CROSSDOCK Extraliga

ALL STARS 16. kola: Pilch zlomil defenzivní kouzlo Letohradu, junior Faltus řádil

Závěrečné kolo podzimní části CROSSDOCK Extraligy bylo pořádně hektické. Hned tři duely z pěti se zrušily a odložily na jarní část z důvodu nevlídného sychravého počasí.

Brankář:

Smolka Lukáš (HbK Karviná)

Letohradští Jeleni přijeli na půdu Karviné balancující na hraně postupu a nepostupu do play off. Favorit tak byl jasný, v utkání se ale blýskl výtečným výkonem Lukáš Smolka, na něhož v utkání mířilo hned 34 střel a za svá záda pustil jen dvě branky. Jeho procentuální úspěšnost zákroků činila 94,12%. Naproti němu stál v brance Letohradu reprezentační gólman Jan Šimara, kterého Smolka v tomto klání předčil. Karviná v letošním ročníku dostávala dost gólů, v posledních kolech proti Sudoměřicím a Letohradu ale téměř zavřel klec právě Smolka a podílel se na výtečný výkonech na závěr podzimní části, jež byly pro moravskoslezskou družinu nesmírně důležité v boji o play off CROSSDOCK Extraligy.

Obránci:

Pilch Adam (HbK Karviná)

Rychlonohý obránce předvedl v duelu proti Letohradu uhrančivé představení. Byl vidět po celý zápas úplně všude. Nejenomže bortil útoky Letohradu jako na běžícím pásu, ale vrhal se i do útočné linie. Nejdříve Karvinou poslal do vedení 1:0 průnikem přes střed celého hřiště, když Jeleni vyrovnali, okamžitě se ve druhé periodě přihlásil opět o slovo, to si seběhl mezi kruhy, uprchl letohradskému útočníkovi a vsítil stěžejní branku utkání. Na začátku třetí části navíc založil perfektní akci, z níž se domácí Karviná radovala z dvoubrankového vedení. Když východočeský soubor dokázal v polovině závěrečné periody snížit na rozdíl jediného gólu a vrhnul se do útočného tlaku, byl to Pilch, který byl na hřišti a pomohl ubránit těsné vedení. Palec nahoru!

Zajíček Tomáš (HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice)

Autoskláři v derby absolutně hradecké oponenty nešetřili. Prezentovali se aktivní běhavou hrou a nemalou zásluhu na skalpu pirátů měl i nedávný kapitán juniorských mistrů světa ze šampionátu v Kanadě Tomáš Zajíček. Obránce s nízko položeným těžištěm se vrhal i do útočné činnosti, kde se mu při vítězství 7:3 podařilo vypracovat tři góly svým spoluhráčům, a navíc jednu branku sám vstřelil! To Pardubice vedly 4:2, Hradec měl šanci na zdramatizování duelu, ale Zajíček se radoval po své přesné trefě a definitivně zlomil odpor domácích hráčů. Zajíček jen potvrdil své zkušenosti z útoku, v němž nastupoval na mistrovství světa v Kanadě a v juniorských kategorií pardubického Autoskla. Komplexně založený hráč si zaslouží velké uznání.

Útočníci:

Faltus Filip (SK Hokejbal Letohrad)

Leč Jeleni z Letohradu překvapivě v Karviné prohráli, jejich představení by bylo žalostné, kdyby se akční hrou neprezentoval talentovaný sedmnáctiletý junior Filip Faltus. Vicemistr světa hráčů do 18 let z nedávného červencového šampionátu v Kanadě od začátku ročníku předvádí konstantně povedenou formu. Proti Karviné to je prokázal, když v přesilové hře nahrával precizním pasem na branku Teplého. Ve třetí třetině teklo Letohradu pořádně do bot, moravskoslezská družina vedla o dvě branky, ale Faltus poslal Jeleny zpátky do utkání asistencí na gól dalšího mladíka, teprve šestnáctiletého Macháčka. Tito dva juniorští hokejbalisté naskočili do první formace Letohradu a na tak mladý věk táhli celý seniorský tým. Musíme před Faltusem i Macháčem smeknout pořádně velký cylindr!

Farský Ondřej (HbK Karviná)

Nadaný hokejbalista z Karviné zažívá ve dvaadvaceti letech pořádný boom. Zařadil se mezi nejproduktivnější hráče svého celku i celé extraligy a svůj um prokázal i v důležitém utkání proti Letohradu. Celé klání procházel obranou Jelenů jako nůž máslem, především díky své rychlosti. Ve dvou zcela samostatných únicích ale ztroskotal na Šimarovi, toho však nakonec i tak prostřelil, a to na začátku závěrečné části, kdy Karviná vedla 2:1 a svým gólem v konečném součtu nakonec rozhodl nesmírně vyrovnané klání. Farský nastupuje v lajně po boku největší hvězdy Karviné v podobě reprezentačního útočníka Martina Paly a na jejich souhru je radost se pohledět. Vypadá to, jako by spolu mohli hrát i poslepu.

Kubeš Pavel (HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice)

Velezkušený hokejbalistá se po návratu prezentuje výbornými výkony. Ze svého umu po delší pauze neztratil vůbec nic. Ve východočeském derby proti Hradci Králové se stal stěžejní postavou pardubického vítězství. Zkraje druhé periody nahrával na vedoucí branku a o pár chvil později přidal další asistenci na druhý gól Autoskla. Když hosté z Pardubic vedli 3:2, vše bylo otevřené, tak Kubeš vypracoval další gólovou akci a pomohl poslat Autoskláře do dvoubrankového vedení. V utkání si tak připsal celkem tři asistence a ukázal, že umí perfektně vytvářet šance pro své souputníky. Kapitán reprezentace z posledního mistrovství světa v Pardubicích tak má opět šanci zabojovat o dres se lvíčkem na hrudi. Jen tak dál Pájo.