CROSSDOCK Extraliga

Adam Pilch: Chtěl jsem se klukům odvděčit za absenci v Sudkách, to se povedlo

/HRÁČ 16. KOLA CROSSDOCK EXTRALIGY/: Pro nepřízeň počasí se minulý víkend odehrála pouze dvě utkání. Kromě východočeského derby byl na programu zápas mezi Karvinou a Letohradem, který přinesl vyrovnanou bitvu až do samého závěru.

Vyrovnaná bitva s Letohradem

Prognózy a tipy hokejbalových expertů se v mnohém nelišily. V naprosté většině se předpokládalo, že utkání bude vyrovnané a zřejmě se rozhodne až v prodloužení. První část předpovědí se splnila do puntíku, prodloužení jsme se ale nedočkali. Karviná totiž dokázala ve vyrovnaném utkání zvítězit rozdílem jedné branky už v základní hrací době, konkrétně 3:2.

Na tomto úspěchu se kanadskými body tradičně podíleli kanonýři, jakými jsou Martin Pala, Lukáš Pacas nebo Ondřej Farský. Největší zásluhu na zisku 3 bodů však měl možná poněkud nečekaný hrdina, obránce Adam Pilch. I on sám si samozřejmě byl vědom vyrovnanosti obou soupeřů a o pocitech z utkání se v rámci rozhovoru rozpovídal. „Před zápasem jsme si řekli, že potřebujeme urvat 3 body a budeme vše rvát na bránu, což se nám povedlo. Ve výsledku 38 střel, to se mi snad ani nezdá, to je na naše poměry nějak moc (smích),“ podivil se Pilch.

Letohrad je znám nepropustnou defenzivou, v čele s reprezentačním brankářem Šimarou, z karvinského hřiště se zase body lehce neodváží ani těm nejkvalitnějším soupeřům. Kde tedy Pilch viděl hlavní rozdílový faktor, který rozhodl o karvinském vítězství? „Myslím si, že tady můžu říct jedině, že jsme asi měli více štěstí. Letohrad nehrál špatně, jen proměnil pouze jednu přesilovku z vícera, které jsme jim nabídli a to se jim podle mě stalo osudným."

Výborné osobní statistiky

Pilch si zatím v kanadském bodování vede na poměry obránců náramně. Drží si průměr skoro jednoho bodu na zápas a jak již bylo zmíněno, hned tři z nich (2+1) zapsal v tomto důležitém utkání. Jeho góly navíc nebyly žádným způsobem náhodné. V prvním případě Pilch předvedl nevídané sólo, které započal už na vlastní polovině a dokázal jej chladnokrevně zakončit, v druhém případě si na obránce nezvykle seběhl až mezi kruhy, odkud také dokázal po přihrávce zacílit přesně. Neméně důležitá byla asistence na vítěznou branku Farského.

Jak si tedy Pilch těchto gólových odměn cení a považoval by se třeba on sám za toho ofenzivnějšího beka, nebo jej v útočné třetině až tak často neuvidíme? „Klukům jsem to za minulý víkend dlužil. Do Sudoměřic jsem nejel z důvodu dodělávání kuchyně na bytě a oni si to tam museli vybojovat v 11-12 lidech. Chtěl jsem jim to vrátit a odvděčit se, což se povedlo. Jinak na tréninku nějaké sóla zkouším dost často, většinou ale končím na prvním hráči (smích). Na takové tam máme jiné borce,“ prozradil karvinský obránce. Na otázku, zda sleduje kanadské bodování, odpověděl Pilch jednoznačně: „Statistiky vůbec nesleduji. U nás to sleduje jen Rosi (Lumír Rosůlek pozn. red.) a ještě nadává, že mu body nepíšou,“ pousmál se Pilch.

Karviná hraje o play off

Karviná se po podzimní části CROSSDOCK Extraligy nachází na 7. příčce tabulky, a to je pro Slezany celkem úspěch. Hodnotí tento fakt pozitivně také sám Pilch? „Naše hra nebyla špatná. Dokázali jsme si, že můžeme hrát s každým, ale chleba se bude lámat až na jaře a tam se teprve uvidí, jak na tom jsme.“

Tabulka je skutečně mimořádně vyrovnaná, jediný neúspěch může znamenat odsunutí z pozice zajišťující play off, výraznější bodový zisk by zase Karvinou posunul vzhůru. Plánuje tedy slezský celek na jaro nějaké posílení, aby tuto pozici udržel, nebo nejlépe vylepšil? „Do play off se určitě dostat chceme, to je náš cíl. O posílení nic nevím, zatím jsem nic neslyšel, naopak pouze o jednom možném odchodu, ale to se doufám nestane.“

Na otázku, jaké si Pilch dává týmové a osobní cíle, odpověděl bez váhání. „S klukama bych se chtěl dostat na bednu v extralize, z osobního hlediska mě láká vyzkoušet si reprezentaci.“