mužského celku jelenů mu patří 5. místo. V základní sestavě odehrál 13 zápasů z 16 možných v podzimní části a připsal si v nich 8 kanadských bodů za 6 gólů a 2 asistence! Macháčkovi tak celkově patří 55. místo v produktivitě celé soutěže, to je mezi mnoha mužskými reprezentanty a zkušenými hokejbalisty, kteří by mu mohli klidně dělat tátu velký počin. Z toho se tak mladému hráči musí točit hlava kolem. „Snažím se si z toho nedělat těžkou hlavu, ale když někdy vidím na druhé střídačce hráče s obrovskými jmény, tak jsem z nich vždy vcelku nervózní,“ nezastírá Macháček.

Je čest nastupovat s Mírou Věchetem v lajně, vždy mě podpoří

Letohrad sehrál v podzimní části CROSSDOCK Extraligy mnoho vyrovnaných klání a většinu z nich dokázal urvat pro sebe. „Nejvíce mi v hlavě zůstal asi zápas, který jsme hráli doma s KOVEM, protože jsem dal vcelku pěkný gól,“ vzpomíná Michal Macháček. „Rozhodně tam nebyly jen samé pozitivní chvilky. Například doma s Pardubicemi jsme dali branku, ale já zbytečně fauloval a gól nebyl uznán. Šel jsem na trestnou a v oslabení jsme inkasovali na 1:2, to mi moc příjemně nebylo,“ prozrazuje Macháček. Skromný hokejbalista ale zapomněl dodat, že posléze chybu odčinil a vstřelil gól na 3:1!

V pouhých 16 letech není jednoduché zvládat tlak a nároky nejvyšší seniorské soutěže. Co velkému talentovi trenéři asi nejvíce kladou před zápasy na srdce? „Nejvíce mi říkají, abych zbytečně neztrácel balónky. Dávají mi vcelku volnost a jsem za to velmi rád,“ těší ho.Leckdy se stalo, že nastoupil v prvním útoku po boku téměř čtyřicetiletého veterána a letohradského kapitána Miroslava Věcheta. To musí být pro největšího benjamínka týmu velká zkušenost. „Je to určitě čest hrát s Mírou, a navíc se mi s ním hraje velmi dobře a vždycky mi poradí, když něco nevím nebo udělám špatně,“ má nefalšovanou radost Macháček.

Chci se stále zlepšovat a probojovat se na juniorský šampionát!

Rychlonohý forvard s vytříbenou technikou hole zvládá hrát za tři věkové kategorie. Nejenomže nastupuje v Extralize dorostu, ale i v Extralize juniorů a mužů! Dá se to vůbec všechno zvládat a skloubit? Vedle hokejbalu navíc stíhá hrát lední hokej v Lanškrouně. „Rozhodně se to dá nějak vše stíhat, ale musí se to všechno nejdříve domluvit kam pojedu a kam ne, což není vždy úplně med,“ přiznává Macháček. „V Lanškrouně hrajeme Regionální ligu Juniorů a momentálně dávám přednost hokejbalu,“ upozorňuje.

Letohradu patří po podzimní části v Extralize juniorů 1. místo, přitom disponuje snad nejmladším a nejméně početným kádrem v soutěži. „Na začátku sezony nikdo z týmu nečekal, že se nám takhle povede, a i když nás je málo a jsme velmi mladí, tak máme nadupaný tým a myslíme na to nejcennější umístění!“ hlásí odhodlaně Macháček.Ten s dorostem okupuje 3. místo v divizi Východ, takže mladí Jeleni míří za postupem na semifinálový turnaj. Z osmi zápasů v dorostu si Macháček připsal 27 kanadských bodů za 18 gólů a 9 asistencí, což je skvělé číslo. „V dorostu se velmi trápíme a moc nám to zatím nelepí,“ upozorňuje však Macháček. „V dorostenecké soutěži se mi moc dobře nehraje, je těžké každý den hrát v úplně jiném tempu a nasazení,“ trápí ho.

Za rok se podle všeho ve Švýcarsku uskuteční další juniorské mistrovství světa. Nadaný hokejbalista z Letohradu spadá do kategorie hráčů do 18 let. Musí tak být velkou motivací na sobě neustále pracovat a zabojovat o cenný reprezentační dres. „Rozhodně bych se chtěl ještě hodně zvednou jak herně, tak fyzicky a ukázat, co ve mně je a poprat se o místo v reprezentaci a zahrát si na juniorském světovém šampionátu,“ zdůrazňuje Michal Macháček, o kterém zajisté ještě hodně uslyšíme!