CROSSDOCK Extraliga

All stars tým podzimní části: Gólmanům vládnul Šimara, Danko táhnul mistra

Podzimní část CROSSDOCK Extraligy 2018/19 je za námi a redakce hokjbal.cz se vrhla do analýzy individuálních výkonů jednotlivých plejerů. Mezi brankáři se nejvíce dařilo letohradskému Janu Šimarovi, který prokázal svoji výsostnou reprezentační fazonu a ovládl gólmanské statistiky.

Brankář:

Šimara Jan (SK Hokejbal Letohrad)

Jeleni z Letohradu obdrželi v podzimní části z 16 duelů nejméně branek. Letohradští gólmani lovili míček ze své sítě pouze v 23 případech, což je neskutečně nízké číslo. Ve většině duelů střežil klec reprezentační gólman Jan Šimara. Odchovanec Vsetína se zasadil o to, že Letohrad dokázal v mnoha případech udolat favorizované protějšky a stačily mu k tomu třeba jen dvě vstřelené branky. Individuální statistiky pak mluví jednoznačně za vše. Šimara odchytal v podzimní části 12 z 16 duelů Letohradu, v nichž obdržel v průměru 1,42 gólů za jedno utkání a procentuální úspěšnost zákroků vyšponoval na 94,69%. Letohradský fantom pak vynuloval jednoho oponenta a zaslouženě se drží na čele gólmanských statistik. Přenese si formu i do jarní části?

Obránci:

Chyba Tomáš (HBC Most)

Sice se nejedná o nejproduktivnější beka, jeho přínos pro mosteckou družinu je ale neskutečný. Vždy, když Most o fous zvítězil nebo se držel svého favorizovaného oponenta, měl v tom prsty robustní obránce ze severu Čech, který zraje jako víno. V třiatřiceti letech dokáže předvést v obranné činnosti velkou rychlost, výborný důraz a perfektní čtení hry. Navíc pro své spoluhráče z útoku připravil nespočet gólových šancí, a když jde do tuhého, zrežíruje precizně sehranou přesilovku jako například proti Letohradu, kdy si tři minuty před koncem utkání srovnal své spoluhráče a přesnou střelou na čepel svému souputníkovi pomohl k vítězné trefě! Svůj um prokázal i v přípravných duelech české reprezentace na Slovensku, tento bek si místo v nejlepší lajně podzimu bezesporu zaslouží. Z pozice obránce navíc táhne produktivitu Mostu, když si z 13 zápasů připsal 12 kanadských bodů za 3 góly a 9 asistencí.

Krejsa Jiří (SK Hokejbal Letohrad)

Teprve třiadvacetiletý obránce se před startem letošního ročníku nejvyšší hokejbalové soutěže dal do pořádné fyzické kondice. Začal pravidelně cvičit, trénovat více jak dvakrát týdně a bylo to hned znát. Od prvního klání ničil ty nejlepší soupeřovi útočníky jako na běžícím pásu, a když letohradští útočníci selhávali v zakončení, vzal si častokrát na svá bedra i hru v přední linii a ejhle, stal se nejproduktivnějším obráncem celé soutěže! Z 16 duelů v podzimní části nasbíral 18 kanadských bodů a před zimním spánkem, respektive jarním pokračováním CROSSDOCK Extraligy se usadil na 7. místě bodování celé nejvyšší soutěže. Stále velmi mladý a perspektivní útočný bek letohradských jelenů se tak vážně přihlásil o slovo v boji o finální nominace české reprezentace na mistrovství světa v Košicích, kde celá paráda vypukne 14. června příštího roku.

Útočníci:

Lux Ondřej (HBC Hradec Králové 1988)

Odchovanec letohradského hokejbalu dlouhá léta táhnul jeleny v nejvyšší soutěži a ve všech jejich mládežnických kategoriích. V minulém ročníku se mu ale moc nedařilo, a to především v koncovce. Sám Lux se nechal několikrát v rozhovorech slyšet, že potřebuje nový impuls pro restart své kariéry. Stalo se tak před začátkem letošního ročníku, kdy na hostování přišel do královéhradecké družiny. Od začátku „oživl“, stal se tahounem Hradce Králové, což potvrdil svými góly. Z jeho 10 odehraných duelů na podzim posbíral úctyhodných 17 kanadských bodů za 12 tref do černého a 5 asistencí. Celkově mu patří 8. pozice v celém kanadském bodování a mezi střelci je dokonce na třetím místě! Pokud mu jeho forma vydrží, může Ondřej Lux klidně pomýšlet na návrat do národního týmu, z něhož po posledním mistrovství světa vypadl.

Danko Petr (HC Kert Park Praha)

Jihlavský hokejbalista ve službách mistrovského Kert Parku zažil vskutku povedený podzim. Zápas co zápas sbíral body jako na běžícím pásu. Když se dvojnásobnému obhájci extraligového titulu v některých zápasech příliš nedařilo, přihlásil se o slovo častokrát za pět minut dvanáct právě Danko a rozhodl svojí trefou či přesnou asistencí o osudu utkání. Z 15 zápasů se pak pyšní ziskem 25 kanadských bodů a titulem podzimního krále střelců. Do branek soupeřů nasázel celkem 17 gólů! Petr Danko disponuje neskutečnou silou na míčku, precizním zakončením, i když je zrovna v obležení oponentů a když už nemůže zakončit, dokáže vymyslet pohlednou kulišárnu a nahrát na gól svým souputníkům. Navíc působí velice klidně, ale ani v osobních soubojích nezaostává. Jedná se o jednoho z nejkomplexnějších útočníků soutěže, což dokazuje jeho výtečná forma.

Fraňo Matěj (SK Sudoměřice)

Teprve devatenáctiletý benjamínek sudoměřické družiny se od startu letošního ročníku zařadil mezi nejproduktivnější hráče. Stalo se opravdu jen výjimečně, kdy neskóroval nebo nepřidal nějakou přesnou gólovou nahrávku. Juniorský mistr světa kategorie hráčů do 20 let z červencového šampionátu v Kanadě se neustále zlepšuje. Rychlonohému útočníkovi nechybí ani vytříbená technika hole, a hlavně to zakončení, to je radost pohledět. Po podzimní části se nakonec usadil na 2. místě kanadského bodování celé CROSSDOCK Extraligy. Ze 13 zápasů zapsal 19 kanadských bodů za 12 přesných tref a 7 asistencí. Navíc je jedním z nejméně vylučovaných hráčů, vždyť si zatím připsal jen 4 trestné minuty. Matěj Fraňo vystupuje férovým chováním, nepatří mezi bouřliváky, ale čestné hráče soustředící se na svůj výkon. Nenechá se tak rozhodit okolním vlivem ani zákroky protihráčů a táhne Sudoměřice na cestě za poklidným postupem do play off.